Sportscars

Sportscars: Signatech Alpine wint ELMS titel op Paul Ricard

phototheque-2013-Paul-Ricard-p185g1qbt518t10971jvjml15r36

Signatech Alpine heeft op het circuit van Paul Ricard de European Le Mans Series gewonnen. De Alpine-Nissan van het Franse duo Nelson Panciatici en Pierre Ragues kwam als vierde over de finish, maar omdat directe tegenstander Thiriet by TDS Racing niet verder kwam dan een 22e plaats wisten Panciatici en Ragues toch de titel te veroveren.

Tekst: Marcel ten Caat
Foto: DPPI

Het gevecht om de titel in de LMP2 klasse liep in Frankrijk al snel uit op een anti-climax. De Thiriet by TDS Racing Oreca 03 Nissan kreeg veel tegenslag te verwerken. Mathias Beche verloor zijn linker achterwiel en de daaropvolgende reparaties kostten het team enkele ronden op de koplopers.

Vooraan kon Simon Dolan Natacha Gachnang niet voorblijven, maar het gevecht tussen beide coureurs leverde met name Brendon Hartley een groot voordeel op. De Nieuw-Zeelandse coureur reed het gat naar de kop helemaal dicht en ging vervolgens aan Dolan en Gachnang voorbij. De Zwitserse spinde vervolgens ook nog eens en moest daarna het gevecht met Dolan opnieuw aan. Hartley liep hierdoor verder uit en de Murphy Prototypes coureur kwam uiteindelijk als eerste over de finish, ruim zes seconden voor de Morand Racing Morgan van Gachnang. Dolan kwam als derde over de streep, op een minuut gevolgd door de nieuwe kampioen, Signatech Alpine.

In de GTE categorie ging de titel naar RAM Racing. De Ferrari van het Britse team vertrok op Paul Ricard vanaf pole position en lag vervolgens op 1 ronde na aan de leiding. Johnny Mowlem en Matt Griffin finishten de race uiteindelijk met een ronde voorsprong op de dichtstbijzijnde concurrent, de JMW Ferrari van Andrea Bertolini en Joel Camathias. Met een derde plaats wist Proton Competition de tweede plaats in het kampioenschap voor zich op te eisen en daarmee een uitnodiging voor de 24 Uur van Le Mans in 2014.

Fabio Babini, Viktor Shaitar en Kirill Ladygin beleefden wederom een superweekeinde en het trio behaalde de vierde overwinning in evenzoveel wedstrijden. In het eerste deel van de race was er nog strijd om de koppositie in de GTC klasse, maar daarna was het SMP Racing wat de klok sloeg. Uiteindelijk finishte de Ferrari met startnummer 69 als eerste, gevolgd door de tweede SMP Racing Ferrari met nummer 72. De 1-2 leverde SMP Racing ook de titel bij de teams op.

Uitslag:
1. Murphy Prototypes (Hartley/Hirschi), Oreca, 93 ronden
2. Morand Racing (Gachnang/Klien), Morgan, op 6.255s
3. Jota Sport (Turvey/Dolan), Zytek, op 21.691s
4. Signatech Alpine (Ragues/Panciatici), Alpine, op 1m24.350s
5. Boutsen Ginion Racing (Kapadia/Kuppens/Swift), Oreca, op 1m38.954s
6. SMP Racing (Mediani/Zlobin), Oreca, op 1 ronde
8. Team Endurance Challenge (Pons/Ayari), FLM Oreca 09, op 3 ronden
9. RAM Racing (Mowlem/Griffin), Ferrari, op 3 ronden
14. SMP Racing (Babini/Shaitar/Ladygin), Ferrari, op 5 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet