Formule 3

Formule 3 Europe: Rosenqvist houdt van Circuit Park Zandvoort, Marciello juist niet

Felix Rosenqvist heeft in de eerste race uitstekende zaken gedaan voor het klassement. Zelf won hij de race en klassementsleider Raffaele Marciello passeerde pas als 16e de finish, waardoor de Zweed met nog zeven races te gaan de achterstand heeft teruggebracht tot 34,5 punten. Alex Lynn werd tweede en de winnaar van race 1 Daniil Kvyat derde. Dennis van de Laar viel aanvankelijk terug naar de 21e plaats maar wist weer de nodige plaatsen goed te maken en kwam als 15e over de meet.

Tekst: Gerrie Hoekstra
Foto's Willem J. Staat

2013 Winner Rosenqvist R2

Felix Rosenqvist op weg naar de overwinning tijdens de tweede EK-wedstrijd.

Met de nodige vertraging, doordat de Porsche Carrera Cup de nodige schade aan de vangrails hadden veroorzaakt, starten de Formule 3's met een half uur vertraging alsnog hun tweede wedstrijd. Zandvoort kenner Felix Rosenqvist vanaf pole voor de winnaar van vanochtend Daniil Kvyat en Alex Lynn. Dennis van de Laar start vanaf een 19de plaats.

Na de start gaat Felix Rosenqvist er als een speer vandoor maar zijn opmars duurt niet lang. Eddie Cheever en Antonio Giovinazzi gaan er gezamenlijk vanaf in de Gerlachbocht. De wedstrijdleiding brengt meteen de safetycar de baan op. Cheever heeft last van zijn hand en wordt voor onderzoek naar de medische dienst gebracht. Het duurt even voordat de wagens zijn weggesleept.

Na de herstart is er geen kruid gewassen tegen de sterke Rosenqvist die afstand neemt op Alex Lynn en Daniil Kvyat. Klassementsleider Raffaele Marciello is teruggezakt naar een achtiende plaats na een slechte start. Geen punten dus voor de Italiaan die zijn concurrentie met grote sprongen dichterbij ziet komen.

Lucas Wolf parkeert zijn wagen op dezelfde plek als vanochtend. Omdat de wedstrijdleiding van safetycars houdt, wordt de race weer geneutraliseerd. Was niet nodig geweest omdat de Duitser op eigen kracht zijn wagen weer aan de praat kreeg en zich tussen de andere deelnemers voegt.

2012 Alex Lynn Zonsondergang
Alex Lynn tijdens zonsondergang op weg naar de tweede plek.

Na de tweede herstart is het eigenlijk hetzelfde liedje. Rosenqvist heerst op het steeds donker wordende circuit. Het is niet geloven maar Felix Serralles crasht zijn wagen weer tegen de rail en bezorgt zijn monteurs weer een hoop nachtelijk werk. Dit dure grapje had hij vanochtend ook al gedaan. Nu echter geen derde safetycar. Jordan King doet nog een aanval op de derde podiumplaats maar slaagt daar net niet in. Jann Mardenborough test nog het plaatwerk van de vangrail in de Mastersbocht. De wedstrijd is ingekort tot een half uur en Rosenqvist wint deze overtuigend voor Lynn en Kvyat. Dennis van de Laar rijdt naar de 15de plaats, waarmee hij Marciello net voor blijft.

Uitslag race 2:
1. Felix Rosenqvist / SWE kfzteile24 Mücke Motorsport
2. Alex Lynn / GBR Prema Powerteam +0.7
3. Daniil Kvyat / RUS Carlin +5.7
4. Jordan King / GBR Carlin +6.2
5. Luis Felipe Derani / BRA Fortec Motorsports +7.0
6. Harry Tincknell / GBR Carlin +7.2
7. Sven Müller / GER Van Amersfoort Racing +8.2
8. Tom Blomqvist / GBR Eurointernational +9.7
9. Mitchell Gilbert / AUS kfzteile24 Mücke Motorsport +10.6
10. Alexander Sims / GBR ThreeBond with T-Sport +11.0
15. Dennis van de Laar / NED Van Amersfoort Racing +19.4
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet