Formule 3

Formule 3 European: Gastrijder Daniil Kvyat te sterk, Felix Rosenqvist doet beste zaken voor klassement

480 kyvat champagne 6418

Daniil Kvyat heeft zeer dominant de eerste Formule 3-race tijdens het DTM-weekend op Circuit Park Zandvoort op zijn naam geschreven. Liefst driemaal ging het hele veld van start, tweemaal na een safetycarperiode, en elke start reed Kvyat simpel bij zijn achtervolgers weg. Felix Rosenqvist wist gedurende de race zijn concurrent voor de titel Alex Lynn te passeren en werd tweede, Lynn derde en klassementsleider Raffaele Marciello kwam als vijfde over de finish. Doordat de race veel onderbroken werd door gestrande Formule 3-auto's werden er niet 23 maar slechts 20 ronden gereden. Dennis van de Laar ging de race als 19e van start, reed een prima race en passeerde de finish als elfde. De tweede Formule 3-race is vanmiddag om 18.00 uur.

Tekst: Gerrie Hoekstra
Foto's Willem J. Staat en Co van der Gragt

2013 Kvyat R1 Zandvoort EK
Gastrijder Danill Kvyat op weg naar een EK-overwinning voor
Carlin Motorsport.

Carlin rijder Daniil Kvyat start vanaf pole voor Alex Lynn en tweevoudig Masters winnaar Felix Rosenqvist. Klassementsaanvoerder Raffaele Marciello heeft het niet zo met het snelle Zandvoort. De Italiaanse beschermeling van Ferrari start vanaf de vijfde positie.

480 kyvat 8552

De race begint met vertraging. In de S-bocht zit een behoorlijk gat in de curbestones wat eerst nog dichtgemaakt moet worden. Het 27 wagens tellende veld is eindelijk na het doven van de startlichten voor de eerste van drie wedstrijden op weg naar de Tarzanbocht. Het gehele veld gaat zonder incidenten van start met op kop Kvyat, die meteen een voorsprong pakt.
Meteen na de eerste ronde wacht de safertycar het veld op, omdat Lucas Wolf zijn wagen aan de binnenkant van de Luyendijkbocht op een ongelukkige plek heeft neerzet na technische malheur. Luis Felipe Derani verliest zijn voorvleugel en zoekt de pits op.

Na vijf ronden is eindelijk de wagen van Wolf weggetakeld en wordt de race weer hervat. Kvyat pakt alweer een voorsprong en Rosenqvist passeert Lynn aan de buitenkant van de Tarzanbocht en pakt de tweede plaats. Dennis van de Laar heeft zich inmiddels opgewerkt naar een 14de positie.

Felix Serralles zorgt voor een tweede safetycar nadat hij hard van de baan is gegaan in de Mastersbocht. Voor de zekerheid wordt de ongelukkige rijder gecheckt door de medische dienst, maar alles is in orde.

2013 Duel Lynn Rosenqvist EK
Openingsduel tussen Alex Lynn en Felix Rosenqvist.

Na de tweede herstart gaat het meteen weer fout onder aan de Hunzerug. Michael Lewis parkeert zijn bolide als een beginneling schlemielig in de bandenstapels. Gelukkig geen derde safetycar fase. Het veld gaat gewoon verder, behalve voor André Rudersdorf die zijn wagen verliest in de Luyendijkbocht, maar door kan rijden na flink wat grindhappen.

480 vandelaar 8494

In de slotfase ligt het veld ver uit elkaar. Er zijn geen onderlinge gevechten of inhaalacties. Dennis van de Laar ligt op een 11de plaats. De Rus Kvyat wint met overmacht deze eerste wedstrijd voor Rosenqvist die de beste zaken voor het klassement doet en concurrenten Lynn en Marciello voorblijft. Jammer dat ze voor de Rus het oude Sovjet volkslied speelden, maar dit terzijde. Met nog vijf races te gaan loopt Rosenqvist (325) in op koploper Marciello met 384,5 punten.

2013 Podium Zandvoort
Zweden, Rusland en GB op het Zandvoortse podium.

Uitslag race 1:
1. Daniil Kvyat / RUS Carlin, 20 ronden
2. Felix Rosenqvist / SWE kfzteile24 Mücke Motorsport +2.8
3. Alex Lynn / GBR Prema Powerteam +3.4
4. Jordan King / GBR Carlin +6.8
5. Raffaele Marciello / ITA Prema Powerteam +7.4
6. Harry Tincknell / GBR Carlin +8.0
7. Lucas Auer / AUT Prema Powerteam +8.5
8. Nicholas Latifi / COD Carlin +9.5
9. Tom Blomqvist / GBR Eurointernational +10.3
10. Sven Müller / GER Van Amersfoort Racing +12.0
11. Dennis van de Laar / NED Van Amersfoort Racing +17.1

2013 Winnar Kvyat Zandvoort EK
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet