Porsche Carrera Cup Benelux

Porsche GT3 Cup Challenge Benelux: Van Hooydonck wint eerste sprintrace

480 hooydonck 7866

De van poleposition gestartte Jeffrey van Hooydonck heeft met overmacht de eerste sprintrace in de Porsche GT3 Cup Challenge Benelux gewonnen. Xavier Maassen werd tweede en Christiaan Frankenhout derde. Frankenhout zou de race vanaf de tweede plek mogen starten, maar kwam niet goed weg in in de opwarmronde en moest daardoor vanaf de laatste startplaats aanvangen. Na een rondenlang gevecht met Melroy Heemskerk wist Frankenhout toch nog de laatste podiumplaats veilig te stellen.


Tekst: Marco Antheunisse
Fotio's: Co van der Gragt

Het is nog erg vroeg op de zaterdagochtend als de Porsche GT3-coureurs zich opstellen voor de eerste race van het weekend. Waar doorgaans 9 uur de aanvangsttijd is, begint de eerste sprintrace al om 8.25 uur. Reden is het volle programma, want niet alleen begint het vroeger dan gebruikelijk, ook valt de laatste finishvlag vandaag pas om 18.35 uur en dan moet er gedurende het programma natuurlijk niets uitlopen. Een mooie dag autosport in het verschiet dus.


480 frankenhout 7863

Ook voor de Porsche van Christiaan Frankenhout is het nog te vroeg, want vanaf de tweede startplek, achter Jeffrey van Hooydonck, komt hij niet weg. Met vervelende consequenties, want in plaats van de kansrijke tweede positie moet Frankenhout nu als laatste vertrekken. Melroy Heemskerk mocht zo feitelijk als tweede starten, gastrijder Xavier Maassen vertrok nu vanaf de derde positie.

Na twee opwarmrondes behield Van Hooydonck na een prima start de leiding, Maassen wist de tweede positie over te nemen omdat Heemskerk moest verdedigen om de als een raket gestartte Frankenhout achter zich te houden. Frankenhout leek als derde de Tarzanbocht in te gaan, maar zat helemaal aan de buitenkant en kwam uiteindelijk als vijfde de Gerlachbocht in. Bert Longin wist de bestuurder van de Porsche Groep Zuid Porsche even achter zich te houden, maar moest zich al in de eerste ronde overgeven.

480 rivas 7876

Na de eerste ronde reed Van Hooydonck aan kop, voor Maassen, Heemskerk, Frankenhout en Longin. Pech was er voor Olivier van Oost, hij moest na de eerste ronde direct de pits in met technische problemen. Pas na vier ronden kon hij zijn race vervolgen.

480 hooydonck 7830

Terwijl Van Hooydonck de ene na de andere snelle ronde reed, met een 1:44.770 als beste, kon Maassen op gepaste afstand volgen. Achter het leidende duo ontstond een rondenlang steekspel tussen Heemskerk en Frankenhout om de laatste podiumplek. Frankenhout was sneller en wilde er langs, maar vond keer op keer niet voldoende ruimte om te passeren. Frankenhout probeerde elke ronde op een andere plaats voldoende ruimte te vinden, maar Heemskerk gaf geen krimp en verdedigde uitstekend.

In de tiende ronde probeerde Frankenhout het bij het uitkomen van de Arie Luyendijkbocht. Terwijl Heemskerk op volle snelheid de buitenlijn pakte zette Frankenhout zijn Porsche er aan de binnenkant naast. Hij had voldoende snelheid om zijn bolide er langs de pitsmuur helemaal naast te krijgen en kon zo als eerste de Tarzanbocht in. Bert Longin viel op dat moment uit in de pits.

480 heemskerk 7852

Eenmaal langs Heemkskerk liep Frankenhout snel bij hem weg, Heemskerk kon niet volgen en reed behoudend naar de finish. De achterstand van Frankenhout op Maassen was al ruim 13 seconden en met nog 4 ronden te gaan kon Frankenhout niet meer doen dan daar nog wat van af te snoepen. Zo won Jeffrey van Hooydonck de race voor Xavier Maassen en Christiaan Frankenhout.

De tweede sprintrace staat geprogrammeerd voor zatermiddag om 16.25 uur. Dan start Hunter Abbott vanaf pole, Max van Splunteren begint vanaf de tweede startplek en Carlos Rivas als derde.

Uitslag sprintrace 1 Porsche GT3 Cup Challenge Benelux
DTM Zandvoort, zaterdag 28 september 2013
1. Jeffrey van Hooydonck, Porsche GT3 Cup 997 PRO, 14 ronden
2. Xavier maassen, Porsche GT3 Cup 997 PRO +5.3
3. Christiaan Frankenhout, Porsche GT3 Cup 997 PRO +11.9
4. Melroy Heemskerk, Porsche GT3 Cup 997 PRO +27.0
5. Nicolas Leonard, Porsche GT3 Cup 997 AM +1:36
6. Olivier van Oost, Porsche GT3 Cup 997 AM +4 ronden
7. Bert Longin, Porsche GT3 Cup 997 PRO +5 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet