NASCAR

NASCAR: Tweede Chasezege voor Kenseth in 500e Sprint Cup start op New Hampshire

JGR-coureur Matt Kenseth behaalde op de New Hampshire Speedway zijn tweede achtereenvolgende Chasezege dit seizoen voor het team van JGR Racing. Voor het team van Joe Gibbs was het zelfs de tweede achtereenvolgende dubbeloverwinning in "The Chase"

Tekst Willem J. Staat
Foto's Toyota Motorsports/NASCAR

2013 Kenseth 500 Loudon 2
Mooier kan eigenlijk niet. Tweede Chase overwinning in de 500e Sprint Cup start voor Matt Kenseth. Let op de fraai beschilderde motorkap.

Tweede Chasezege voor Matt Kenseth in 500e Sprint Cup start
Het team van JGR-Racing behaalde voor de tweede achtereenvolgende week een dubbeloverwinning. Voor oud Sprint Cup kampioen(2003) Matt Kenseth betekende deze zege heel veel. "Dit betekent zoveel voor mij, meer dan een droom want dit is voor mij persoonlijk één van de slechtste circuits. Het laat zien hoe goed dit team wel niet is. Ik wist nog niet eens dat ze hier over een "Victory Lane" beschikten" aldus een overgelukkige Kenseth. De JGR-coureur won bij zijn 500e Sprint Cup start en evenaarde daarmee de legendarische Richard Petty die in 1970 bij zijn 500e Sprint Cup-start zegevierde. Van de laatste 93 ronden reed Kenseth er 92 aan de leiding. In totaal reed Kenseth van de 300 ronden tellende wedstrijd er 106 op kop.

Kenseth die eind vorig jaar van Roush Fenway Racing naar JGR Racing overstapte begint nu een serieuze titelkandidaat te worden. Hij behaalde dit seizoen al zeven overwinningen waarvan twee meetellend voor "The Chase". Een schraal contrast tot zijn kampioenschapsjaar in 2003. Toen wist Kenseth slechts één wedstrijd te winnen. Jimmie Johnson stuurde zijn rivaal een tweet waarin hij Kenseth feliciteerde maar waarschuwde hem om voorzichtig te blijven. Want als je blijft winnen wordt je uitgefloten."

Kenseth wist teamgenoot Kyle Busch met een voorsprong van 0.533 secs. te verslaan. "Vandaag had ik alle vertrouwen in mijn auto, maar afstelling en strategie zijn toch twee verschillende dingen om op kop te rijden. Ik ben erg verheugd dat ik van deze groep deel mag uitmaken. Maar eerlijk gezegd dringt het nog niet helemaal tot mij door dat we vandaag gewonnen hebben" aldus Kenseth.

2013 Kahne Loudon Out 2
Kasey Kahne schakelde zichzelf zo goed als zeker uit voor de titel.

Kyle Busch maakte in de slotfase in het verkeer veel terrein goed en eindigde als tweede.Kyle Busch: "Die auto's komen tegelijk de vrachtwagen uit en dan zijn ze gewoon fenomenaal. Wij hebben van alles geprobeerd om ze bij te houden. Maar het was gewoon te zwaar. Kenseth is gewoon één van de beste. Hij heeft het gewoon goed voor elkaar!"

Ford-coureur Greg Biffle wist zich na de laatste herstart in de 258e ronde vanaf een zesde naar een derde plek op te werken. Jimmie Johnson eindigde als vierde, gevolgd door Jamie McMurray en Dale Earnhardt Jr. Kasey Kahne zag zijn hoop op een goede Chase-klassering in de 252e ronde volledig in rook opgaan toen hij de muur raakte. Hij zakte in de Chase-stand naar de 13e plek en maakt nauwelijks nog titelkansen.

Martin Truex Jr. reed met zijn MWR Toyota eveneens 98 ronden op kop maar viel in de slotfase ver terug. Na het "Richmond-schandaal" waarbij Clint Bowyer opzettelijk spinde om Truex Jr. een plekje in "The Chase" te bezorgen kondigde sponsor NAPA afgelopen weekend tevens aan dat men het aan het eind van het seizoen bij MWR voor gezien houdt. Truex Jr. eindigde als tiende.

2013 NASCAR Loudon 2
Martin Truex Jr. deed het eveneens behoorlijk goed.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet