Formule 1

Formule 1: Vettel wint met groot machtsvertoon in Singapore

Vettel

Sebastian Vettel heeft met grootse overmacht de Grand Prix van Singapore op zijn naam geschreven. De Duitser was in de openingsfase meer dan twee seconden per ronde sneller dan de rest, sloeg een gat en spaarde daarna zijn materiaal. Na een safetycar vanwege een crash van Ricciardo zette Vettel nogmaals aan, liep hij wederom meer dan twee seconden per ronde uit, en cruiste hij daarna naar de finish. De combinatie Vettel – Red Bull is op dit moment onverslaanbaar.
De twee mannen naast Vettel op het podium leverden vandaag ook topprestaties. Fernando Alonso had een geweldige start die hem van p7 naar p3 bracht, verloor na zijn eerste stop weer grond toen hij achter Di Resta vast kwam te zitten, maar sloeg terug door te stoppen tijdens de safetycar en de tweede plaats te grijpen.
Kimi Räikkönen leverde helemaal een fantastische prestatie, door op een circuit waar inhalen zeer moeilijk is op te rukken van de dertiende naar de derde plaats.

Tekst: Daan Jeuken. Foto: Red Bull

Wie stopt Vettel?
Als het kampioenschap nog iets van spanning wil krijgen, dan zal Sebastian Vettel vandaag verslagen moeten worden. De uitgelezen mogelijkheid om de Duitser op poleposition voorbij te komen is bij de start. Nico Rosberg start naast zijn landgenoot en komt beter weg. Rosberg duikt in de eerste binnenbocht en lijkt de leiding te pakken. Bij de exit van de bocht komt Rosberg echter wat wijd uit, waardoor Vettel binnendoor de leiding weer kan pakken.

Fernando Alonso heeft weer eens een geweldige start: hij gaat van plaats 7 naar 3, voor Webber en Grosjean. Daarachter gaat Lewis Hamilton Felipe Massa voorbij, maar hierbij gaat hij met vier wielen van de baan en dus moet hij de plaats teruggeven.

Vettel ontketend
Het tempo dat Sebastian Vettel in de openingsfase rijdt is ongelofelijk. In de tweede ronde klokt hij 1:52.866, Nico Rosberg daarachter rijdt 1:55.031. Dik twee seconden in een ronde ... Het volgende rondje gaat Rosberg iets sneller en verliest hij nog maar anderhalve seconde. Met dit tempo kan het nog wel eens een eenzame middag kunnen gaan worden voor Vettel.

Van der Garde gaat lekker
Giedo van der gaat lekker op de Singaporese straat. Met wederom een goede start is hij teamgenoot Pic en Valtteri Bottas voorbij gegaan en hoewel de Williams dichtbij blijft, houdt Van der Garde hem gewoon achter zich.

Eerste stop Räikkönen
Kimi Räikkönen is na tien ronden de eerste die een pitstop maakt. De Fin is na zijn slechte kwalificatie nog niet verder opgerukt dan p11, terwijl de snelheid er wel in lijkt te zetten. De vroege stop geeft hem in ieder geval even vrij veld, mogelijk brengt hem dat wat naar voren. Dat vrije veld duurt echter niet lang, want na anderhalve ronde zit de Fin al achter Van der Garde en Bottas, al is inhalen op de nieuwe banden niet zo moeilijk.

De rondes na Räikkönen volgen er meer stops. De eerste van de voorhoede is nummer vijf Felipe Massa, de ronde erna nummer vier Mark Webber en de ronde daarna nummer drie Alonso. Rosberg lag niet ver voor Alonso dus reageert ook Mercedes snel. In die ene vrije ronde kan Alonso ook nog eens niet voluit rijden, want hij komt vlak achter Di Resta de baan op.

Sebastian Vettel stopt als laatste koploper en hij behoudt zijn comfortabele voorsprong. Rosberg rijdt tweede, de derde plaats is nu voor Paul di Resta. Force India heeft al vaker interessante dingen gedaan met een afwijkende bandenstrategie, wie weet wat ze nu kunnen uitrichten. Fernando Alonso is er in ieder geval nog steeds niet voorbij en dat is koren op de molen van Nico Rosberg.

Alonso, Webber en Grosjean rijden achter de Schot. Op de zevende plaats is Lewis Hamilton voorbijgegaan aan Felipe Massa. Achter Massa rijdt Button, Räikkönen is met zijn vroege stop op de tiende plek (en als Di Resta dalijk stopt negende) terechtgekomen.

Di Resta stopt
Na 21 ronden komt Alonso's nachtmerrie Paul di Resta ook naar binnen. De achterstand van Alonso op Rosberg is inmiddels wel opgelopen tot 7,5 seconde. Di Resta is teruggevallen naar p13.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet