Formule 2

GP2: Bird onbedreigd naar winst in Singapore, Leimer 3e, De Jong knap 7e

 R6T0604

Sam Bird heeft vrij eenvoudig de GP2-sprintrace van Singapore gewonnen. Vanaf pole had hij een goede start en wist daarna zijn voorsprong op Marcus Ericsson en titelrivaal Fabio Leimer te behouden. Omdat Coletti en Nasr er niks van bakten, gaat de titelstrijd in Abu Dhabi definitief tussen Leimer en Bird. Daniël de Jong reed intussen een goocheme race naar de zevende plaats en meer GP2-punten.

Tekst: Mattijs Diepraam
Foto's: GP2 Series

Met zijn goede start had Sam Bird de zege al half op zak. 20 ronden lang reed hij aan kop, voldoende ruimte bewarend tussen zichzelf en zijn naaste achtervolgers Ericsson en Leimer. Daardoor was de race aan kop een vrij statisch geheel. Achter de drie pakte Richelmi de vierde plaats, een plek die de Monegask eveneens vanaf de start in handen had.

Daarachter was het echter volop plaatsen schuiven. De mannen op oude banden, onder wie Calado en Nasr, vielen al snel terug. Iets later overkwam hetzelfde met de coureurs die supersofts waren gestart, zoals Dillmann en de winnaar van gisteren, Jolyon Palmer. Daardoor konden Jon Lancaster en Johnny Cecotto vanuit het middenveld oprukken naar de vijfde en zesde plaats.

 79P6893

Ook Daniël de Jong profiteerde. Vanaf de 17e startplaats schoof hij al snel door naar de 13e plaats, toen in de eerste ronde Coletti Rossi ramde en daarmee de weg blokkeerde voor Leal, Clos en Trummer. Toen de mannen die gisteren hadden besloten om hun sprintrace te vergooien, maakte de Nederlander meer plaatsen goed. Na drie ronden lag hij al tiende. In de tiende en elfde ronde verloor hij weliswaar plaatsen aan Binder en Quaife-Hobbs, maar die maakte hij goed toen Jolyon Palmer op zijn supersofts een rijdende chicane werd. Met een goocheme actie pakte hij Binder, Quaife-Hobbs én Palmer in één keer door.

Omdat zowel Nasr als Palmer vandaag kansloos waren, is de vraag gerechtigd hoe dominant beide Carlin-coureurs gisteren eigenlijk waren. Wie bewust zijn zondag te grabbel gooit, kan op zaterdag makkelijk domineren. Hun prestaties vandaag, net als die van Calado en Dillmann, sloegen nergens op. Het zou op te lossen zijn door in de hoofdrace het gebruik van twee compounds verplicht te stellen.

 R6T1952

Na afloop zagen we nog een merkwaardig voorval: Alexander Rossi stuurde de (aparte) ingang van het GP2-paddock in, terwijl Fabio Leimer op weg was naar het podium. De Zwitser had het te laat door en ramde de auto van de Amerikaan midscheeps. Leim er blesseerde er een vinger mee. Gaat hem dat nog last bezorgen in Abu Dhabi? De coureur van Racing Engineering heeft zeven punten voorsprong op Bird, de rest doet niet mee. Nasr scoorde vandaag dus niet, terwijl Stefano Coletti zijn reeks nullen voortzette met alweer een dramatische race.

GP2, Singapore, race 2, 22 september 2013

1 - Sam Bird - Russian Time – 20 ronden, 40'36"444
2 - Marcus Ericsson - DAMS
3 - Fabio Leimer - Racing Engineering
4 - Stephane Richelmi - DAMS
5 - Jon Lancaster - Hilmer
6 - Johnny Cecotto - Arden
7 - Daniël de Jong - MP
8 - Adrian Quaife Hobbs - Hilmer
9 - Rene Binder - Lazarus
10 - Nathanael Berthon - Trident
11 - Rio Haryanto - Addax
12 - Julian Leal - Racing Engineering
13 - Tom Dillmann - Russian Time
14 - Mitch Evans - Arden
15 - Simon Trummer - Rapax
16 - Felipe Nasr - Carlin
17 - Jolyon Palmer – Carlin
18 - James Calado - ART
19 - Jake Rosenzweig - Addax
20 - Dani Clos - MP
21 - Vittorio Ghirelli - Lazarus
22 - Gianmarco Raimondo - Trident
23 - Alexander Rossi - Caterham

Snelste ronde: Jolyon Palmer, 1'37"368

Uitgevallen
9e ronde - Daniel Abt
3e ronde – Sergio Canamasas
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet