NASCAR

NASCAR: 19-jarige Ryan Blaney wint Nationwide Kentucky

De 19-jarige Ryan Blaney heeft met de Penske Ford Mustang de Nationwide-wedstrijd in Kentucky op zijn naam geschreven. Voor Blaney betekende het pas zijn 15e Nationwide-start en de tweede dit seizoen.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

2013 Blaney Kentucky doughnut
Eén auto bereden door vier verschillende winnaars.

19-jarige Ryan Blaney wint Nationwide Kentucky
De pas 19-jarige Ryan Blaney heeft met zijn Penske Ford Mustang de Nationwide-wedstrijd in Kentucky op zijn naam geschreven. Voor Blaney betekende het pas zijn 15e Nationwide-start en de tweede dit seizoen. Team Penske behaalde dit seizoen al tien overwinningen in de Nationwide-series. De No 22 Penske Ford Mustang wordt dit jaar afwisselend bestuurd door A.J. Allmendinger, Joey Logano en Brad Keselowski. Alle drie coureurs behaalden met de No 22. overwinning. Deze auto wordt vooral ingezet om het team punten te laten behalen.

Het was voor Blaney geen gemakkelijke wedstrijd. Bij een herstart 15 ronden voor het einde probeerde teamgenoot Sam Hornish Jr. de leiding te pakken maar verloor onderaan kortstondig de controle over zijn bolide waardoor hij Blaney bijna uitschakelde. Gelukkig kreeg Hornish Jr. de zaak tijdig onder controle. Hornish Jr. eindigde als vierde. Ook Austin Dillon moest bij de allerlaatste herstart vijftien ronden voor het einde in Ryan Blaney zijn meerdere erkennen en met een tweede plek genoegen nemen. In de afgelopen 27 wedstrijden behaalde Ford 12 overwinningen.

Blaney: "Vrijwel de gehele avond beschikten wij over een uitstekende auto. Gedurende de wedstrijd bleven wij eraan werken. Wij hadden een sterk start en naarmate de wedstrijd vorderde werden wij steeds beter. Het zegt natuurlijk wel iets over hoe goed dat dit team is. Met vier verschillende rijders in dezelfde auto races winnen. Dat is bijzonder. Het zegt ook wel iets hoe sterk Penske Racing in zijn totaal is."

Het verschil tussen Sam Hornish Jr. en Austin Dillon bedraagt slechts 15 punten.

2013 Kentucky duel Blaney Hornish
Prachtig duel tussen de Penske-coureurs Ryan Blaney en Sam Hornish Jr.

Uitslag
1. Ryan Blaney Ford 200 ronden
2. Austin Dillon Chevrolet 200 ronden
3. Matt Crafton Chevrolet 200 ronden
4. Sam Hornish Jr. Ford 200 ronden
5. Alex Bowman Toyota 200 ronden
6. Drew Herring Toyota 200 ronden
7. Brian Vickers Toyota 200 ronden
8. Jeb Burton Chevrolet 200 ronden
9. Cole Whitt Toyota 200 ronden
10. Micheal Annett Ford 200 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet