WTCC

FIA WTCC: Zege voor Michelisz op Suzuka in R1. Vierde WTCC titel voor Yvan Muller.

De Hongaar Norbert Michelisz heeft op Suzuka de 199e FIA WTCC wedstrijd op zijn naam geschreven. De Honda Civic WTCC-coureur nam direct de leiding en stond die niet meer af. Hij bezorgde het merk in de 199e FIA WTCC-race een prachtige thuiszege. De JAS-Honda's faalden in de eerste wedstrijd volledig. De Fransman Yvan Muller pakte met een derde plek zijn vierde WTCC titel.

Tekst Willem J. Staat
Foto WTCC

2013 Michelisz Japan zege
Norbert Michelisz hield in Hondaland de Honda-eer ondanks het uitvallen van 
Tarquini en Monteiro toch nog hoog.

Zege voor Michelisz. Vierde wereldtitel voor Yvan Muller
Norbert Michelisz nam direct de leiding en kon wat afstand nemen terwijl er contact was tussen Tarquini en Monteiro. Vervolgens ging Monteiro wijd en viel naar de achtste plek terug. Muller ging met zijn RML Chevrolet Cruze direct aan zijn teamgenoot Tom Chilton voorbij, maar moest aan een snel startende Tiago Monteiro direct positie prijsgeven. Achter Michelisz volgden de Chevrolets van Alex McDowall en Yvan Muller. Na een touché van de Chevrolets van James Nash en Pepe Oriola beleefde Gabriele Tarquini in de derde ronde enkele benauwde momenten maar wist zijn vijfde plek vast te houden. In de 11e ronde beschikte Michelisz al over een voorsprong van meer dan 3.2 seconden. Vanaf een achtste plek zette JAS-coureur Tiago Monteiro de Chevrolet Cruze van Pepe Oriola constant onder druk. In de 16e ronde raakten beide auto's elkaar waarbij Monteiro een bandenstapeltje raakte en moest met zijn gehavende Honda naar binnen. Omdat Oriola Monteiro te weinig ruimte verschafte, kreeg hij voor zijn actie een "drive-through" opgelegd. James Thompson en Coronel profiteerden en schoven op naar de zevende en achtste plek. Coronel kwam in de slotfase onder behoorlijk veel druk van Rob Huff' Seat te staan en moest zijn positie prijsgeven. Vanaf een elfde startplek had Tom Coronel direct een goede start en maakte twee plaatsen goed. Uiteindelijk eindigde Tom als achtste. James Thompson eindigde met de Lada Granta op de zesde plek.

Tarquini ging in de 19e ronde eveneens met technische problemen naar binnen en daarmee was het WK bezegeld. De Fransman Yvan Muller stelde met een derde plek zijn vierde WTCC-titel veilig. De Japanner Takuya Izawa was met een twaalfde plek in R1 de beste debutant met zijn Honda.

Uitslag Race 1 26 ronden
1. Norbert Michelisz Zengo Honda 23m58.613s
2. Alex MacDowall Bamboo Chevrolet +4.832s
3. Yvan Muller RML Chevrolet +5.149s
4. Tom Chilton RML Chevrolet +5.422s
5. James Nash Bamboo Chevrolet +14.377s
6. James Thompson Lada +25.611s
7. Rob Huff Munnich SEAT +25.786s
8. Tom Coronel ROAL BMW +25.940s
9. Marc Basseng Munnich SEAT +26.247s
10. Fernando Monje Campos SEAT +26.534s
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet