EK Mégane Trophy

Eurocup Megane Trophy: Nederlanders scoren uitstekend op Hungaroring

480 verschuur hung 0059

Met een zege voor Mike Verschuur en een tweetal tweede plaatsen voor Kelvin Snoeks hebben de Nederlandse Megane-coureurs een prima weekend beleefd op de Hungaroring. Max Braams scoorde een zesde en een zevende positie. Het evenement kenmerkte zich door zeer wisselende omstandigheden op de baan. Op vrijdag was het heerlijk zomers weer, op zaterdag regende het zo hard dat racen eigenlijk niet mogelijk was en op zondag was het weer droog. Snoeks was in beide races dicht bij een overwinning, met vijf podiumfinishes uit de afgelopen zes races is Kelvin Snoeks in goede vorm!

Tekst en foto's: PR

 

Anders dan tijdens vorige ontmoetingen in de Eurocup Mégane trophy trok de organisatie de kwalificaties per race uit elkaar. Normaal rijden de coureurs op zaterdag zowel de kwalificatie voor de zaterdag- als voor de zondagrace. De kwalificatie voor de tweede race werd dit keer op zondagochtend gereden.

Tijdens de kwalificatiesessie op zaterdag hadden de coureurs weinig plezier van de setting die zij op vrijdag in de vrije trainingen hadden uitgeprobeerd, want het regende de hele dag. Dat zorgde tijdens de kwalificatie voor veel uitglijders en een langdurige code rood. Ook Verschuur spinde van de natte baan en zette uiteindelijk de vierde tijd op de chrono's. Snoeks kon pas in de slotminuten één snelle ronde rijden, maar deze was direct goed voor een mooie tweede startplaats voor de openingsrace op zaterdagmiddag.

Max Braam Hungaroring 3

Braams kwam tot de achtste startplek in het veld van 16 Méganes en was daarmee tevreden, aangezien hij slechts één snelle ronde had kunnen rijden.

Vanwege de aanhoudende hevige regenval werd de openingsmanche op zaterdagmiddag aangevangen achter de safety-car. Veel rijders gebruikten deze situatie om direct naar binnen te gaan voor hun verplichte pitstop. Verschuur pitte bijzonder snel, waardoor hij Kevin Gilardoni wist te verschalken. De rijder van McGregor by Equipe Verschuur begon hierdoor als derde aan de eerste manche en zat daarna op het vinkentouw bij Kelvin Snoeks.

Snoeks' teamgenoot en polesitter Mirko Bortolotti nam bij het vrijgeven van de race al snel een voorsprong, maar achter hem volgde een spannend gevecht tussen Snoeks op de tweede plaats en de aandringende Mike Verschuur en Kevin Gilardoni. Door een foutje moest Snoeks in de tiende ronde aanvankelijk Verschuur voorbij laten gaan, maar niet veel later spinde verschuur op de natte baan, waarna Snoeks tot aan de finish de tweede plaats niet meer uit handen gaf. Door ook de snelste raceronde te noteren smaakte de champagne tijdens de podiumceremonie extra goed! Braams wist tijdens zijn pitstop twee posities goed te maken en kwam uiteindelijk knap als zesde over de finish, Verschuur kwam na zijn uitstapje pas als tiende binnen.

In de tweede kwalificatiesessie op zondagochtend waren de baancondities wederom flink veranderd. De LMPC serie had net een drie-uurs-race gereden en daardoor lag er veel vuil en vloeistoffen op de baan. De baan was een stuk sneller en de onderlinge verschillen waren een stuk kleiner dan in de eerste sessie in de stromende regen. Verschuur kwalificeerde zich als derde, Snoeks als vierde en Braams mocht de tweede race als negende beginnen.

 

snoeks hung 6062-480

Snoeks had een uitstekende start en klom van de vierde plaats op naar de tweede plaats achter kampioenschapsfavoriet Mirko Bortolotti. Verschuur niet goed uit de startblokken. Door teveel wielspin verloor de zoon van Frans Verschuur twee posities en kwam als vijfde door de openingsronde. Verschuur wist echter al snel zijn teamgenoot Jeroen Schothorst te passeren en zette de achtervolging in op Kevin Gilardoni. Toen de Italiaan een klein foutje maakte schoof Verschuur door naar plaats drie.

 

480 verschuur hung 9342

De auto werd gaandeweg de race steeds sneller en hij passeerde ook Kelvin Snoeks. Daarna kwam Verschuur samen met raceleider Bortolotti naar binnen om te pitten. Terwijl Verschuur snel zijn weg kon voortzetten, bleef Bortolotti in de pitstraat staan. De inwoner uit Amsterdam pakte hierdoor de leiding in de wedstrijd. De Nederlander hield de eerste plaats goed vast en zag na 23 ronden als winnaar de zwart-wit geblokte finishvlag vallen! Snoeks hield stand in tweede positie en bracht zijn bolide ook in deze positie over de finish.

Max Braams Hungaroring

Braams had bij de start pech toen de Tjech Janis, die voor hem stond, bij de start niet wegkwam. De jonge Las Moras-rijder moest er omheen sturen en verloor daarmee zeker drie posities. Gelukkig lukte het hem in de race om de nodige posities goed te maken met een zevend eindeklassering als resultaat.

 

480 verschuur hung 6886

Mike Verschuur was blij met de zege, maar baalde van zijn spin: "Ik heb vandaag sportieve revanche genomen met mijn overwinning in de tweede race. Ik had een slechte start en de auto was in het begin nog onderstuurd. Gaandeweg de race werd de auto steeds beter en wist ik goed naar voren te komen. Doordat Bortolotti in de pitstraat bleef staan pakte ik de eerste plaats. Deze overwinning voelt goed en heb gelukkig wat rechtgezet na mijn spin van gisteren in de spekgladde regenrace. Ik wil mijn team van Equipe Verschuur bedanken voor de support! Op naar de volgende races over twee weken in Paul Ricard."

 

snoeks hung 7013-480

Kelvin Snoeks had van beide races genoten: "Het was een erg goed weekend voor ons, al is het natuurlijk best jammer dat ik niet de hoogste trede van het podium heb mogen betreden, zeker wanneer je tot twee keer zo dichtbij komt. Met vijf podiumfinishes uit de afgelopen zes races mag ik echter niet klagen. Zaterdag heb ik hard moeten knokken voor de tweede plaats. Verschuur dwong mij tot het maken van een foutje en niet veel later ik hem. Ook op zondag was het allemaal erg close. Ik gaf Mirko in de eerste bocht wat meer ruimte zodat ik hem kon bijstaan in zijn titelstrijd, anders had ik zelf wellicht de leiding kunnen pakken. Jammer dat we daarna wat tijd verloren in de pitstraat, anders had het Wilhelmus voor mij geklonken!"

 

Max Hungaroring 2013 2

Ook Max Braams keek positief op zijn weekend terug: "Ik ben als zesde en als zevende geëindigd en heb weer een hoop geleerd. Een mooie ervaring dus!"

 

Uitslag Megane Trophy Eurocup race 1 Hungaroring
1. Mirko Bortolotti (Lt) 19 ronden in 43:11. 303
2. Kelvin Snoeks (Ned) +5.029
3. Kevin Gilardoni (Lt) +7.071
4. Steven Palette (Fra) +18.850
5. Erik Janis (CZE) +40.713
6. Max Braams (Ned) +52.842
10. Mike Verschuur (Ned) +1:15.149

Uitslag Megane Trophy Eurocup race 2 Hungaroring
1. Mike Verschuur (Ned) 23 ronden in 43:29.545
2. Kelvin Snoeks (Ned) +1.712
3. Kevin Gilardoni (Lt) +8.837
4. Mirko Bortolotti (Lt) +13.217
5. Mihai Marinescu (Roe)
7. Max Braams (Ned) +29.649

Tussenstand Eurocup Mégane Trophy na 10 races
1. Mirko Bortolotti 217
2. Mike Verschuur 143
3. Kelvin Snoeks 107
4. Kevin Gilardoni 106

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet