V8 Supercars

V8 Supercars: Zege voor Whincup/Dumbrell. Jeroen Bleekemolen maakt indruk op Sandown

De Sandown 500 Enduro leverde een overwinning op voor de combinatie Jamie Whincup/Paul Dumbrell met een Team Triple Eight Holden VF Commodore. Met deze zege kon Whincup zijn voorsprong in de puntenstand van het kampioenschap vergroten. Jeroen Bleekemolen eindigde met Shane van Gisbergen in de Tekno Autosports Holden Commodore VF als 12e. De Nederlander liet bij zijn V8 Enduro-debuut een uitstekende indruk achter.

Tekst Willem J. Staat
Foto's Tekno Autosports/Red Bull/PR

2013 Sandown Jeroen
Jeroen Bleekemolen deed het uitstekend op Sandown. Heel wat concurrenten

keken in de openingsfase verrassenderwijs tegen de achterkant van de
Tekno Autosports Holden Commodore aan.

Zege voor Whincup/Dumbrell. Jeroen Bleekemolen maakt indruk op Sandown
Een "drive-through" penalty voor wielspin tijdens een reguliere stop kon de combinatie Whincup/Dumbrell tijdens de Sandown 500 niet van de zege houden. Elf ronden voor het einde van de wedstrijd nam Whincup definitief de leiding van zijn teamgenoot Craig Lowndes over. Voor het team van Triple Eight andermaal een dubbeloverwinning. De FPR Ford Flacons van de combinatie Will Davison/Steve Owen eindigde ondanks een olielek in de slotfase toch nog als derde. Het team van Erebus Motorsport zorgde met een vierde plek voor een verrassing. Voor de eerste maal dit seizoen behaalde de Erebus E-Klasse Mercedes een topresultaat. De combinatie Lee Holdsworth/Craig Baird eindigde verrassend als derde.

De fabrieks Toll HRT Holden van de combinatie Garth Pander/Nick Percat verloor al in het begin van de wedstrijd door loshangend "bodywork"de aansluiting aan de koplopers. Ook kreeg de fabrieks Toll HRT Holden nog een "drive-through" opgelegd wegens te snel rijden in de pitlane.

De Tekno Autosports VF Holden Commodores beschikten op Sandown eigenlijk over te weinig grip. Daardoor raakte SVG een muurtje en werd als twaalfde geklasseerd. "Jeroen verrichtte uitstekend werk. Voor Bathurst heb ik er alle vertrouwen in" aldus Van Gisbergen. Bleekemolen bezette zelfs korte tijd de achtste plek!
2013 Podium Sandown
Wederom een prachtige overwinning voor het team van Roland Dane.

Jeroen Bleekemolen:
"Ik heb er van genoten. Op het einde was de wedstrijd eigenlijk erg goed voor mij. Ik startte de wedstrijd en beschikte direct over een goed tempo. Ik kon de mensen die voor mij reden gemakkelijk bijhouden. Zonder problemen kropen we eigenlijk naar voren. Eigenlijk was ik erg blij met hetgeen dat ik kon doen. Tijdens mijn stint heb ik ontzettend veel geleerd. Het overtrof de verwachtingen. Ik denk dat het goed was. Nu begin ik de auto te begrijpen. Het is erg moeilijk om zonder testdag in deze auto's te stappen. Voor Bathurst was het een uitstekende voorbereiding. Ik kon super meerijden met de mensen voor mij en wegrijden van de mensen achter me. Die auto ging werkelijk prima."

2013 Lowndes Baanrecord
Dubbeloverwinning en baanrecord voor Triple Eight Team Holden op Sandown.

Uitslag
1. Jamie Whincup/Paul Dumbrell Holden 3u3m54.2584s
2. Craig Lowndes/Warren Luff Holden +8.1878s
3. Will Davison/Steve Owen Ford +17.9423s
4. Lee Holdswort/Craig Baird Mercedes +18.9127s
5. James Courtney/Greg Murphy Holden +26.1506s
6. M.Winterbottom/Steven Richards Ford +26.5165s
7. Fabian Coulthard/Luke Youlden Holden +31.2460s
8. Scott McLaughlin/Jack Perkins Holden +33.3082s
9. Russell Ingall/Ryan Briscoe Holden +38.5256s
10. Alexandre Premat/Greg Ritter Holden +49.8806s
11. Todd Kelly/David Russell Nissan +51.8083s
12. S.van Gisbergen/J.Bleekemolen Holden +59.6380s
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet