DTM

DTM: Spengler raakt Oschersleben-pole kwijt vanwege verkeerde banden, Green profiteert

2013 Jamie Green Oschersleben Q
Niet Spengler, maar Jamie Green start in Oschersleben vanaf de pole-position

Bruno Spengler had slechts een paar uur plezier van zijn pole-position voor de achtste DTM-race van het seizoen op het circuit van Oschersleben. Inmiddels zijn de drie sportcommissarissen Felix Holter, Michael Bork en Wieland Unnasch in actie gekomen en hebben de Canadese BMW-coureur vijf plaatsen teruggezet op de startgrid voor de race van morgen. Reden voor de bestraffing is dat Spengler in de derde qualificatieheat een set banden had gebruikt, die hij eigenlijk pas in de vierde en laatste heat had mogen gebruiken. Het reglement is in dit geval zeer duidelijk, dus werd Spengler bestraft. Daarmee erft Jamie Green de pole-position, zijn eerste sinds hij voor de start van dit seizoen overstapte van Mercedes-Benz naar Audi. Augusto Farfus klimt op naar de tweede plaats, Mike Rockenfeller start als derde.

Tekst: René de Boer (vanuit Oschersleben, Twitter: @renedeboer)
Foto's: Willem J. Staat

2013 Spenger Parc Ferme

Hier was Spengler nog blij met zijn vermeende pole-position

In de eerste heat was Wittmann het snelst, voor Rockenfeller, Farfus, Spengler, Tambay, Paffett en Werner. Verrassend was de uitschakeling van Christian Vietoris, tweede in de tussenstand van het kampioenschap. Hij vond geen goede afstelling en kwam niet verder dan de 21e plaats. Ook voor Mortara, Hand, Priaulx, Juncadella en Merhi was de kwalificatie na Q1 ten einde.

2013 MTEK Wittman Chicane Vonkenregen

MTEK-BMW-coureur Marco Wittmann was het snelst in de eerste heat, maar was na Q2 uit de strijd.

In de tweede heat was Green het snelst voor Albuquerque, Rockenfeller, Farfus, Paffett en Spengler. Degenen die vroeg in de sessie een tijd hadden neergezet, waren duidelijk in het voordeel, want al na enkele minuten maakte een regenbui verdere tijdverbeteringen onmogelijk. Daarmee waren bijvoorbeeld de beide coureurs van het BMW Team MTEK, Marco Wittmann en Timo Glock, al uit de strijd, maar ook titelpretendent Robert Wickens en Mattias Ekström.

2013 Rockenfeller Q

Kampioenschapsleider Mike Rockenfeller heeft goed lachen, want hij staat ruim voor zijn concurrenten op de grid

Mike Rockenfeller was het snelst in de derde heat, gevolgd door Spengler, Farfus en Green. Die vier gingen door naar Q4, terwijl Werner, Albuquerque, Paffett, Molina, Tomczyk en Scheider op de plaatsen vijf tot en met tien werden geklasseerd. Later zou Spengler dus zijn pole kwijtraken. Paffett wordt al vijf plaatsen teruggezet vanwege het gebruiken van verkeerde banden in de vrije training, evenals Juncadella. Ook tegen Farfus liep er nog een onderzoek vanwege iets technisch, maar dat had uiteindelijk geen gevolgen.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet