Sportscars

Sportscars: Brendon Hartley pakt ELMS pole op natte Hungaroring

phototheque-2013-Hungaroring-p184dkvdqjbi889j8fu1n1764ih-1
Jonathan Hirschi en teambaas Greg Murphy volgen de verrichtingen van Hartley

De jonge Nieuw-Zeelandse coureur Brendon Hartley heeft op de Hungaroring de snelste tijd in de European Le Mans Series kwalificatie gereden. Zware regenval zorgde voor moeilijke omstandigheden en enkele rode vlag situaties, maar de Murphy Prototypes-coureur liet zich niet van de wijs brengen en noteerde de snelste tijd in zijn Oreca-Nissan.

Tekst: Marcel ten Caat
Foto: PR


Niets herinnerde er op de Hungaroring aan dat de zomer pas net voorbij is. De temperatuur kwam tijdens de kwalificatie niet boven de 12ºC uit en ook de temperatuur van het asfalt bleef op een magere 16ºC steken. Op Hartley maakten de lage temperaturen en de regenval echter weinig indruk, hij reed de concurrentie op grote achterstand. In zijn tweede ronde zette de Nieuw-Zeelander zijn eerste snelle tijd neer om een ronde later maar liefst vier seconden van die tijd af te rijden. De tijd van 2:09.301 bleek onhaalbaar voor de anderen, Patric Niederhauser kwalificeerde zich als tweede met een tijd die ruim twee seconden langzamer was.

Dat de condities buitengewoon waren bleek wel in de GT kwalificatie. De snelste GT was de AF Corse Ferrari 458 Italia GT3. De in de GTC-klasse uitkomende Ferrari bleef de snelste GTE-deelnemer, de JMW Motorsport Ferrari van Andrea Bertolini en Joel Camathias, bijna anderhalve seconde voor. Peter Kox, Nico Pronk en Dennis Retera kwalificeerden zich met hun KOX Racing Lamborghini Gallardo LP600 GT3 als vierde in de GTC en 14e algemeen. Er stonden na afloop van de sessie maar liefst vier auto's uit GTC in de top vijf van de GT's.

Voor Nick Catsburg en zijn teamgenoot Cornelius Jones verliep de kwalificatie allesbehalve naar wens. Het Algarve Pro Racing Team reed zeven ronden op de Hungaroring maar liet geen enkele rondetijd noteren. Hierdoor start de LMPC Formula Le Mans Oreca 09 later vandaag vanuit het achterveld.

Uitslag kwalificatie ELMS Hungaroring
1. Murphy Prototypes (Hartley/Hirschi) in 2:09.301
2. Race Performance (Frey/Niederhauser) + 2.093
3. Signatech Alpine (Ragues/Panciatici) + 2.950
4. SMP Racing (Mediani/Zlobin) + 3.462
5. Jota Sport (Dolan/Turvey) + 4.049
6. Team Endurance Challenge (Chatin/Hirsch) + 4.658 (1e LMPC)
10. AF Corse (Rizzoli/Gai/Casé) + 8.577 (1e GTC)
11. JMW Motorsport (Bertolini/Camathias) + 10.062 (1e GTE)
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet