WTCC

WTCC: Tarquini helpt Honda met zege voortijdig aan wereldtitel

130908 WTCC Sonoma Tarquini R2
Gabriele Tarquini behaalde op Sonoma zijn 19e WTCC-zege

Gabriele Tarquini schreef de tweede WTCC-race op het circuit van Sonoma op zijn naam. Met de 19e WK-racezege uit zijn loopbaan zorgde de Italiaanse routinier er mede voor dat Honda voortijdig de wereldtitel bij de constructeurs won. De Marokkaan Mehdi Bennani, die met zijn BMW vanaf pole startte, werd ondanks een defecte stuurbekrachtiging als tweede geklasseerd en evenaarde daarmee zijn tot nu toe beste WTCC-resultaat. De Hongaarse Honda-rijder Norbert Michelisz kwam als derde over de eindstreep. Tom Coronel eindigde als zesde en scoorde daarmee opnieuw de nodige WK-punten.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: FIA WTCC/Photo4

Mehdi Bennani start vanaf de pole-position en pakt de leiding. Daarachter is het Tarquini, die aan de binnenkant van de eerste bocht de kop overneemt. Aan de achterkant van het veld raakt Münnich van de baan. Tarquini leidt voor Bennani, Huff, Michelisz, Nash, Monteiro, Muller en Coronel. Muller is in gevecht met Monteiro en passeert de Portugees in de eerste ronde. Wil de Fransman nu al het kampioenschap veiligstellen, dan zal hij in ieder geval op het podium moeten eindigen.

Huff lijkt in de tweede ronde een probleem te hebben en valt flink terug. Nash is het volgende doel voor Yvan Muller, maar de Brit geeft Muller bepaald niets cadeau. Vooraan is er een gat gevallen tussen Bennani op de tweede en Michelisz op de derde plaats. Aan het eind van de tweede ronde wordt het raadsel omtrent Huff opgelost: hij rijdt de pits in met een lekke rechter voorband. In de vierde ronde kiest Muller voor de dubbele rechterbocht voor de binnenkant en daarmee werkt hij zich langs Nash, zodat hij vierde is. Een halve ronde later pakt ook Monteiro Nash en even later verliest de Brit nog een plaats aan Tom Coronel.

Vooraan rijdt Tarquini zonder problemen op kop, 1,6 seconden daarachter Bennani, dan Michelisz en Muller. In de zevende ronde heeft Michelisz het gat naar Bennani alweer bijna dichtgereden, terwijl Muller inloopt op de Hongaar. Voor de rest is er voor WTCC-begrippen opmerkelijk weinig actie te bespeuren. In de tiende ronde passeert Barth Nash en is daarmee zevende. Vooraan is de strijd om de tweede plaats gaande tussen Bennani, Michelisz en Muller. In de twaalfde ronde plaatst Muller meerdere aanvallen op Michelisz, maar zonder succes. Verder gebeurt er weinig meer en zo wint Tarquini van Bennani, Michelisz, Muller, Monteiro, Coronel, Barth, Nash, Basseng en D'Aste. Muller zal nog moeten wachten op zijn rijderstitel tot het volgende raceweekeinde over twee weken in Suzuka, maar Honda stelt dankzij de zege van Tarquini en de vijfde plaats van Monteiro wel de wereldtitel bij de constructeurs veilig.

1. Gabriele Tarqiuini (Ita), Honda Civic WTCC, 13 r. in 23:40,401 (gem. 132,84 km/u)
2. Mehdi Bennani (Mar), BMW 320 TC, 2,434
3. Norbert Michelisz (Hon), Honda Civic WTCC, op 4,099
4. Yvan Muller (Fra), Chevrolet Cruze, op 4,606
5. Tiago Monteiro (Por), Honda Civic WTCC, op 4,941
6. Tom Coronel (Ned), BMW 320 TC, op 7,735
7. Fredy Barth (Zwi), BMW 320 TC, op 14,165
8. James Nash (GBr), Chevrolet Cruze, op 17,865

Stand na 18 van 24 races:
1. Muller, 343 punten
2. Tarquini, 199
3. Nykjaer, 180
4. Nash, 160
5. Chilton, 160
6. Huff, 143
9. Coronel, 114
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet