WTCC

WTCC: Chilton laat eerste overwinning op eerste pole volgen

130908 WTCC Sonoma R1 Chilton actie
Tom Chilton behaalde in Californië zijn eerste WTCC-zege

Gisteren pakte Tom Chilton zijn eerste pole-postion in het FIA WTCC, vandaag behaalde de Brit met de RML-Chevrolet Cruze zijn eerste overwinning op WK-niveau. Honda-rijder Tiago Monteiro werd als tweede geklasseerd, Chiltons teamgenoot Yvan Muller eindigde als derde en kwam daarbij een stap dichterbij het voortijdig veiligstellen van zijn vierde wereldtitel, temeer omdat zijn naaste concurrent Nykjaer slechts als 13e eindigde en daarmee geen punten scoorde.

Tekst: René de Boer (@renedeboer)
Foto's: FIA WTCC/Photo4

Na de kwalificatie waren de technische commissarissen actief, en die stelden vast dat in de Chevrolet van Michel Nykjaer en in de SEATs van Hugo Valente en Fernando Monje de bestuurdersstoelen te ver naar achteren waren geplaatst. Dat mag niet, en daarom werden de drie rijders verbannen naar achteraan de grid. Met name voor Nykjaer was dat slecht nieuws met het oog op zijn toch al geringe kansen om het Yvan Muller in de titelstrijd nog lastig te maken. Op zondag is de volle concentratie dan weer gericht op het racen, zoals dat hoort. Bij de rollende satart komt Monteiro in de sandwich tussen de beide RML-Chevrolets van Chilton en Muller en pakt de tweede plaats. Chilton leidt voor Monteiro, Muller, MacDowall, Nash, Tarquini, Huff, Basseng en Coronel, die goed gestart is en als negende doorkomt.

Muller komt onder druk van MacDowall, die op zijn beurt teamgenoot Nash in zijn kielzog heeft. Bennani gaat in de rondte en Fredy Barth kan hem maar net ontwijken. In de tweede ronde verschalkt Coronel Basseng en is daarmee achtste. Vooraan maakt Monteiro jacht op Chilton. Voor Coronel is Huff aan de beurt, maar die verdedigt zijn positie vooralsnog beter dan zijn teamgenoot Basseng. In beide gevallen komt het nog niet tot positiewisselingen, maar zowel Monteiro als Coronel zetten hun voorliggers fors onder druk. In het geval van Coronel zelfs met wat contact, maar nog steeds zonder resultaat.

Vooraan heeft Chilton inmiddels een gat van bijna een seconde geslagen naar Monteiro, die op zijn beurt weer 1,4 seconden voorsprong heeft op Muller. Ondertussen profiteert Basseng van het gevecht tussen Coronel en Huff en vindt de aansluiting achter de BMW van onze landgenoot en plaatst een aanval. Daarmee kan Huff een beetje van Coronel wegrijden. In de elfde ronde echter is Coronel succesvol en kan in bocht zeven de zevende plaats van Huff overnemen.

Fernando Monje zorgt voor een spectaculair moment door in de chicane wel heel schuin op twee wielen te rijden in een poging om de Lada van Thompson te passeren. Vooraan het veld zijn er geen wijzigingen meer en zo rijdt Tom Chilton zijn eerste WTCC-overwinning naar huis, gevolgd door Monteiro, Muller, MacDowall, Nash, Tarquini, Coronel,Huff, Basseng en D'Aste.

Uitslag:
1. Tom Chilton (GBr), Chevrolet Cruze, 13 r. in 23:24,716 (gem. 134,33 km/u)
2. Tiago Monteiro (Por), Honda Civic WTCC, op 2,161
3. Yvan Muller (Fra), Chevrolet Cruze, op 6,534
4. Alex MacDowall (GBr), Chevrolet Cruze, op 10,659
5. James Nash (GBr), Chevrolet Cruze, op 12,676
6. Gabriele Tarquini (Ita), Honda Civic WTCC, op 14,897
7. Tom Coronel (Ned), BMW 320TC, op 18,530
8. Rob Huff (GBr), SEAT Leon WTCC, op 21,561
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet