Formido Swift Cup

Formido Swift Cup: Locomotief Rademaker leidt Certainty-trein en wint tweede race

480 champagne rademaker 5564

Jeffrey Rademaker heeft in de Formido Swift Cup zijn tweede zege van de dag gescoord. Gestart vanaf pole heeft de kampioen van 2012 de hele race David Verzijlbergen en zijn teamgenoten Alain Mossinkoff en Maurits Werkhoven op enkele meters achter zich gehouden. Verzijlbergen koos ervoor geen risico's te nemen met het oog op het klassement, waardoor het op één moment na niet echt spannend werd. Mossinkoff werd derde, Werkhoven vierde.

Tekst: Marco Antheunisse
Foto's: Co van der Gragt en Chris Schotanus

480 start 2581

Jeffrey Rademaker weet wat hem te doen staat en is bij de start goed weg. Maurits Werkhoven start naast hem en is minder snel, hij moet direct zijn plek afgeven aan zijn teamgenoot David Verzijlbergen. De klassementsleider haakt aan bij Rademaker en kan goed volgen, terwijl achter hem Mossinkoff en Werkhoven op hun beurt in het spoor volgen. Boris Kolff lijkt ook aan te kunnen pikken, maar moet in de tweede ronde toch lossen.

480 groep achter 2674

Aanval op de kop
Met vier Swifts en slechts enkele meters tussenruimte lijkt een spannende race in het verschiet te liggen. Iedereen wacht op de aanval van Verzijlbergen, want die lijkt sneller dan Rademaker. In de derde ronde komt die aanval inderdaad, Verzijlbergen valt aan in de Tarzanbocht, positioneert zijn Swift bij het ingaan van de Gerlachbocht naast de Coronel-racer en houdt stand. Dat doet Rademaker echter ook en wanneer ze naar de Hugenholtzbocht gaan heeft die het voordeel en behoudt hij de leiding.

480 kopgroep 5463

Geen ruimte
De race gaat verder en iedereen wacht op de volgende aanval, maar tot een echte kansrijke poging komt het niet meer. Rademaker blijft goed kijken, positioneert zich bij het ingaan van een bocht steeds zodanig dat er geen ruimte is voor een aanval en zo is de top vier op de finish precies zo als die in ronde 1.

480 vd berg 2595

Niets te duchten
Achter het leidende viertal rijdt Kolff een eenzame race. Hij ziet Werkhoven aan de horizon verdwijnen en heeft aanvankelijk van achter niets te duchten. In de laatste fase van de race komt Maurits Sandberg nog wel dichterbij, maar zijn vijfde plaats komt geen moment in gevaar.

480 vandam achter 5491

Sportieve strijd
Bij de Swifts model 2011 is de strijd tussen Teun van Dam en Liroy Stuart mooi. Zij zijn de gehele race met elkaar in de clinch, een sportieve strijd die uiteindelijk gewonnen wordt door Stuart. Niels Kool valt jammer genoeg opnieuw uit, Hugo van Driel heeft als debutant nog moeite om de rondetijden te rijden die nodig zijn om de strijd aan te gaan, maar dat zal met wat training de volgende race hopelijk goedkomen.

480 rademaker actie 5501

Quotes
Jeffrey Rademaker kijkt tevreden op de Trophy of the Dunes terug: "Een prima weekend, ik heb gedaan wat ik kon en met twee polepositions en twee zeges heb ik prima gescoord."

480 verzijlbergen 5419

David Verzijlbergen koos voor zekerheid: "Ik probeerde in het begin de kop te pakken, maar toen dat niet wilde ik geen risico meer nemen en heb ik ervoor gekozen de punten te pakken voor het klassement."

Ook Mossinkoff was tevreden met de derde plaats: "We waren allemaal ongeveer even snel en ik wilde niet het risico nemen om David eraf te tikken."

Tijdens de Formido Finaleraces staan er nog drie Swift-races op het programma, dus is de strijd nog allerminst gestreden.

480 podium 2720

Uitslag race 2, Formido Swift Cup
Trophy of the Dunes, Circuit Park Zandvoort, zondag 8 september 2013
1. Jeffrey Rademaker (Coronel Racing) 12 ronden
2. David Verzijlbergen (Certainty Racing Team) +0.213
3. Alain Mossinkoff (Certainty Racing Team) +0.739
4. Maurits Werkhoven (Certainty Racing Team) + 0.921
5. Boris Kolff (Coronel Racing) +12.399
6. Maurits Sandberg (Certainty Racing Team) +12.909
7. Benjamin van den Berg (Harders Plaza racing) +21.635
8. Jos Veldboer (Dekker Racing) +24.965
9. Liroy Stuart (Dekker Racing) +36.587
10. Teun van Dam (Dekker Racing) +36.813
11. Hugo van Driel (BIZ Racing) +1 ronde
Uitgevallen: Niels Kool (Kool Racing)

Uitslag 2011 model
1. Liroy Stuart
2. Teun van Dam
3. Hugo van Driel

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet