Dutch GT4

Dutch GT: Huisman en Braams winnen wederom, Huisman nieuwe kampioen

480 huisman 4904

De race van het Dutch GT Championship is gewonnen door Duncan Huisman en Luc Braams. Huisman bouwde een ruime voorsprong op voor de rijderswissel en Braams reed daarna de zege naar huis. Kelvin Snoeks en Marcel Nooren reden een prima race en eindigden als tweede, voor Bertus Sanders met Frank Wilschut. Pech was er voor Pieter-Christiaan van Oranje en Ricardo van der Ende. Na pech bij de pitstop moesten zij de strijd staken.


Tekst: Maarten Overdijk (Twitter: @maartenoverdijk)
Foto's: Co van der Gragt

480 huisman 5068

Huisman pakt de leiding
In de openingsfase is Duncan Huisman het scherpst. Hij weet in de openingsronde de leiding te grijpen, voor Ricardo van der Ende. Bertus Sanders blijft in de openingsronden goed in het spoor van Van der Ende.

Gebrek aan spanning
Er is in de openingsfase weinig sprake van spanning. Tussen alle auto's ontstaan gaten van enkele seconden. Achter Huisman en Van der Ende rijdt Bertus Sanders op een kleine twee seconden in de tweede Camaro.

480 snoeks 5047

De Corvette van Snoeks ligt daar vier seconden achter, de Nissan van Sandor van Es volgt op zo'n drie seconden meer. De Nederlandse GT4 rijders zijn wel duidelijk sneller dan de Engelsen, die allen met Ginetta's rijden.

Vlak voor het openen van het pitwindow is er een harde crash voor Alex Osborne in de Ginetta in de Slotemakersbocht. Hij staat met veel schade stil op het gedeelte van de Grand Prix chicane, dat niet gebruikt wordt als raceasfalt. De wedstrijdleiding besluit niet de safetycar in te zetten omdat het circuit zelf niet geblokkeerd is en daardoor is er geen verstoring van de pitstopstrategie├źn.

480 schade ekris 4998

Ekris BMW valt uit na pitstops
Bij het openen van het pitwindow, geeft Huisman het stuur over aan Luc Braams met een voorsprong van achttien seconden op Pieter-Christiaan van Oranje die heeft stuur heeft over gekregen van Ricardo van der Ende. Bij het wegrijden van Van Oranje lijkt het echter alsof er een bandenspanningsmeter aan het ventiel van het linker achterwiel is blijven zitten. Kort daarna is de achterband van de BMW M3 kapot en slaat alle kanten op. Met een slakkengangetje probeert Van Oranje de BMW terug te brengen naar de pits. In een klein veld en met de bekende kampioenschapsbelangen, zijn belangrijke punten nog steeds een mogelijkheid voor de Ekris-equipe als de BMW gerepareerd kan worden. Het rondje naar de pits duurt vele minuten, maar de inspanningen mogen niet baten. De BMW valt uit.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet