WTCC

WTCC: Tom Chilton voor de eerste keer op pole in WTCC, teleurstelling Coronel

130907 WTCC Quali Chilton
Tom Chilton staat voor de eerste keer op pole voor een WTCC-race

Voor het eerst in zijn WTCC-carrière start Tom Chilton vanaf de pole-position. In de slotminuut van de kwalificatie op het circuit van Sonoma in Californië dook de Britse coureur met zijn RML-Chevrolet Cruze onder de tijd van zijn teamgenoot Yvan Muller en eiste daarmee de pole-position voor zich op. Muller, die dit weekeinde al kampioen kan worden, moest genoegen nemen met de tweede plaats, gevolgd door Honda-rijder Tiago Monteiro en de drie Chevrolet-rijders Pepe Oriola, Alex Macdowall en James Nash. Voor Tom Coronel met de ROAL-BMW verliep de kwalificatie niet volgens plan. Hij kwam niet verder dan de teleurstellende 13e tijd en moet daarmee dus beide races vanaf de 13e plaats vertrekken.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)

Coronel leek in Q1 lange tijd safe met een plek bij de eerste twaalf, waarmee hij aan Q2 zou mogen deelnemen. Met zijn vroeg in de sessie gereden tijd stond hij een tijdlang op de zesde plaats. Toen diverse rijders met een nieuwe set banden in de slotfase sneller reden, zakte hij terug tot de negende en daarna tot de elfde plaats, maar toen vervolgens kort voor het vallen van de zwart-wit geblokte vlag opeens zowel Marc Basseng (zesde) als Mehdi Bennani (negende) nog een snellere tijd reden, duikelde onze landgenoot uit de top twaalf. Uiteindelijk bleef hij dertiende, wat daarmee ook zijn startpositie voor de beide races is. Coronel was duidelijk teleurgesteld: "Een ramp", verklaarde hij na afloop in de microfoon van Eurosport-verslaggever Ben Constanduros. "Mijn eerste run was goed, maar in mijn tweede run verloor ik tijd doordat iemand voor me zat. Anders was ik drie, vier tienden sneller geweest. Hier baal ik echt van! Zeker omdat we verwachtten dat de BMW's hier snel zouden zijn. Ik had zelfs nog banden gespaard, ik heb nu gewoon twee nieuwe sets over."

130907 WTCC Quali Coronel
Coronel was niet tevreden

In de tweede kwalificatie leek Muller lange tijd op weg naar zijn zoveelste pole, maar hij had buiten zijn teamgenoot Chilton gerekend. Die reed bij het vallen van de zwart-wit geblokte vlag een vrijwel perfecte ronde, die hem de eerste pole-position uit zijn WTCC-carrière opleverde. Muller werd als tweede geklasseerd, gevolgd door Monteiro, Oriola, MacDowall, Nash, Michelisz en Huff.

Uitslag:
1. Tom Chilton (GBr), Chevrolet Cruze, 1:45,583
2. Yvan Muller (Fra), Chevrolet Cruze, 1:45,708
3. Tiago Monteiro (Por), Honda Civic WTCC, 1:46,240
4. Pepe Oriola (Spa), Chevrolet Cruze, 1:46,266
5. Alex MacDowall (GBr), Chevrolet Cruze, 1:46,411
6. James Nash (GBr), Chevrolet Cruze, 1:46,565
7. Norbert Michelisz (Hon), Honda Civic WTCC, 1:46,648
8. Rob Huff (GBr), SEAT Leon WTCC, 1:46,659
13. Tom Coronel (Ned), BMW 320 TC
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet