IndyCar

Indycar: Simon Pagenaud pakt tweede seizoenszege bij contactderby in Baltimore

De Fransman Simon Pagenaud heeft in Baltimore zijn tweede Indycar-seizoenszege voor het team van Schmidt Hamilton Motorsports behaald. Josef Newgarden behaalde in de Fisher Hartman Dallara Chevrolet zijn beste seizoensresultaat en eindigde verrassend als tweede. Oud Champcarkampioen Sebastien Bourdais behaalde met een derde plek eindelijk weer eens een goed resultaat.

Tekst Willem J. Staat
Foto's Indycar

2013 Simon Pagenaud Winner Baltimore
Schitterende actie van Simon Pagenaud in Baltimore. De Fransman was één van de weinige deelnemers die geen schade reed.

Simon Pagenaud pakt tweede seizoenszege bij contactderby in Baltimore
De Fransman Simon Pagenaud heeft in Baltimore zijn tweede seizoenszege behaald. De 75 ronden tellende wedstrijd telde maar liefst zes neutralisaties en vrijwel geen enkel team verliet Baltimore na diverse contactderby's zonder schade. Polewinnaar Scott Dixon zag zijn titelkansen aanmerkelijk slinken toen hij na 53 ronden na contact met een andere deelnemer het strijdtoneel moest verlaten. Penske-coureur Helio Castroneves is na Baltimore weer een stap dichter bij de titel. De Braziliaan behaalde in 16 wedstrijden zijn 15e Top 10 resultaat. De derde plek in de puntenstand van het kampioenschap wordt bezet door Baltimore-winnaar Simon Pagenaud.

Oud Champcarkampioen Sebastien Bourdais reed met zijn Dragon Racing Dallara negentien ronden aan de leiding en eindigde ondanks met Pagenaud als derde.De Brit Justin Wilson pakte voor de vierde achtereenvolgende maal in de Top 10 voor het team van Dale Coyne.

Verjaardagscadeau voor Simona de Silvestro
De Zwitserse Simona de Silvestro gaf zichzelf op haar 25e verjaardag een uitstekend verjaardagscadeau. Zij eindigde als vijfde. De Silvestro raakte gedurende wedstrijd bij één van de vele crashes betrokken en moest voor een nieuwe neus naar binnen. Zij viel naar de 15e plek terug en reed vervolgens een erg knappe wedstrijd door toch nog als vijfde te eindigen. Simona de Silvestro: "Wij beschikten zeker niet over de snelste auto. Wel verrichtte het team ontzettend goed werk. Qua aantal Indycar-wedstrijden passeerde Tony Kanaan teambaas Jimmy Vasser. Kanaan heeft nu 212 wedstrijden op zijn naam staan maar viel twee ronden voor het einde na contact met de muur uit.
Winnaar Simon Pagenaud: "Zoals men heeft kunnen zien was die auto tijdens de eerste stint gewoon fantastisch. Daarna liet ik het eigenlijk een beetje liggen maar in de middelste gedeelte van de wedstrijd won ik terrein. Bij de herstarts hadden we wel geluk want ik werd nooit geraakt. Bij de laatste herstart pushte ik behoorlijk hard tegen Marco Andretti. Het HP Team heeft dit weekend prachtig werk verricht. Zeker goed voor het kampioenschap!"

2013 Luchtreis Filippi Baltimore
Mooie luchtsprong van Luca Filippi in Baltimore.

Josef Newgarden: "Sarah Hartman/Fisher Racing heeft mij een kans gegeven om dit te doen. Zonder hen zou ik geen Indycar-coureur zijn. Met de tweede plek ben ik erg gelukkig. Ik wilde het Simon Pagenaud niet gemakkelijk maken. Wij beschikten wel over de snelheid om hem te passeren maar anderzijds had ik nauwelijks remmen meer."

Sebastien Bourdais: "De mensen moeten zelf maar het incident met Pagenaud beoordelen. Hierover heb ik mijn eigen mening. Wij zijn vrienden maar op de baan zeker niet. Dit heb ik op een harde manier moeten leren. Wij beschikten over een erg snelle auto. Heel erg goed dus."

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet