NASCAR

NASCAR: Kyle Busch wint in Atlanta. Joey Logano 2e. Waarschijnlijk geen titelprolongatie voor Keselowski

JGR-coureur Kyle Busch versloeg de Penske Ford van Joey Logano met een voorsprong van amper 0.740 secs. Busch pakte in Atlanta zijn vierde seizoensoverwinning. Voor regerend kampioen Keselowski zit er dit jaar waarschijnlijk geen titelprolongatie meer in.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

2013 Sprint Cup Busch
Prachtige zege van Kyle Busch in Atlanta. Opvallend dat Toyota Clint Bowyer met een experimentele motor liet racen.

Kyle Busch wint in Atlanta

JGR-coureur Kyle Busch pakte in Atlanta de 28e overwinning uit zijn carrière en de vierde dit seizoen. Tevens pakte hij drie bonuspunten voor "The Chase" naar de Cup. In het begin van de wedstrijd noemde Busch zijn Toyota een "joke" en dat was het zeker volgens Busch. Kyle Busch: "Daarom racen we eigenlijk ook 500 mijl denk ik. Ons team geeft het nooit op. Zij maakten enkele goede beslissingen. Vandaag was het hun wedstrijd!"

Penske-coureur Joey Logano reed een uitermate sterke wedstrijd en staat nu in de puntenstand van het kampioenschap als 8e genoteerd. Het verschil met Jeff Gordon, die als 11e genoteerd staat, bedraagt 16 punten. Volgende week op Richmond wordt "The Chase" definitief bepaald. M.a.w. welke coureurs nog om de titel mogen strijden.

Voor regerend kampioen Brad Keselowski zijn de titelkansen aanmerkelijk geslonken. Een catastrofale motorschade leverde de Penske-coureur een 35e plek op. Waarschijnlijk wordt Keselowski in "The Chase" de tweede regerende kampioen die zijn titel niet kan prolongeren. In de puntenstand zakte Keselowski naar de 15e plek. Zelfs een overwinning op Richmond volgende week betekent voor Keselowski geen garantie voor een kwalificatie in "The Chase". Tony Stewart was in 2006 de eerste regerende kampioen die er niet in slaagde om zijn titel te verdedigen.

2013 NASCAR Sprint Atlanta Logano
Joey Logano doet het dit jaar iets beter dan teamgenoot Keselowski en heeft alle reden tot lachen.

Brad Keselowski: "Wat kun je doen? Je kunt wel hier gaan zitten en een trap tegen die auto geven maar hij is gewoon kapot. Het hoort bij het racen. Dit is gewoon ons verhaal dit jaar. Op dit moment is het nog niet eens frustratie. Daar ben ik nu wel overheen. Je moet er boven staan en doorgaan Dit betekent voor ons gewoon een test om te zien hoe sterk we zijn en wat ons karakter is. Ik geloof nog steeds in de mensen rondom mij heen. Ik ben ervan overtuigd dat zij de juiste beslissingen nemen. Alleen nu werkt het even niet. Het is gewoon een test en ik hou van uitdagingen en dit gaat een behoorlijke uitdaging worden."

Experimentele Toyota-motor
Keselowski'teamgenoot Joey Logano reed qua pitstops "off sequence" en streed met Clint Bowyer om de leiding. In de 190e ronde beschikte Bowyer over een voorsprong van bijna acht seconden op Logano. Toyota Racing Developments had Bowyer's auto echter van een experimentele motor voorzien die de eindstreep echter niet haalde. Daarna voerden de Penske Ford's van Keselowski en Logano enige tijd het veld aan. Logano wist zijn tweede plek echter vast te houden.

Toyota-coureur Martin Truex Jr. slaagde er met een gebroken pols in om zelfs als derde te eindigen. Voor kwalificatie in "The Chase" voelt Truex Jr. echter de hete adem van Kasey Kahne en Ryan Newman. Momenteel maakt Kasey Kahne aanspraak op de eerste wildcard en Ryan Newman, die voor de tweede achtereenvolgende week als tweede eindigde, de tweede!

2013 Start Atlanta R 2
Start van een mooie wedstrijd in Atlanta.

Nadat Keselowski het veld had moeten ruimen wist de Chevrolet van Ryan Newman snel terrein te winnen op de Logano's Penske Ford. Een spin van Jimmie Johnson in de 293e ronde zorgde voor de zevende neutralisatie. Bij de herstart spinde Brian Vickers waarop directe een achtste volgde. Na de negende neutralisatie, veroorzaakt door een crash tussen Burton en Austin Dillon kreeg Kyle Busch definitief de leiding in handen.

Uitslag
1. Kyle Busch Toyota 325 ronden
2. Joey Logano Ford 325 ronden
3. Martin Truex Jr. Toyota 325 ronden
4. Kurt Busch Chevrolet 325 ronden
5. Ryan Newman Chevrolet 325 ronden
6. Jeff Gordon Chevrolet 325 ronden
7. Juan Pablo Montoya Chevrolet 325 ronden
8. Dale Earnhardt Jr. Chevrolet 325 ronden
9. Kevin Harvick Chevrolet 325 ronden
10. Brian Vickers Toyota 325 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet