Superstars

Superstars: Zeges voor Mercedes en Audi op Donington

Ruim 22.000 toeschouwers waren op Donington Park getuige van de Superstarsworld. Met nog twee races te gaan wordt de kampioenschapsstand door twee oud kampioenen aangevoerd. Team Romeo Ferraris C63 AMG-coureur Thomas Biagi en Gianni Morbidelli(Audi Sport Italia) delen nu de leiding met 173 punten.

Tekst Willem J. Staat
Foto's Superstars/Audi Sport Italia

2013 Duel Biagi Liuzzi

Zeges voor Mercedes en Audi op Donington
De eerste wedstrijd op Donington leverde dit seizoen eindelijk een overwinning op voor de R.R.T. Mercedes C63 AMG van Luigi Ferrara. Daarachter volgden Giovanni Berthon en Thomas Biagi. Doordat de Lexus ISF van Diego Romanini in de eerste wedstrijd nogal wat vloeistof verloor, liep Gianni Morbidelli nogal wat achterstand op. De Audi Sport Italia-coureur eindigde als vierde.

Om de Audi RS5 wat af te remmen werden er inmiddels door de Superstarsworld-organisatie wat maatregelen genomen. Niet alleen de V8 motor werd geknepen maar ook de rijhoogte werd verhoogd. Voor Audi Sport Italia betekende het tevens een verhoging van het minimumgewicht. Aanvankelijk hadden de C63 AMG's van Luigi Ferrari en Vitantonio Liuzzi de kop genomen maar een crash van Francesco Sini's Chevrolet leverde in de elfde ronde een neutralisatie op. Direct bij de herstart bevond Morbidelli zich op de bumper van Vitantonio Liuzzi's C63 AMG Mercedes. Een blew-up van Diego Romanini zorgde ervoor dat zowel Liuzzi als Morbidelli spinden waardoor Ferrari en Berthon hun kans grepen.

De tweede wedstrijd liet aanmerkelijk minder spektakel zien. Vitantonio Liuzzi's Mercedes viel in de eerste ronde al met een technisch probleem uit. Thomas Biagi nam direct bij de start de leiding maar moest die in de elfde ronde uiteindelijk toch aan Morbidelli afstaan. In de befaamde Red Gate Corner passeerde Morbidelli Biagi op meesterlijke wijze. Morbidelli maakte voor zijn "move" op een uitstekende manier gebruik van de balans tussen de vierwielaandrijving van zijn vierwielaangedreven Audi RS 5 en de bandenslijtage.

 Commentaar Clive McNeill van Motors TV omschreef het als volgt. "Je kunt natuurlijk de wielen van Morbidelli's Audi afhalen, maar hij slaagt er toch altijd in om te winnen. De uitslagen van de wedstrijden op Donington zijn provisional.
Audi Sport Italia tekende na de wedstrijden op Donington direct protest aan tegen de Mercedes C63 AMG's van Thomas Biagi en Vitantonio Liuzzi.

2013 Superstars Winnaar Biagi
Al sloop je alles van Morbidelli's auto. Hij wint toch wel.

Laatstgenoemde eindigde in de eerste wedstrijd als vijfde en viel in de tweede wedstrijd al snel met een differentieel probleem uit. Max Mugelli eindigde achter Morbidelli en Biagi op Donington met zijn BMW M3 als derde.

INTERNATIONAL SUPERSTARS SERIES
1. Gigi Ferrara (AMG Mercedes) 16 ronden
2. Giovanni Berton (BMW) +1.874s.
3. Thomas Biagi (Mercedes AMG) +2.678s;
4. GIANNI MORBIDELLI (AUDI RS5) +2.962s;
5. Vitantonio Liuzzi (Mercedes AMG) +5.202s;

INTERNATIONAL SUPERSTARS SERIES
1. GIANNI MORBIDELLI (AUDI RS 5) 17 ronden
2. Thomas Biagi (Mercedes AMG) +8.544s;
3. Max Mugelli (BMW) +9.322s;
4. Giovanni Berton (BMW) +10.916s;
5. Tiziano Trentin (BMW) +39.145s.

Puntenstand
1. MORBIDELLI - Biagi 173 punten
3. Berton 136 punten
4. Liuzzi 132 punten
5. Ferrara 113 punten
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet