NASCAR

NASCAR: Kevin Harvick en Kyle Busch zorgen voor adembenemend Nationwide spektakel in Atlanta

NASCAR Sprint Cup-coureurs Kevin Harvick en Kyle Busch zorgden afgelopen weekend in Atlanta voor een adembenemend Nationwide-spektakel. Harvick versloeg Busch met een voorsprong van amper 0.579 secs.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

2013 Kevin Harvick Winner NW Atlanta 2

Kevin Harvick versloeg Kyle Busch in een adembenemend duel.

Kevin Harvick en Kyle Busch zorgen voor adembenemend Nationwide spektakel in Atlanta
NASCAR Sprint Cup coureur Kevin Harvick en Kyle Busch zorgden afgelopen weekend in Atlanta voor een adembenemend Nationwide-spektakel. Zeker in de laatste zeven wedstrijdronde steeg de spanning naar een climax. In de 192e wedstrijdronde had Busch aan de buitenkant zijn moment. Harvick verliet onmiddellijk zijn laan om Busch af te blokken. Om de muur niet te raken moest de JGR-coureur toch even van zijn gas af.

Kevin Harvick: "Kyle Busch is niet mijn beste vriend maar ik houd ervan om tegen hem te racen. Op een bepaald moment werd het wel erg krap en ik was vastbesloten om bij het commando "Outside" pas van mijn gas af te gaan. Mijn spotter zei "Clear" en ik bleef maar komen. Ik deed wat noodzakelijk was om de leiding te behouden. Zelfs als het voor een paar ronden nadelig was. En wij waren een aantal ronden zeker in het nadeel." Harvick's tactiek had op Busch het gewenste effect.

Kyle Busch: "Eenmaal kon ik hem naderen maar hij blokkeerde mijn luchtstroom waardoor ik bijna in de hekken belandde. Daarom besloot ik mij maar over te geven. Het was gewoon niet anders. Ik had door hem heen kunnen rijden maar alhoewel ik een andere reputatie heb, doe ik dit gewoon niet." In de laatste ronde verloor Busch in Turn 1 en Turn 2 gewoon afstand. "Aero Loose" aldus Busch.

2013 Start Nationwide Atlanta
Start van de Nationwide-wedstrijd in Atlanta.

Een neutralisatie in de 104e ronde deed Harvick's voorsprong van tien seconden volledig teniet. In de 148e ronde ging Harvick als laatste Top 3 kandidaat voor zijn reguliere stop naar binnen en bouwde tot de 182e ronde een voorsprong van meer dan negen seconden op Joey Logano op. Een crash van Jeff Green in de 182e ronde reduceerde Logano's voorsprong aanmerkelijk. Na de vierde herstart nam Harvick definitief de leiding. In zeven starts betekende het Harvick's 40e overwinning en de allereerste dit seizoen. Een goed gecalculeerde pitstop in de 189e ronde leverde Harvick de voorsprong op die hij nodig had. Nadat Harvick zich in de 190e ronde van Busch had losgewerkt gaf de JGR-coureur zich na twee mislukte pogingen definitief over.Voor de laatste zeven ronden ging de kopgroep alsnog voor een vers setje Goodyears opnieuw naar binnen.

Na de herstart reden Harvick en Busch meerdere ronden naast elkaar.
Sam Hornish Jr. eindigde met zijn Penske Ford Mustang als derde en vergrootte in de tussenstand van het kampioenschap daarmee zijn puntentotaal Het verschil met RCR-coureur Austin Dillon bedraagt nu tien punten. Kasey Kahne verloor na een spin in de slotfase de aansluiting maar wist zich te herstellen en eindigde als vierde gevolgd door EGR-rookie Kyle Larson die in 24 starts zijn vijfde plek liet registreren. Tevens betekende het Larson's zevende top 5 klassering in 24 races dit seizoen.

2013 Nationwide Atlanta Jeff Green
Jeff Green zorgt na zijn crash toch wel voor een mooie foto.

Uitslag
1. Kevin Harvick Chevrolet 195 ronden
2. Kyle Busch Toyota 195 ronden
3. Sam Hornish Jr. Ford 195 ronden
4. Kasey Kahne Chevrolet 195 ronden
5. Kyle Larson Chevrolet 195 ronden
6. Joey Logano Ford 195 ronden
7. Trevor Bayne Ford 195 ronden
8. Austin Dillon Chevrolet 195 ronden
9. Regan Smith Chevrolet 195 ronden
10.Brian Scott Chevrolet 195 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet