Formula Regional European

NEC Formule Renault 2.0: MP Manor Motorsport wint eerste race op Most

CY7H8509

Oliver Rowland heeft op het circuit van Most de eerste race voor MP Manor Motorsport gewonnen. De Brit reed van pole naar de finish aan de leiding, zonder echt onder druk te staan van de directe competitie. Lotus coureur Oscar Tunjo werd tweede, Gustav Malja derde. Leider in het kampioenschap Matt Parry scoorde zijn eerste nulscore van het seizoen door in de eerste bocht uit te vallen. Zijn belangrijkste tegenstander Jack Aitken liep daarom belangrijke punten in voor de titel van 2013.

Tekst: Claire Dubbelman
Foto's: Chris Schotanus

De vijfendertig Formule Renault's vormen een imposant veld tijdens het Truck Grand Prix weekend op het Tsjechische circuit. Naast de seizoensregistraties zijn er veel coureurs uit het Europees kampioenschap die deze ronde gebruiken om weer op te warmen na een lange zomerstop. Zo zijn Oliver Rowland, koploper in het Europees kampioenschap, Andre Pizzitola (ART Junior Team) en Steijn Schothorst ook in Most van de partij.

Steijn had goed gekwalificeerd, maar nog een penalty van Assen in te lossen. Voor gevaarlijk rijgedrag tijdens de laatste race werd hij op de opstelling van race 1 drie plaatsen terug gezet wat hem uiteindelijk een achtste startplek opleverde. Rowland vertrok van pole, terwijl Matt Parry in eerste instantie de beste start leek te hebben vanaf de derde plek. De eerste bocht is met een chicane een echte bottleneck, waar al vele startongelukken plaatsvonden. Het hele veld leek er ongeschonden door te komen, tot Parry opeens veel langzamer de chicane uitkwam en daarbij getorpedeerd werd door Fortec teamgenoot Beregech.

BX5C7687

Het werd het eerste van vele incidenten, waarbij uiteindelijk zes auto's uitvielen. De eerste overwinning van Rowland brengt hem een goed aantal punten na zijn drie podiumplaatsen eerder dit jaar in Hockenheim. Parry gaat nog steeds stevig aan de leiding, maar zag zijn voorsprong wel slinken van 121 punten naar 104. Zijn kansen om dit weekend al kampioen te worden, worden daarmee aanzienlijk minder. Aangezien het resultaat van de eerste race geldt als de startopstelling van de derde race op zondagmiddag, zal Parry in een lastige positie zijn om in die race naar het podium te rijden. Steijn Schothorst werd uiteindelijk vijfde, wat hem een tweede startplaats voor de derde race oplevert.

De tweede race van de Formule Renault 2.0 Northern European Cup vindt plaats op zondagmorgen om 9.35.

BX5C7883

Uitslag race:
1. Rowland in 26 minuten en 26.373 seconden,
2. Tunjo +1.425,
3. Malja + 5.984,
4. Aitken +7.167,
5. Schothorst + 7.167,
6. Pizzitola + 9.321
7. Dalewski +13.498,
8. Albon + 14.006,
9. Owens +14.965,
10. Olsen +15.640
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet