Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Historic Grand Prix Zandvoort

Retro: Piers Courage en Roger Williamson eindelijk op waardige wijze herdacht

130830 onthulling 1
Het monument met vlnr Sir Frank Williams, Allard Kalff en Kevin Weathcroft

Veertig jaar na dato wordt Roger Williamson op Zandvoort eindelijk op een gepaste wijze herdacht. Hetzelfde geldt voor Piers Courage, voor wie het zelfs 43 jaar geleden is dat hij op het duincircuit op tragische wijze tijdens de Grote Prijs van Nederland om het leven kwam. Ter nagedachtenis aan de twee betreurde Britse coureurs is vandaag, op de eerste dag van de Historic Grand Prix Zandvoort, een fraai monument onthuld. Het gedenkteken werd ontworpen door Jan Machiela. Het is een blok van graniet waarop een plaquette met passende tekst en een sculptuur van roestvrij staal en is te vinden op de toegangsweg van het circuit aan de rechterzijde, net voor het tunneltje dat naar het rennerskwartier leidt.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: Co van der Gragt

Dat er eindelijk een keer een gedenkteken moest komen voor Courage en Williamson, die beide in de Formule 1 op Zandvoort het leven lieten, daarover was nagenoeg iedereen in de Nederlandse autosport het wel eens. Maar zoals zovaak was het wachten op iemand die het initiatief nam, zodat het niet bij een idee alleen bleef. Uiteindelijk waren het Allard Kalff, die de zaak aan het rollen bracht, en Pim Kisjes, die dankzij tal van sponsors de nodige steun in financiële en materiële zin bijeenbracht, aan wie het te danken is dat het monument op Zandvoort kon worden gerealiseerd.

130830 Onthulling 2
Goed bezochte bijeenkomst ter gelegenheid van de onthulling

De onthulling vond plaats in het kader van een zeer waardige en ingetogen bijeenkomst, die bijzonder goed was bezocht. Het was goed om te zien hoeveel genodigden, met name ook uit het buitenland, gehoor hadden gegeven aan de uitnodiging om de onthulling bij te wonen. Daaronder waren Formule 1-teameigenaar Sir Frank Williams, Kevin Weathcroft, de zoon van de overleden Tom Weathcroft, die Roger Williamson tijdens diens carrière jarenlang steunde, en vele nabestaanden van Piers Courage, onder wie zijn weduwe en zijn beide zoons alsmede zijn kleinkinderen. Ook tal van Nederlandse coureurs, onder wie Michael Bleekemolen, Jan Lammers, Gijs van Lennep en Arie Luijendijk, waren bij de onthulling aanwezig, evenals Ben Huisman, die tijdens de Grand Prix in 1973 wedstrijdleider was.

130830 Onthulling 4
Allard Kalff aan het woord

Allard Kalff sprak tijdens de plechtigheid over zijn initiatief en memoreerde zijn eerste gesprek met Frank Williams over het idee, drie jaar geleden tijdens de Belgische Grand Prix, waarbij de Brit meteen zijn ondersteuning toezegde. Circuit-commentator en autosporthistoricus Rob Petersen ging in op de loopbaan van de beide omgekomen coureurs en de gevolgen die hun beider ongevallen hadden voor het streven naar meer veiligheid in de autosport. Van dit aspect profiteren alle coureurs tot op de dag van vandaag. Het is goed dat nu de herinnering aan Courage en Williamson op Circuit Park Zandvoort op een passende wijze levend wordt gehouden.

130830 Onthulling 5
Rob Petersen sprak over de gevolgen van de dood van Courage en Williamson voor de autosport

130830 Onthulling 3
De weduwe, een van de zoons en de kleinzoons van Piers Courage bij het monument

130830 Onthulling 6

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet