IndyCar

Indycar: Scott Dixon verspeelt zege op Sonoma. Opzet? Winst voor Will Power

Een aanrijding met drie Penske-monteurs in de pitlane kostte Scott Dixon de zege op Sonoma en leverde voor Will Power de volle winst op. Achteraf beschuldigde Dixon dat één van de aangereden monteurs opzettelijk voor zijn auto sprong......

Tekst Willem J. Staat
Foto's Indycar

2013 Will Power Sonoma
Will Power op weg naar zijn eerste overwinning sinds bijna anderhalf jaar.

Scott Dixon verspeelt zege op Sonoma. Winst voor Will Power
Een aanrijding in de pitlane met twee Penske-monteurs kostte Ganassi-coureur Scott Dixon de overwinning en leverde Penske-coureur Will Power de volle winst op. In de 64e ronde kwamen zowel Scott Dixon als Will Power tegelijk naar binnen. Bij het wegrijden raakte Scott Dixon twee Penske-monteurs die een derde in hun val meesleepten. Alle drie bleven ongedeerd. Voor dit incident kreeg Dixon in de 70e ronde een drive-through opgelegd en viel naar de 20e plek terug. Uiteindelijk werd Dixon als vijftiende geklasseerd maar pakte nog wel drie bonuspunten voor het feit dat hij het meeste aantal ronden(27) aan de leiding reed. Het verschil met Helio Castroneves bedraagt 39 punten. Will Power kreeg de zege a.h.w. in de schoot geworpen. Voor Power betekende het zijn eerste Indycar-overwinning sinds de wedstrijd in Brazilië 2012. Justin Wilson reed een uitstekende wedstrijd en eindigde als tweede gevolgd door Dario Franchitti die in de laatste vijf wedstrijden zijn vierde podium behaalde.

Will Power: "Wij hebben nogal wat tegenslag gehad. Ik ben heel blij voor het team. Dit is fenomenaal en goed voor ons vertrouwen. Ik heb dit jaar wel veel over mijzelf geleerd. Bij de laatste herstart werd het wel erg krap. Het was niet te geloven hoeveel herstarts er hier waren. Crazy. Maar ik houd van wijn. Zeker als je wint."

Justin Wilson: "Fantastisch om weer terug op het podium te staan. Wij hebben dit jaar sommige goede races en onze ups-and downs gehad. Meestal eindigden wij dan als 8e of 10e. Aan het eind van de wedstrijd heb ik hard moeten knokken. Ik geloof dat iedereen met de nodige frustraties hier naar toe kwam en het op het de wedstrijd overbracht."

2013 Scott Dixon Sonoma
Toen de wereld voor Scott Dixon en het Ganassi Team nog in orde leek...

Dario Franchitti: "Wat de auto betreft, die was snel genoeg. Niet het resultaat dat wij als team wilden hebben. Ook voor Scott Dixon was niet bepaald een goede dag...."

Scott Dixon: "Het leek er gewoon op of dat ene Penske teamlid bewust voor onze auto liep. Je kon zien hoe de andere auto voor ons stond en hij wandelde gewoon met opzet voor mijn auto. Het is de grootste nonsens die ik sinds lange tijd gezien heb. Als je naar de meest pitcrews kijkt dan proberen ze niet in de weg te lopen. Frustrerend want ik beschikte over een goede auto en wilde winnen. Ik had een rechte open lijn voor me en hij wandelt zo maar voor me."

Lucas Luhr viel bij zijn eerste Indycar-wedstrijd op Sonoma helaas uit maar was meer dan tevreden Lucas Luhr: "Heel erg jammer dat we het eind niet gehaald hebben maar een 14e plek was zeker mogelijk geweest. Tijdens het einde van de wedstrijd werd ik sneller en genoot ervan. In de wedstrijd was ik competitief genoeg en de "learning curve" liet wel zijn dat het de goede kant opging. Jammer voor het team van Sarah Fisher, maar dit behoort nu eenmaal bij het racen."

2013 Justin Wilson Sonoma
Mooi resultaat voor padvinder Justin Wilson.

Het Indycar seizoen telde tot nu toe 10 verschillende winnaars en dertien coureurs kunnen nog aanspraak op de titel maken!

Uitslag
1. (3) Will Power, Dallara-Chevy, 85, Ronden
2. (7) Justin Wilson, Dallara-Honda, 85, Ronden
3. (1) Dario Franchitti, Dallara-Honda, 85, Ronden
4. (11) Marco Andretti, Dallara-Chevy, 85, Ronden
5. (10) Simon Pagenaud, Dallara-Honda, 85, Ronden
6. (4) Ryan Hunter-Reay, Dallara-Chevy, 85, Ronden
7. (5) Helio Castroneves, Dallara-Chevy, 85, Ronden
8. (9) James Hinchcliffe, Dallara-Chevy, 85, Ronden
9. (22) Simona De Silvestro, Dallara-Chevy, 85,ronden
10. (12) Sebastien Bourdais, Dallara-Chevy, 85, ronden

2013 Sato Sonoma
Takuma Sato ontsnapt aan contact.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet