NASCAR

NASCAR: Joey Logano wint Michigan 400 vanaf pole voor Ford en Penske Racing

Joey Logano heeft op de Michigan International Speedway zijn allereerste overwinning voor Team Penske behaald. In juni 2012 zegevierde Logano voor het laatst op Pocono Raceway met een JGR-Toyota. De Chevrolets van Kevin Harvick en Kurt Busch eindigden resp. als tweede en derde.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

2013 Logano Michigan 2
Joey Logano behaalde zijn eerste overwinning voor het team van Roger Penske en Ford op Michigan. Een thuiszege.

Logano wint Michigan 400 vanaf pole voor Ford en Penske
Joey Logano heeft op de Michigan International Speedway zijn eerste allereerste Sprint Cup-overwinning voor Team Penske en Ford behaald. Tevens vestigde Logano tijdens de kwalificaties een nieuw baanrecord. Logano ging in de slotfase aan de Toyota van veteraan Mark Martin voorbij. "Wij waren op de hoogte van het feit dat Martin twee ronden brandstof te kort kwam. In het geval zij mij voor de gek zouden houden wilde ik er toch graag voorbij. Racen in "clean air" betekent heel veel voor mij. Het is ongelofelijk om hier in de achtertuin van Ford en Penske op Michigan te winnen. Om onze kansen voor de Chase open te houden, hadden wij deze overwinning hard nodig. We staan in Victory Lane. Echt cool" aldus Logano.

Ook teamgenoot Brad Keselowski reed enkele ronden aan de leiding maar moest in de slotfase voor een splash/dash naar binnen. De regerende kampioen eindigde als twaalfde achter Juan Pablo Montoya. Door zijn zege op Michigan is Logano nog maar zeven punten van de Top 12 verwijderd.

Mark Martin speculeerde in zijn No.56 Toyota op een late neutralisatie. Die kwam er echter niet en de veteraan viel in de slotfase naar de 27e plek terug. Hoewel Furniture Row-coureur Kurt Busch vrijwel de gehele dag vanwege te trage pitstops zijn crew uitschold, eindigde hij toch nog als derde. In juni werd Busch op Michigan nog als 35e geklasseerd. Kurt Busch: "De pitlane en de herstarts blijven hier gewoon de Achilleshiel. Maar de snelheid zat en die auto en wij praten nu wel over de derde plek.

2013 Pitstop Keselowski Michigan 2
Brad Keselowski reed enkele ronden op kop maar moest voor een splahs/dash naar binnen.

Wederom slechte dag voor Hendrick Motorsports
Het "dreamteam" van Hendrick Motorsports kende wederom een slechte dag. Jimmie Johnson moest na een crash in de trainingen al achteraan starten maar viel in de 54e ronde definitief met een kapotte motor op. Het was de eerste maal dit seizoen dat Johnson niet aan de finish kwam. Dale Earnhardt Jr. werd het slachtoffer van een klapband en verdween in de muur. Dale Jr. werd na een lange reparatie nog als 36e geklasseerd. Dale Jr: "Ik denk dat wij hetzelfde probleem als vorige week hadden. Pech, die wij van ons afmoeten schudden.
Wij zijn immers geen team dat elfde plekken rijdt! Dit mag niet elke week gebeuren. Een band waarmee wij toch al veel problemen hadden."

Austin Dillon eindigde als vervanger van Tony Stewart in de No 14 Chevrolet als 14e. In de eerste dertien wedstrijdrondes telde de wedstrijd al drie neutralisaties. Clint Bowyer spinde al in de eerste ronde van de baan. Vervolgens crashte David Reutimann in de achtste ronde en Austin Dillon was in de 13e ronde in een incident met J.J.Yelley betrokken. Met nog amper 42 ronden te gaan spinde Kyle Busch van de baan. Met een neutralisatie zorgde hij tevens voor de laatste pitstopcyclus.

2013 Mark Martin Michigan 2
Mark Martin gokte. Er kwam geen allerlaatste neutralisatie.

Uitslag
1. Joey Logano Ford 200 ronden
2. Kevin Harvick Chevrolet 200 ronden
3. Kurt Busch Chevrolet 200 ronden
4. Paul Menard Chevrolet 200 ronden
5. Clint Bowyer Toyota 200 ronden
6. Marcos Ambrose Ford 200 ronden
7. Kasey Kahne Chevrolet 200 ronden
8. Jeff Burton Chevrolet 200 ronden
9. Greg Biffle Ford 200 ronden
10. Carl Edwards Ford 200 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet