Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
AUTO GP

Auto GP: Sato slim naar winst in tweede race Nürburgring, De Jong sterk derde

Sato Race1 21 1928

Van de twee titelkandidaten voor de Auto GP-titel van dit jaar is Kimiya Sato ongetwijfeld de slimste. Met een handige actie passeerde hij zowel raceleider Roberto La Rocca als zijn rivaal Sergio Campana, om vervolgens naar een dominante overwinning te rijden in de tweede race op de Nürburgring. Daniël de Jong presteerde sterk door vanaf de laatste plaats naar het podium te rijden. Voor Meindert van Buuren was de race echter al afgelopen voor hij kon beginnen.

Tekst: Mattijs Diepraam
Foto's: Auto GP

De tweede Auto GP-race van het weekend zat boordevol vermaak – en dat begon al bij de start. De Venezolaanse debutant Roberto La Rocca, met zijn al even nieuwe team Comtec (bekend uit de World Series by Renault), stond op pole na zijn achtste plaats van gisteren, met naast hem Robert Visoiu uit Roemenië. Beide mannen kwamen slecht weg, waarbij vooral de Roemeen traag de gang erin kreeg. Niet alleen schoot Sergio Campana daardoor vanaf de tweede rij naar de leiding, ook hield Visiou de helft van het veld zodanig op dat er in de eerste bocht een harmonica-effect optrad (dat daar op de Nürburgring toch al altijd optreedt). Visiou verremde zich in een poging toch nog iets goed te maken van zijn mislukte start, tikte Tamas Pal Kiss aan, die aan de buitenkant zat, die op zijn beurt Narain Karthikeyan in de rondte stuurde. Kevin Giovesi, daar weer achter, moest een omweg door het gras maken.

Dat was koren op de molen van Daniël de Jong. Na zijn onfortuinlijke vroege exit van gisteren moest de Nederlander helemaal achteraan starten, maar hij maakte een geweldige start, waarbij hij op het rechte stuk al vijf auto's te pakken had. Vervolgens koos hij slim voor de binnenkant in de eerste bocht en reed hij alle toestanden zo voorbij. Het resultaat: een vijfde plaats, negen plaatsen winst in een paar honderd meter.

Campana Race1 38 1851

Vooraan hield Campana intussen een kleine voorsprong in stand op La Rocca en de eveneens goed gestarte Kimiya Sato. Daarachter reden Ghirelli en De Jong. Kevin Giovesi zorgde voor kijkers in het achterveld door in drie ronden op te stomen naar de zevende plaats. De volgende ronde ging Sato aan La Rocca voorbij, zodat we de twee titelkandidaten aan de kop van de wedstrijd hadden. Tegelijk koos de teruggeworpen Karthikeyan ervoor om in de vierde ronde banden te wisselen. Tamas Pal Kiss en Karthikeyans teamgenoot Ghirelli volgden een ronde later.

Maar ook Sato besloot al vroeg te wisselen: in de zesde ronde ging hij naar binnen, om op de zevende plaats terug te keren op de baan. Twee ronden later volgde Campana. De Italiaan behield in eerste instantie zijn voorsprong, maar verremde zich in de eerste bocht. Zo werden de twee titelrivalen net als gisteren bij elkaar in de schoot geworpen. In de eerste race bediende de Italiaan zich van tamelijk vuige tactieken om Sato achter zich te houden – uiteindelijk tevergeefs – en nu zocht hij opnieuw alle hoeken van de baan op om de Japanner de pas af te snijden.

La Rocca Race1 14 1924

Maar toen Campana voor zijn neus Roberto La Rocca zag verschijnen – ook net gepit voor nieuwe banden – hield hij geen rekening met Sato's racevernuft. Bij het uitkomen van de eerste bocht koos de Italiaan La Rocca's binnenkant, maar dat werd de buitenkant in de tweede en derde bocht. Omdat La Rocca standhield, ontstond er een gaatje aan diens 'nieuwe' binnenkant, waar Sato graag in dook. Twee bochten verder was Sato al in de verte verdwenen, terwijl Campana nog steeds klem zat achter La Rocca. Pas twee ronden later wist Campana de Venezolaan te verschalken, waarna Ghirelli meteen meeglipte.
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet