NASCAR

NASCAR: Kyle Busch wint op Watkins Glen. Uitstekend optreden Max Papis

Polesitter Marcos Ambrose leek met zijn Ford de wedstrijd op Watkins Glen in handen te hebben. Van de 61 ronden reed de Australiër er 51 op kop. Een neutralisatie in de 60e ronde veranderde het wedstrijdbeeld volkomen. Kyle Busch pakte zijn derde Sprint Cup-overwinning dit seizoen. Brad Keselowski eindigde als tweede.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

2013 KB Watkins Glen
Kyle Busch maakt er na afloop nog even een mooie show van!

Kyle Busch wint op Watkins Glen. Max Papis 15e
Polesitter Marcos Ambrose leek met zijn Ford op de derde achtereenvolgende Watkins Glen overwinning af te stevenen maar een klapband van merkgenoot Aric Almirola in de 60e ronde veranderde het wedstrijdbeeld volkomen. Marcos Ambrose viel na de herstart in de 64e ronde naar de 12e plek terug. Een touché van Max Papis in de 85e ronde betekende het einde van Ambrose's wedstrijd.

Max Papis:
"Hij ging nogal dwars naar boven en ik kon hem niet meer ontwijken. Mogelijk is er iets bij hem gebroken. Het is niet mijn stijl om iemand uit te schakelen." Door uitvallen van Marcos Ambrose lag voor Kyle Busch de weg vrij voor zijn derde seizoensoverwinning. Op het moment van de vijfde neutralisatie in de 60e ronde bevond Busch zich al in de pitlane en wist daarna nog een aantal herstarts te overleven. "Qua brandstofverbruik wist men bij JGR niet exact waar Busch zich bevond. Wij zagen dat er enkele mensen van de baan spinden en daarop besloten wij Kyle naar binnen te halen" aldus crewchief Dave Rogers.

Na de pitstop kwam de Toyota van Busch onder druk te staan van regerend kampioen Brad Keselowski in zijn Penske Ford. Er kwam geen herhaling van 2012 toen Keselowski Busch in de slotfase elimineerde.Op olie spinde Keselowski toen Kyle Busch met nog minder dan twee ronden te gaan van de baan en beroofde de Toyota-coureur van de overwinning.

Kyle Busch: "Complimenten aan Brad Keselowski die dit jaar een cleane wedstrijd reed. Je moest hier zo hard mogelijk rijden en proberen geen zorgen te maken wat er achter je gebeurde. Ik geloof dat het de laatste ronden erg hard ging want ik kon niet echt bij hem weglopen. Ik kon niet alles uit de voorbanden halen, maar ik dacht dat ik in de remzones en bij het uitaccelereren behoorlijk sterk was.

Brad Keselowski: "Dit was volledig andere wedstrijd. Ik had Kyle kunnen dumpen en de wedstrijd kunnen winnen. Maar dat doe ik niet, ik weet dat ik het juiste gedaan heb. Het betekent niet dat je het niet probeert maar als man heb je ook nog een erecode!"

2013 Ambrose Watkins Glen
Marcos Ambrose, andermaal sterk op Watkins Glen!
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet