DRDO

DRDO: Strijd om titels Dutch Race Driver Organisation nog helemaal open

drdo6aug1

Het vijfde race-evenement van de Dutch Race Driver Organisation stond in het teken van wederom een vol startveld, leuke races en een goede sfeer. Wouter Boerekamps deed goede zaken in de DRDO BMW M3 Cup; met een zege en een tweede plaats vond hij de aansluiting bij de klassementaanvoerders Dennis van der Linden en Herman Peene. Met nog twee evenementen (vier races) te gaan, is de strijd om de titels in de Specialklasse en de Dieselklasse ook nog lang niet beslist.

Tekst en foto's: PR

drdo6aug4

De vijfde ronde van de Dutch Race Driver Organisation vond middenin de vakantieperiode plaats. Desondanks stonden er 30 auto's aan de start op Circuit Park Zandvoort. "Het is weer gezellig druk. Hier zijn we blij mee", aldus medeorganisator Dillon Koster. "Voor de laatste twee evenementen verwachten we weer 35 tot 40 auto's, misschien zelfs meer."
De DRDO verwelkomde de nieuwe deelnemers John Jansen en Robert den Engelsman en daarnaast ook Jeroen Dik, die voor het eerst dit seizoen weer van de partij was.

"Ik wil veel rijden en daarnaast ook competitie", aldus John Jansen (BMW E36). Bij de DRDO werd hij op zijn wenken bediend. Het programma van de DRDO begint aan het einde van de middag, desondanks worden er twee trainingen en twee races van elk 50 minuten verreden.

Robert den Engelsman versterkte de Dieselklasse met een Alfa 147, een auto die we nog niet eerder in de DRDO hebben gezien. "Ik vind het leuk", concludeerde hij na de eerste race. "Er wordt met respect voor elkaars auto gereden, dat vind ik belangrijk. Daarnaast spreekt het raceprogramma mij aan; ik kan veel rijden in korte tijd."

Jeroen Dik boekte vorig jaar enkele klassezeges in de DRDO met zijn even fraaie als snelle VW Golf VI TDi. Hij maakte zijn rentree in de klasse. "Het is leuk om er weer bij te zijn", stelde hij vast. Hij smeedde meteen plannen voor de rest van het DRDO-seizoen. "Mogelijk meng ik mij dit jaar vaker in de strijd."

drdo6aug2

Eerste voor Philip Romijn
Bij de start van de eerste race nam Wouter Boerekamps meteen de leiding. Hij bouwde snel een voorsprong op en dat was geen overbodige luxe. De titelkandidaat in DRDO BMW M3 Cup had in de voorgaande races immers dusdanig goed gepresteerd, dat hij maar liefst 65 'successeconden' had 'verdiend'. Zijn verplichte pitstop duurde daardoor bijvoorbeeld 45 seconden langer dan de stop van Philip Romijn. Regerend kampioen Romijn, zonder trainingstijd achteraan gestart, profiteerde en won zijn eerste race in de DRDO BMW M3 Cup van het seizoen. Boerekamps vocht zich na zijn lange pitstop terug naar de tweede plaats. De klassementsaanvoerders Dennis van der Linden en Herman Peene stelden de derde (podium)plaats veilig.

Aansluiting voor Boerekamps
In de beginfase van de tweede race sloeg Wouter Boerekamps wederom een flink gat ten opzichte van zijn achtervolgers in de DRDO BMW M3 Cup. Tijdens de pitstop moest hij deze keer 75 seconden extra stilstaan. Desondanks lukte het hem om na 50 minuten als eerste in de DRDO BMW M3 Cup over de finishlijn te komen. De equipe Van der Linden – Peene behaalde wederom het brons, achter tweede man Mark Bol Raap. Door deze resultaten heeft Boerekamps nog maar twee punten achterstand op de klassementaanvoerders Dennis van der Linden en Herman Peene. Met andere woorden: het wordt spannend tijdens de laatste vier races van het seizoen!

drdo6aug5

Zege John Jansen
John Jansen kwam, zag en overwon in de DRDO Specialklasse. De BMW-coureur lag van start tot finish aan kop van zijn klasse. Aanvankelijk leek hij op weg naar een vrij makkelijke zege, maar in de slotfase kreeg hij het toch door brandstofproblemen toch nog moeilijk.
Klassementsaanvoerder David Rijks was niet van de partij, dat gaf zijn achtervolgers in de tussenstand de kans om een deel van hun achterstand goed te maken. Cas Renders en Rob ten Herkel (beiden BMW 130i) slaagden daar goed in. Zij eindigden als tweede en derde.

Fotofinish
John Jansen werd voor zijn zege 'bestraft' met vijftien successeconden voor de tweede race. Desondanks kwam hij ook deze keer als winnaar in de DRDO Specialklasse over de finish. In de beginfase moest hij nog wel afrekenen met Gerwin Schuring en zijn indrukwekkende WTCC BMW 320 si.
Achter de winnaar vochten de teamgenoten Cas Renders en Rob ten Herkel een mooi duel uit, met als inzet de tweede plaats. In de beginfase had het duo elkaar al gevonden. Ondanks het feit dat Renders tien seconden langer in de pits moest staan dan zijn tegenstander, vonden ze elkaar ook na de pitstops weer. Uiteindelijk won Ten Herkel de strijd, welgeteld 0,129 seconde voor Renders!
Pieter Euser en Frans Meixner (BMW Compact) deden goede zaken in de titelstrijd. Met hun zesde (eerste race) en vierde positie nestelde het duo zich op de tweede plaats in de tussenstand, slechts zeven punten achter klassementsleider David Rijks.

Twee keer Jeroen Dik
In de DRDO Dieselklasse was er geen kruid gewassen tegen Jeroen Dik. In de eerste race slaagde de Golf-coureur er zelfs in om als eerste algemeen te eindigen. Jeroen profiteerde daarbij van de successeconden van de snelste rijders in de DRDO BMW M3 Cup en de DRDO Specialklasse.
Michael Hermans (BMW 123D) behaalde het beste resultaat in zijn nog zeer prille DRDO-carrière: tweede. Thierry Köhler stelde de laatste podiumplaats veilig met zijn Seat Ibiza TDi.
In de tweede race zetten Martin de Weerd en Gerard van Schajik een volgende stap op weg naar de titel door als tweede te finishen, achter winnaar Jeroen Dik. Köhler eindigde wederom als derde en schoof daarmee op naar de tweede plek in de tussenstand, achter de klassementaanvoerders De Weerd en Van Schajik.

Volgende evenement: 29 september, TT Circuit Assen.

drdo6aug3

Uitslagen:

DRDO BMW M3 Cup:
Race 1: 1. Philip Romijn; 2. Wouter Boerekamps; 3. Dennis van der Linden en Herman Peene.
Race 2: 1. Wouter Boerekamps; 2. Mark Bol Raap; 3. Dennis van der Linden en Herman Peene.
Stand na 10 races: 1. Van der Linden – Peene 145; 2. Boerekamps 143; 3. Bol Raap 130.

DRDO Specialklasse:
Race 1: 1. John Jansen, BMW E36; 2. Cas Renders, BMW 130i; 3. Rob ten Herkel, BMW 130i.
Race 2: 1. John Jansen; 2. Rob ten Herkel; 3. Cas Renders.
Stand na 10 races: 1. David Rijks (BMW 130i) 137; 2. Pieter Euser en Frans Meixner (BMW Compact) 130; 3. Alexander Berger (BMW 130i) 117.

DRDO Dieselklasse:
Race 1: 1. Jeroen Dik, VW Golf TDi; 2. Michael Hermans, BMW 123D; 3. Thierry Köhler, Seat Ibiza TDi.
Race 2: 1. Jeroen Dik; 2. Martin de Weerd – Gerard van Schaijk, VW Golf TDi; 3. Thierry Köhler.
Stand na 10 races: 1. De Weerd – Van Schaijk 149; 2. Köhler 133; 3. Marloes Dijkhuis (BMW 120D) 114.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet