NASCAR

NASCAR: Thuiszege voor Ryan Newman tijdens de 20e Brickyard 400

Polesitter Ryan Newman moest het 49 Sprint Cup-wedstrijden zonder overwinningen stellen maar boekte voor het team van Stewart Haas Racing een fraaie thuiszege. In een directe confrontatie wist Newman vijfvoudig kampioen Jimmie Johnson te verslaan.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

2013 Newman Burnout Indy 2
Fraaie thuisoverwinning voor Ryan Newman met het team van Stewart Haas Racing. Voor 2014 beschikt de uit Indianapolis afkomstige coureur nog niet over een contract met een ander team.

Thuiszege voor Ryan Newman tijdens 20e Brickyard 400
Stewart Haas Racing-coureur Ryan Newman moest het in de Sprint Cup ruim 49 wedstrijden zonder overwinningen stellen maar de in Indianapolis woonachtige coureur boekte op de Brickyard een fraaie thuiszege. Voor Newman kwam deze overwinning precies op het juiste moment. De Stewart Haas Racing-coureur moet in 2014 voor Kevin Harvick het veld ruimen en beschikt nog niet over een contract met een ander team. De beslissing viel eigenlijk in de 133e wedstrijdronde. Jimmie Johnson moest na een reguliere, 17 seconden durende pitstop, definitief de leiding uit handen geven.

Newman's crewchief Matt Borland echter besliste anders. Hij liet bij Ryan Newman slechts twee banden monteren. En dit bleek achteraf de juiste beslissing te zijn. Nadat Newman van Johnson had overgenomen had nog maar één gedachte. "Laat er a.u.b. geen neutralisatie komen." En die bleef dan ook uit. In de redelijk monotone Brickyard 400 waren er slechts drie korte neutralisaties.

Ryan Newman: "Een droom is werkelijkheid geworden. Onbeschrijfelijk. Maar deze overwinning heeft mij wel veel zelfvertrouwen gegeven"Newman stond in April 2012 op Martinsville voor de laatste maal in Winner's Circle en moest het ruim 49 Sprint Cup-wedstrijden zonder overwinningen stellen. Newman vestigde met een tijd van 187.531 mph een nieuw polerecord op Indy. Tevens was het zijn 50e pole in de Sprint Cup en staat daarmee op de negende plek bij de Alltime-polesitters.

2013 Johnson Indy 1
Geen vijfde overwinning voor Jimmie Johnson op de Brickyard in 2013.

Jimmie Johnson had graag voor de vijfde maal op de Brickyard willen winnen maar vatte het verlies sportief op. "Wij zijn natuurlijk teleurgesteld, maar we winnen en verliezen als een team. En Newman was gewoon de gehele wedstrijd snel" aldus Johnson.

Teambaas Tony Stewart eindigde als vierde maar was zeer tevreden over zijn werknemer. Tony Stewart: "Ik weet niet wat hun strategie op het einde was en ik wilde eigenlijk ook niet weten waar hij zich in de wedstrijd bevond. Een fantastische teamgenoot en een goede vriend" aldus Tony Stewart. Dale Earnhardt Jr. reed een uitstekende wedstrijd. In het begin van de race verloor hij vanwege een loszittend wiel een complete ronde en viel naar de staart van het veld terug maar wist zich uitstekend te herstellen.

Bij gebrek aan neutralisaties werd er vrijwel de gehele wedstrijd te strategisch gereden. Daardoor ontbrak het nog wel eens aan inhaalmanoeuvres op de baan. De wedstrijd telde slechts drie korte neutralisaties wegens door brandstof gestrande deelnemers of debris. En ook in 2013 slaagde Juan Pablo Montoya er niet om de Brickyard 400 op zijn naam te schrijven. Hoewel hij zich met zijn Earnhardt Ganassi Chevrolet constant in de Top 10 bevond zat er niet mee dan een negende plek voor de voormalige Indycar/F1-coureur in.

2013 Newman Winner VL Indy
Grote vreugde bij Ryan Newman en zijn crew in Victory Lane.

Uitslag
1. Ryan Newman Chevrolet 160 ronden
2. Jimmie Johnson Chevrolet 160 ronden
3. Kasey Kahne Chevrolet 160 ronden
4. Tony Stewart Chevrolet 160 ronden
5. Matt Kenseth Toyota 160 ronden
6. Dale Earnhardt Jr. Chevrolet 160 ronden
7. Jeff Gordon Chevrolet 160 ronden
8, Joey Logano Ford 160 ronden
9. Juan Pablo Montoya Chevrolet 160 ronden
10. Kyle Busch Toyota 160 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet