Dutch GT4

Dutch GT: Huisman maakt juiste keuze en wint

130727 GT4 R3 Huisman actie
Winst voor Duncan Huisman als genoegdoening na de problemen van gisteren

Het Las Moras Racing-team behaalde de tweede overwinning van het weekeinde in het HDI-Gerling Dutch GT Championship op het circuit van Spa-Francorchamps. In de derde race op een snel opdrogende baan reed Duncan Huisman op slicks met de Camaro snel naar voren en stelde zo de zege veilig. Anders dan gisteren in de regen waren de toppers onder de Nederlandse rijders ditmaal de snelsten in het gezamenlijke veld met de deelnemers uit de Belgische BRCC en de Britse GT4 Challenge. Jan-Joris Verheul beloonde het harde werk van het Ekris-team, dat gisteravond nog een andere M3 klaarmaakte, door als tweede te eindigen. Cor Euser kwam met zijn Lotus Evora als derde over de eindstreep.

Tekst: René de Boer (vanuit Francorchamps, Twitter: @renedeboer)
Foto's: Chris Schotanus

Wederom kwam het op zaterdagochtend met bakken naar beneden, maar op tijd voor de GT4-race werden de hemelsluizen gesloten, hoewel de baan nog wel flink nat was. Regenbanden of slicks was derhalve het grote probleem voor de deelnemers, waarbij het merendeel voor de laatste variant koos. "Gisteren waren Cor en ik de enigen die met slicks op een opdrogende baan in de kwalificatie een tijd hadden gezet, dus ik wist dat slicks een goede keuze zouden zijn", verklaarde Duncan Huisman na afloop. Vrijwel alle andere deelnemers kozen eveneens voor de profielloze Avons, met uitzondering van Porsche-rijder Philip Forsman, Ricardo van der Ende met de Ekris-BMW en Kelvin Snoeks met de HDI-Formido-Corvette. "We stonden met onze apparatuur in de oude pitstraat en hadden niet op tijd onze banden op de grid kunnen krijgen om ze op de auto van Ricardo nog te kunnen wisselen", aldus Van der Endes teambaas Dick van Ekris naderhand. "Ja, dat was de verkeerde beslissing."

130727 GT4 R3 Huisman Ende
Van der Ende op regenbanden kansloos tegen Huisman op slicks

Bij de start reed Van der Ende aan kop, gevolgd door Huisman, Snoeks en Euser, maar in de vierde ronde maakte Huisman op slicks korte metten aan de ambities van de BMW-rijder. "Ik zag hoe hij meer en meer begon te glijden en toen hij onderstuurd de bocht inging, kon ik er voorbij", berichtte Huisman later. Eenmaal voorbij Van der Ende startte Huisman ook al snel zijn jacht op de algehele koploper in de wedstrijd en na zeven ronden reed hij aan de leiding in het algemeen klassement. Vervolgens reed hij zonder problemen de overwinning naar huis. "Een mooie genoegdoening na de teleurstelling van gisteren, toen voor de zoveelste keer dit jaar de versnellingsbak kapot ging. Daar word ik echt gek van! Voor deze race was ik van tevoren even bang dat we met de slicks niet genoeg grip zouden hebben, maar in de race was ik juist verbaasd hoeveel tractie ik had. Alleen bij de start had ik in de eerste versnelling wat wheelspin, maar daarna liep het perfect!"

130727 GT4 R3 Verheul
Het Ekris-team werd beloond voor het werk met de tweede plaats van Jan Joris Verheul

Terwijl Van der Ende meer en meer terugviel toen zijn regenbanden slechter en slechter werden, reed Jan Joris Verheul gestaag naar voren. Nadat de oranje BMW gisteren in de race zodanig was beschadigd dat deze ter plekke niet meer kon worden gerepareerd, gaf Dick van Ekris gistermiddag rond 15.00 uur de aanwijzing dat de gebruikte M3 in HDI-Gerling-kleuren, die bij Ekris-BMW in Veenendaal in de showroom stond, naar Spa moest worden gebracht. De auto arriveerde rond 19.00 uur ter plaatse, waar het team met het overzetten van de nodige onderdelen kon beginnen. Tegen half elf was het karwei klaar. "Vanmorgen hebben ze nog even de laatste puntjes op de i gezet en zelfs de stoel en de gordels goed aangepast, wat echt een rotwerk is. Ze hebben het echt perfect gedaan, de auto was fantastisch", aldus Verheul, die vanwege de autowissel van achteraan het veld moest starten. "Al snel kon ik de ene na de andere voorbijrijden en ik dacht op een gegeven moment zelfs nog dichterbij Duncan te kunnen komen, maar die reed duidelijk niet voluit. Toen hij weer op het gas ging, waren mijn kansen verkeken, maar met dit resultaat ben ik ook heel tevreden", aldus Verheul.

Cor Euser werd als derde geklasseerd. "Qua snelheid kwam ik een stuk tekort op Duncan en Jan Joris, maar ik ben wel blij met mijn derde plaats. Zeker ook met het oog op de stand in het kampioenschap, omdat Ricardo weinig punten heeft gescoord", aldus de Brabantse rijder. Achter het trio op het podium kwam Bertus Sanders met de tweede Las Moras-Camaro als vierde over de eindstreep, gevolgd door Adam Christodoulou met de Pro Sport-Porsche en Kelvin Snoeks, die met zijn HDI-Formido-Corvette als zesde de best geklasseerde rijder met regenbanden was. Ricardo van der Ende met de tweede Ekris-BMW, Philip Forsman met de Ricknaes-Porsche en de drie Ginetta-rijders Henry Taylor, Johan Rosen en Luke Davenport completeerden de elf geklasseerde coureurs in de slotrace van het HDI-Gerling Dutch GT Championship in Spa.

130727 GT4 R3 Podium
Trofee voor racewinnaar Duncan Huisman, Jan Joris Verheul kijkt lachend toe

Uitslag:
1. Duncan Huisman, Chevrolet Camaro SS GT4, 11 r. in 31:57,464 (gem. 144,649 km/u)
2. Jan Joris Verheul, BMW M3 GT4, op 5,205
3. Cor Euser, Lotus Evora GT4, op 32,801
4. Bertus Sanders, Chevrolet Camaro SS GT4, op 32,923
5. Adam Christodoulou, Porsche 911 Cup GT4, op 51,454
6. Kelvin Snoeks, Corvette C6 GT4, op 1:02,419
7. Ricardo van der Ende, BMW M3 GT4, op 1:05,947
8. Philip Forsman, Porsche 911 Cup GT4, op 1:41,725
9. Henry Taylor, Ginetta G50 GT4, op 1:56,051
10. Johan Rosen, Ginetta G50 GT4, op 2:08,465
11. Luke Davenport, Ginetta G50 GT4, op 2:16,012

Stand:
Pro:
1. Duncan Huisman, 60 punten
2. Cor Euser, 48
3. Ricardo van der Ende, 44
4. Jan Joris Verheul, 37
5. Adam Christodoulou, 32

Am:
1. Bernhard van Oranje, 59 punten
2. Jörg Viebahn, 45
3. Luc Braams, 38
4. Rob Severs, 36
5. Max Braams, 33

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet