Formula Regional European

NEC Formule Renault 2.0: Tunjo wint spannende eerste race

CY7H6861

Oscar Tunjo (Josef Kaufmann Racing) vertrok van pole postion en reed de snelste ronde tijden, maar was toch lang niet zeker van de overwinning. Na een tumultueuze eerste bocht kwam de als tweede gestarte Jack Aitken (Fortec Motorsport) als leider over de start finish lijn. Gedurende vijf ronden wist hij de leiding vast te houden, tot Tunjo gebruik maakte van een fout van Aitken en de leiding weer naar zich toe trok. Uiteindelijk werd Aitken in de allerlaatste ronde nog verschalkt door teamgenoot Matt Parry (Fortec Motorsport), waarna hij op een derde plaats eindigde.


Tekst: Claire Dubbelman
Foto's: Chris Schotanus

CY7H6789

Het weer op Spa Francorchamps is zoals gebruikelijk alleen in extremen. Hoewel beide kwalificaties plaatsvonden in de stromende regen, was de eerste race in de brandende zon. Het circuit was inmiddels opgedroogd. Na het doven van de lichten was Aitken als beste weg. De 27 Formule Renault's kwamen niet allemaal ongeschonden door de eerste ronde; de zoon van voormalig Formule 1 coureur Deletraz werd rondgetikt en kwam achterste voren in La Source te staan. Gelukkig kwam het hele veld er goed omheen en kon ook Deletraz zijn weg vervolgen.

In eerste instantie bestond de kopgroep uit Aitken, Tunjo en Parry, waarbij deze drie jonge talenten direct een gat sloegen naar de rest van het veld. Aitken kreeg al snel Tunjo op zijn hielen, die in de vijfde ronde toesloeg en de leiding terugpakte. Daarna werd het een gevecht voor elke meter tussen Aitken en Parry, die pas in de allerlaatste ronde gelegenheid zag om de tweede plaats naar zich toe te trekken.

De race werd nog even opgeschrikt door de Italiaanse Di Folco en de Zuid Afrikaanse Owens die er samen af gingen in de busstopchicane. De dienstdoende marshall wilde na het veilig zetten van de Italiaan graag de baan oversteken om terug op zijn post te komen, maar ging daarbij midden op de baan onderuit en lag plat op het asfalt terwijl een groep van vijf Formule Renault's op hem afkwam. Door hard remmen van alle auto's kreeg de man de gelegenheid om op te staan en veilig aan de andere kant van de baan te komen.

BX5C1102

Resultaat Race 1
1. Tunjo in 26 minuten 11.557, 2. Parry +6,440, 3. Aitken +7.280, 4. Owens +15.880, 5. Tveter + 31.067, 6. Rueda +31.776, 7. Jamin +32.349, 8. Mavlanov +32.922, 9. Sathienthirakul 34.955, 10. Dalewski +36.204

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet