Dutch GT4

Dutch GT: Van der Ende/Van Oranje winnen hoofdrace Spa

130726 GT4 R2 finish
Finish voor Ricardo van der Ende na de hoofdrace van het HDI-Gerling Dutch GT Championship

BMW heeft de eerste overwinning tijdens het weekeinde van de 'Total 24 Hours' op het circuit van Spa-Francorchamps te pakken, maar het was niet het veelgeprezen Belgische team Marc VDS of het Duitse Vita4One Racing Team, dat voor dit succes zorgde. Nee, het eerste BMW-succes tijdens het weekeinde komt op naam van Ekris-BMW-coureurs Ricardo van der Ende en Bernhard van Oranje, die met de oranje M3 GT4 de één uur lange hoofdrace van het HDI-Gerling Dutch GT Championship op hun naam schreven. Bij stralende zonneschijn (het kán dus wel!) zegevierde het duo voor de Duits/Britse Porsche-combinatie Jörg Viebahn/Adam Christodoulou en Max Braams/Bertus Sanders met de Las Moras Racing-Camaro.

Tekst: René de Boer (vanuit Francorchamps, Twitter: @renedeboer)
Foto's: Chris Schotanus

"Zo, dat is lang geleden", lachte Ricardo van der Ende, nadat hij na de prijsuitreiking weer eens de felbegeerde perspex trofee met het cijfer '1' erop in handen hield. "Het was een mooie race, we rijden natuurlijk allemaal ontzettend hard en met zo'n groot veld was het kicken!" Teamgenoot Bernhard van Oranje startte de race vanaf de derde plaats en kwam naar eigen zeggen niet optimaal weg. "Ik zat achter de Corvette en die remde een beetje, waardoor ik weer van het gas af moest en snelheid verloor, doordat ik onderin zijn drie zat. Daarna zat ik achter de Porsche en kon ik het gat nicht meer dichtrijden, maar we hadden ons gefocust op een goede pitstop en die lukte inderdaad heel goed. Zo kwamen we als tweede weer de pits uit en daarna heeft Ricardo op een waanzinnige manier de race uitgereden en het karwei afgemaakt. Het was echt heel spannend!"

130726 GT4 R2 Camaro
De Las Moras-Camaro leidde de eerste helft van de race

In de beginfase van de race voerde Max Braams met de Las Moras-Camaro het veld aan, maar nadat Bertus Sanders het stuurwiel van de krachtige Amerikaan had overgenomen, viel hij terug naar de derde plaats. "Ik werd geraakt in de dubbele links en toen was er geen houden meer aan. Ik ging in de rondte en had zelfs geluk dat ik de auto niet in de vangrail zette", verklaarde de teruggekeerde Sanders na afloop van de race. "Maar wel super om er weer bij te zijn!" Ricardo van der Ende sprak zijn bewondering voor Sanders' prestatie uit: "Voor dit weekeinde had hij die auto nog nooit gezien, wist niet eens hoeveel versnellingen hij had, en dan gelijk op het podium. Dat de auto snel was, wisten we al wel, maar dat is hier weer duidelijk bewezen. En het is goed om hem er weer bij te hebben!" De andere Las Moras-Camaro haalde ditmaal de eindstreep niet: een kapotte leiding van de stuurbekrachtiging maakte een voortijdig einde aan de wedstrijd met Duncan Huisman aan het stuur.

130726 GT4 R2 Porsche
Opnieuw tweede plaats voor de Pro Sport-Performance-Porsche

Net als in de amateurrace van vanmorgen eindigde de Pro Sport-Performance-Porsche ook ditmaal op de tweede plaats, met Jörg Viebahn als eerste en Adam Christodoulou als tweede rijder. Met name Christodoulou maakte het Van der Ende in de slotfase van de wedstrijd nog lastig. "Ik had nieuwe banden en ik zag hoe de auto van Ricardo meer en meer begon te glijden, omdat zijn banden steeds slechter werden. Maar serieus bedreigen kon ik hem niet meer. Met de tweede plaats ben ik echter ook heel tevreden."

Achter de drie teams op het podium eindigden Rob Severs en Cor Euser met de Lotus Evora van laatstgenoemde als vierde. Daarmee kwam het duo keurig terug, nadat de kleine Britse sportwagen in de beginfase op de achtste plaats rondreed. Net na de pitstops haalde Cor Euser echter Peter Larsen in de Primus-Ginetta in en nam zo de vierde plaats over, die hij vervolgens naar huis reed. Daarachter werden Philip Forsman en Hakan Ricknaes met de Ricknaes Motorsport-Porsche vijfde, gevolgd door Henry Taylor en Nigel Farmer als de best geklasseerde Ginetta-équipe namens Motorground, voor hun merkgenoten Rosen/Larsen en Davenport/Vivian. De Corvette met Kelvin Snoeks en Marcel Nooren viel zes ronden voor het einde uit toen de motor in het noodprogramma schakelde.

130726 GT4 R2 Ekris
Het Ekris-team bezorgde BMW de eerste zege van het Spa-weekeinde

Uitslag:
1. Van der Ende/B. van Oranje, BMW M3 GT4, 22 r. in 1.01:56,263 (gem. 149,267 km/u)
2. Christodoulou/Viebahn, Porsche 911 Cup GT4, op 0,539
3. Sanders/M. Braams, Chevrolet Camaro SS GT4, op 35,592
4. Euser/Severs, Lotus Evora GT4, op 1:15,414
5. Forsman/Ricknaes, Porsche 911 Cup GT4, op 1:45,682
6. Taylor/Farmer, Ginetta G50 GT4, op 2:06,362
7. Rosen/Larsen, Ginetta G50 GT4, op 2:13,321
8. Davenport/Vivian, Ginetta G50 GT4, op 1 ronde

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet