Formule 2

GP2: Quaife-Hobbs vervangt Frijns bij Hilmer, MP verrast met Clos

 A8C5621

Robin Frijns rijdt niet langer GP2. In een ware stoelendans halverwege het seizoen heeft de Limburger zijn plaats verloren aan Adrian Quaife-Hobbs. Die verlaat MP Motorsport om bij Hilmer Motorsport in te stappen als teamgenoot van Jon Lancaster. MP Motorsport verraste intussen door te kiezen voor Dani Clos als nieuwe teamgenoot van Daniël de Jong.

Tekst: Mattijs Diepraam
Foto's: GP2 Series

"Geen geld, geen auto", zo meldde Robin Frijns gisteren op Twitter. "Kampioenschappen winnen is tegenwoordig kennelijk niet meer genoeg." De regerend kampioen Formule Renault 3.5 kan daardoor het seizoen GP2 niet afmaken. De Nederlander stapte al elk weekend in met de (on)zekerheid dat hij moest plaatsmaken als er een hogere bieder zou komen, omdat Hilmer Motorsport niet de luxe heeft van die andere nieuwkomer, Russian Time, om coureurs zonder budget aan te nemen. Nu is het dus gebeurd: Adrian Quaife-Hobbs komt over van MP Motorsport in de hoop dat hij daar net zo succesvol kan zijn als Frijns en diens verrassende landgenoot Jon Lancaster, die dit jaar al twee sprintraces won.

Frijns had een fantastisch weekend in Barcelona, maar had pech op Monaco en Silverstone. Op de Nürburgring keerde hij terug naar zijn vertrouwde vorm, al lukte het hem daar niet de banden zo perfect te managen als op Barcelona. Dat hij niet langer op de Pirelli's hoeft te racen, waar hij bepaald geen fan van was, zal een schrale troost zijn.

quaife-hobbs monaco

Bij het Nederlandse MP Motorsport is Dani Clos de verrassende vervanger van Quaife-Hobbs. De man uit Barcelona brengt vele jaren GP2-ervaring met zich mee, maar stond alweer een tijd aan de kant. In 2012 was hij reservecoureur van HRT. Voor het achterhoedeteam in de F1 nam hij deel aan vier vrijdagochtendsessies. Zijn laatste GP2-optreden dateert uit begin 2012. Na drie seizoenen Racing Engineering (met een overwinning in 2010) racete hij vorig jaar nog vier wedstrijden voor Addax. Dat Clos uit de relatieve luwte terugkeert, hoeft overigens geen bezwaar te zijn: dat zien we dit jaar wel bij Jon Lancaster, die ook uit het niets een fantastische comeback maakt.

In een ware stoelendans halverwege het seizoen zien we ook nieuwe gezichten bij de Italiaanse teams van Trident en Lazarus. Van Kevin Ceccon was aan het begin van het seizoen al bekend dat hij net als zijn land- en naamgenoot Kevin Giovesi onvoldoende budget had voor een heel seizoen GP2. Bij Trident keert daarom op de plaats van Ceccon de rijke, maar weinig talentvolle Angolees Ricardo Texeira nog maar weer eens terug in de GP2. Giovesi werd bij Lazarus twee raceweekenden al tijdelijk vervangen door Fabrizio Crestani, maar in Hongarije neemt Auto GP-coureur Vittorio Ghirelli de plaats van Crestani over.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet