VLN

VLN: Allereerste zege voor Frikadelli Porsche. Eerste seizoenszege voor Huisman/Abbelen/Pilet

De combinatie Klaus Abbelen/Patrick Huisman/Patrick Pilet behaalde met de Frikadelli Porsche 911 GT3 R de allereerste seizoenszege. De BMW Z4 GT3 van Al Faisal/Sandritter/Baumann eindigde als tweede. Uwe Alzen kwalificeerde zich met een sensationele tijd van 8.02. 418 op pole. En juist deze snelle rondetijden zorgden, vanwege de Balance of Performance, aan de vooravond van de 53 ADAC Reinoldus Rennen voor verhitte discussies.

Tekst Willem J. Staat
Foto's VLN

VLN Winnaars R4
De winnende teambaas Klaus Abbelen met Patrick Piliet(l) en Patrick Huisman(r).

Eerste seizoenszege voor Abbelen/Huisman/Pilet. Rowe Racing trok zich terug
De combinatie Klaus Abbelen/Patrick Huisman/Patrick Pilet behaalde met de Frikadelli Porsche 911 GT 3 R de allereerste seizoenszege op de Nordschleife. Met een sensationele 8.02.418 kwalificeerde Uwe Alzen zich op de pole. De nieuwe 2013 spec. Balance of Performance Kits zouden de diverse Porsche en Audi Teams aanmerkelijk bevoordelen. Volgens Porsche levert dit ongeveer een voordeeltje van 0.4 sec/km op. En ook met volle tanks werden er tijdens de voorgaande wedstrijd in de openingsfase spetterende rondetijden verwezenlijkt. Dit schoot ROWE Racing, dat in de VLN twee SLS Mercedes AMG GT3's inzet, in het verkeerde keelgat.

Volgens Rowe Teameigenaar Michael Zehe wil men bij Rowe absoluut niet meer pk's maar de BOP moet zodanig gebalanceerd zijn dat rondetijden van de rond de acht minuten uitgesloten moeten worden geacht. Zehe vindt het veiligheidsrisico te hoog en ook moeten andere teams over een faire zegekansen kunnen beschikken. Rowe Racing trok zich nog voor de wedstrijd. "Mocht het gezonde verstand bij de ADAC Nordrhein voorafgaande aan de 6 Uurswedstrijd op 14 augustus a.s. zegevieren dan verschijnt men weer aan de start" aldus Zehe.

2013 Winnende Frikadelli Porsche
Een prachtig Nordschleife succes op de CV van Patrick Huisman.

Eerste zege voor Frikadelli Porsche
Ruim acht jaar moest het team van Frikadelli Motorsport op de eerste VLN zege wachten. Teameigenaar Klaus Abbelen: "Het is een onbeschrijfelijk gevoel om na acht jaar eindelijk de eerste overwinning binnen te halen. Ons team heeft zoals altijd perfect werk geleverd. Onze beide Patrick's waren zeer snel onderweg en ook aan de strategie behoefde men niet te twijfelen. Wij hebben verdiend gewonnen." Een aanrijding bij het dubbelen van een langzamere deelnemer op het Grand Prix circuit had voor de Frikadelli Porsche gelukkig geen schadelijke gevolgen. Bij het team van Frikadelli nam de Fransman de plek van Sabine Schmitz in. Voor het eerst sinds 50-wedstrijden stond zij vanwege een knieblessure aan de kant.Klaus Abbelen: "Nu weten wij hoe het werkt en dit was zeer beslist niet onze laatste overwinning."

Na 1.5 uur wedstrijd bevonden de Frikadelli Porsche, Alzen BMW Z4 GT3 en Falken Porsche zich binnen 0.6 secs. De polesittende BMW Z4 GT3, met Alex Margaritis aan het stuur, viel iets meer dan een uur voor het einde door een crash nabij Schwalbenschwanz uit. De Phoenix Audi R8 LMS Ultra van de combinatie Johannes Stuck/Ferdinand Stuck/Frank Stippler reed na een spin van Ferdinand Stuck in de openingsfase een fraaie inhaalwedstrijd die onbeloond bleef. Twee ronden voor het einde moest de Phoenix Audi R8 LMS na een klapband de pits opzoeken. Een vierde plek algemeen was het resultaat.

Achter de Frikadelli Porsche eindigde de Schuberth BMW Z4 GT3 van Al Faisal/Max Sandritter/Dominik Baumann als tweede. De Manthey Porsche 911 GT3 R van de combinatie Georg Weiss, Oliver Kainz en Jochen Krumbach eindigde als derde. Voor Al Faisal was het pas zijn derde deelname op de Nordschleife. "Eigenlijk zijn wij hier aan de start verschenen om de auto en de baan beter te leren kennen. Maar nu heb ik zeker honger naar meer" aldus de Arabier.

2013 Uwe Alzen record
De BMW Z4 GT3's waren op de Nordschleife supersnel.

Zevende plek voor Paltalla/Menten

In de Porsche Cup 2 klasse behaalden Jos Menten en Markus Paltalla een uitstekende derde plek en eindigden zelfs als zevende algemeen. De overwinning ging hier naar Adam Osieka en de Franse Porsche Cup expert Kevin Estre. In de Opel Astra OPC Cup ging de zege naar de combinatie Michael Bohrer/Peter Kreuer. Mario Merten ,die vrijwel de gehele wedstrijdafstand alleen aflegde ,zag zich in de slotfase door een technisch defect van een goede klassering beroofd worden.

2013 Dumbreck R4
Voor de snelle Falken Porsche blijft het succes voorlopig nog even uit.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet