Formule Renault 3.5

Formule Renault 3.5: Sorensen wint race 1 op Red Bull Ring voor Nigel Melker en Magnussen

podium-fr-3.5

Een verrassend sterke Marco Sorensen pakt een onbedreigde start-finish overwinning op de ed Bull Ring na vanaf pole gestart te zijn. Tweede een foutloze Nigel Melker die deze positie al in de eerste bocht veroverde op Kevin Magnussen. De Deen heeft echter de grootste glimlach van het veld door na de opgave van grote concurrent Stoffel Vandoorne de eerste plaats in het klassement over te nemen.


Een komplete Deense eerste startrij met een verrassende Marco Sorensen op pole voor Kevin Magnussen. Een prima kwalificatie voor Nigel Melker die van de derde plaats mag starten. Naast onze landgenoot start de Engelsman Will Stevens. Slecht 3 punten scheiden koploper Stoffel Vandoorne en Magnussen in het rijdersklassement. Een mindere zesde kwalificatie van Vandoorne bezorgt Magnussen een voordeel voor deze race.

Start
Een superstart van Nigel Melker die meteen na de start Magnussen pakt en doorschuift naar de tweede plaats achter Sorensen. Aleshin, Martsenko en Fantin moeten in de eerste ronde de strijd na diverse schermutselingen staken. Titelkandidaat Stoffel Vandoorne komt slecht weg en zakt terug naar de 12de plaats. Sergey Sirotkin, die waarschijnlijk met veel Russische muntjes volgend seizoen bij Sauber Formule 1 gaat rijden, heeft een prima start en gaat de strijd aan met Antonio Felix Da Costa, voor de zesde plaats. Nieuwkomer Riccardo Agostini , in AutoGP rijder voor Manor MP Motorsport, neemt te veel risico na een inhaalmanouvre, remt te laat en spint zijn bolide in de eerste bocht. Gelukkig weet niemand de wagen te raken, maar de wedstrijdleiding laat de safety car de baan op komen om de ongelukkig geparkeerde wagen weg te laten halen.

Herstart
Na de herstart blijft Sorensen op kop maar de safety car moet meteen weer uitrukken na een botsing van Sergey Sirotkin met Norman Nato. Beide rijders moeten hun wagen aan de kant zetten met flinke schade. Een slechte eerste race voor Zuiderbuur Stoffel Vandoorne, die zijn wagen met een waterlek de pits in rijdt en opgeeft. Goed nieuws voor Kevin Magnussen, die op de derde plaats achter Melker en Sorensen veel punten gaat binnenhalen en de nieuwe koploper wordt van het kampioenschap.

Tweede herstart
Sorensen blijft op kop na de herstart voor en Magnussen. Op plaats vier rijdt Will Stevens voor Arthur Pic en een zwalkende Da Costa die zijn wagen moeilijk op de baan kan houden. Met nog een kwartier te racen ontstaat er een status quo in de strijd om de podiumplaatsen. Sorensen rijdt op kop snelle ronden en daarachter heeft Melker 2 seconden achterstand, gevolgd door Magnussen dieweer een gart heeft van 2 seconden op onze landgenoot. Stevens rijdt op een vierde plaats een enigszins eenzame race. Maar daarachter is een flinke strijd tussen Pic, Da Costa, Buller en Stockinger gaande.

Slotfase
In de slotfase komt Melker nog dichterbij koploper Sorensen die uiteindelijk de race wint. Een prima prestatie van Nigel Melker die foutloos naar een mooie tweede podiumplaats rijdt. Kevin Magnussen doet met zijn derde plaats goede zaken en pakt de koppositie in het klassement over van Stoffel Vandoorne. De Deen heeft nu 148 punten en een voorsprong van 12 op Vandoorne. De derde plaats wordt gedeeld door Da Costa en Stevens met 95 punten.

Uitslag race 1:
1. (25) 9 Marco SØRENSEN DEN DEN LOTUS 33 ronden in 46:36.415
2. (18) 2 Nigel MELKER NED NED TECH 1 RACING +4.420
3. (15) 20 Kevin MAGNUSSEN DEN DEN DAMS +9.065
4. (12) 21 Will STEVENS GBR GBR P1 By STRAKKA RACING +14.629
5. (10) 27 Arthur PIC FRA FRA AV FORMULA +17.511
6. (8) 23 William BULLER GBR GBR ZETA CORSE R +20.107
7. (6) 3 Antonio Félix DA COSTA POR POR ARDEN CATERHAM +21.411
8. (4) 10 Marlon STOCKINGER PHI PHI LOTUS R +25.752
9 (2) 17 André NEGRÃO BRA BRA INTERNATIONAL DRACO RACING +27.269
10 (1) 12 Jazeman JAAFAR MAL MAL CARLIN R +28.190

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet