NASCAR

NASCAR: “Medisch afgeschreven” Brian Vickers wint Sprint Cup Loudon

Enkele jaren geleden was JGR-coureur Brian Vickers nog een fulltime Sprint Cup-rijder. Toen er in 2010 in het lichaam van de MWR-coureur levensbedreigende bloedproppen in zijn benen en longen werden gevonden betekende dit een behoorlijke knik in de carrière van Vickers. Op Loudon wist de parttime- Sprint Cup-coureur na een lange afwezigheid weer terug te keren in "Winner's Circle". De persoonlijke emoties liepen dan ook hoog op.

Tekst Willem J. Staat
Foto's Toyota Motorsports USA/NASCAR

2013 Vickers enthousiasme Loudon
Ín 2010 "medisch afgeschreven". Na een herstelperiode weer terug in de NASCAR Sprint Cup maar team Red Bull hield op te bestaan en Vickers kwam nauwelijks nog aan de bak. En dan die schitterende zege op Loudon. Wat moet die man voor emoties ondergaan hebben.

"Medisch afgeschreven" Brian Vickers wint Sprint Cup wedstrijd Loudon
Toen men medio 2010 in het lichaam van Brian Vickers levensbedreigende bloedproppen ontdekte was de coureur voor de autosport eigenlijk medisch afgeschreven. Toch herstelde de coureur wonderwel vrij snel maar was eigenlijk nooit meer de oude. In 2011 werkte hij voor het team van Toyota Red Bull Racing onopvallend een volledig seizoen af. Toyota Red Bull Racing sloot haar deuren en Vickers stond definitief op de keien. Met Sprint Cup zitje hier, een zitje daar weet de coureur zich staande te houden. Voor het team van Michael Waltrip Racing werkt Vickers dit jaar een part-time wedstrijdschema af.

Hoewel Kyle Busch over de sterkste auto beschikte wist Vickers hem toch bij de laatste herstart in de 301e ronde te verslaan. Kyle Busch: "Wij hadden absoluut geen kans. Tony Stewart viel zonder brandstof en slaagde er bijna nog in om met Vickers te crashen. Tegen Vickers was ik kansloos. Als de wedstrijd twee rondjes langer geduurd had, had ik misschien kans gehad. Misschien dat Vickers dan zonder brandstof was komen te staan. Misschien dat wij gewonnen hadden."

Door brandstofbesparend te rijden drukte ook Tony Stewart behoorlijk zijn stempel op deze wedstrijd. Contact tussen Jeff Gordon en Paul Menard veroorzaakte de elfde wedstrijdneutralisatie waardoor Busch en Stewart bij een herstart in de 263e ronde naast elkaar oplijnden. Daarna reed Stewart 24 ronden op kop. Maar in de 284e ronde slaagde Brian Vickers erin om zowel Kyle Busch als Tony Stewart te passeren en leek op zijn eerste in vier af te stevenen totdat een neutralisatie in de 297e ronde Vickers toch van de zege leek te gaan beroven. Een sprint van één ronde bracht hier nauwelijks verandering en voor het eerst sinds 2009 behaalde Vickers zijn eerste NASCAR-overwinning.

2013 Sprint Cup Loudon Busch
De Busch Brothers in gevecht op Loudon.

In de slotfase van de wedstrijd trachtte Vickers te vermijden om eraan te denken wat een eventuele overwinning hier zou betekenen. "Ik probeerde zoveel mogelijk van bocht naar bocht en van het moment te genieten. En ik wilde al helemaal niet aan de toekomst of het heden denken. Of wat er eventueel kan gebeuren. Maar toen de wedstrijd voorbij was ging er een zucht van verlichting door mij heen. Na lange tijd eindelijk weer een overwinning. Ik zat vol dankbaarheid. Ik weet niet of dit het beste is maar het gevoel dat ik nu heb is nauwelijks te omschrijven. Ik ben gewoon dankbaar voor alles wat er gebeurde en vooral niet gebeurde. Dankbaar dat ik weer kan racen en voor alle mensen die mij ondersteund hebben." aldus een emotionele Vickers.

Mark Martin is de andere coureur die voor MWR een parttime wedstrijdkalender afwerkt.Kevin Harvick eindigde als tweede gevolgd door Carl Edwards, Matt Kenseth en Jeff Burton.

2013 Brian Vickers Loudon 1
Een overgelukkige Brian Vickers in Winner's Circle. Na vier jaar toch weer terug aan de top.

Uitslag
1. Brian Vickers Toyota 302 ronden
2. Kyle Busch Toyota 302 ronden
3. Jeff Burton Chevrolet 302 ronden
4. Brad Keselowski Ford 302 ronden
5. Aric Almirola Ford 302 ronden
6. Jimmie Johnson Chevrolet 302 ronden
7. Kevin Harvick Chevrolet 302 ronden
8. Jimmie Johnson Chevrolet 302 ronden
9. Matt Kenseth Ford 302 ronden
10. Jeff Gordon Chevrolet 302 rondne
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet