IndyCar

Indycar: Scott Dixon wint ook tweede wedstrijd in Toronto

In de eerste Indycar-wedstrijd in Toronto wist Scott Dixon Sebastien Bourdais met een voorsprong van 1.7 secs. te verslaan. De tweede wedstrijd won de Nieuw Zeelander onder neutralisatie nadat Will Power en Ryan Hunter Reay na een herstart tegen elkaar aan reden. Voor Dixon betekende zijn tweede Toronto zege tevens een extra bonus van U$ 100.000

Tekst Willem J. Staat
Foto's Indycar/Honda Racing USA

2013 Toronto achterzijde
Richting de poorten van Toronto. Een fraai gezicht.

Scott Dixon wint ook tweede wedstrijd in Toronto
Twee overwinningen en U$ 100.000 rijker was de balans voor Scott Dixon na de twee Indycar-wedstrijden in Toronto. Tevens een aardig verjaardagscadeautje voor de Nieuw Zeelander die vandaag zijn 33e verjaardag viert. "Lang geleden dat ik zo'n dominante dag gehad heb" aldus de Ganassi-coureur. Voor Dixon betekenden de drie overwinningen tevens een hattrick. De laatste maal dat Dixon een hattrick scoorde was in 2007 toen hij Watkins Glen, Nashville en Mid Ohio op rij won. Voor de Nieuw Zeelander betekende het tevens zijn 32e Indycar-overwinning en daardoor komt daardoor in de eeuwigdurende ranglijst op de zevende plek die hij nu samen met Dario Franchitti, Sebastien Bourdais en Paul Tracy deelt.

Penske-coureur Helio Castroneves eindigde als tweede en kon daardoor zijn puntenvoorsprong in de kampioenschapsstand op Ryan Hunter Reay vergroten. Voor Sebastien Bourdais betekende het zijn tweede achtereenvolgende podium sinds 2007. Carlos Munoz verving Ryan Briscoe(die in de eerste wedstrijd een gebroken pols opliep) en eindigde vanaf een 24e start plek als zeventiende.

2013 Munoz Toronto
Onverwacht Indycar-debuut voor Carlos Munoz.

Munoz die voor de IndyLights bij Andretti Autosport onder contract staat kreeg van teambaas Michael Andretti de volledige medewerking. "Grijp deze kans" zei Andretti. Munoz deed het gezien de omstandigheden uitstekend. Hij had nog nooit met een Indycar- op een roadcourse gereden. In het begin van de wedstrijd was hij drie seconden langzamer dan de koplopers. Op het einde ongeveer een seconde. "Geen slechte ervaring" aldus Munoz.

Het was ook de eerste keer dat de Indycar-coureurs weer vanuit een staande start vertrokken. De meeste Indycar-coureurs waren overigens voor de laatste maal in 2012 op Surfer's Paradise in de V8 Supercars vanuit een staande positie vertrokken. Tony Kanaan is recordhouder. Die vertrok volgens de Indycar-statistieken in 1995 voor het laatste in de F3 vanuit een staande start.

Helio Castroneves: "Vandaag voelde de auto beter aan. Ganassi kwam vanaf een andere planeet. Ik weet niet wat Scott voor zijn ontbijt neemt maar dit zou ik toch ook wel graag willen eten. Maar laten we realistisch zijn. Hij reed de gehele wedstrijd met dertien seconden voorsprong aan de leiding."

2013 Dixon Toronto actie
Scott Dixon begint langzamerhand een Indycar-legende te worden. Op de eeuwig durende ranglijst staat hij zevende.

Sebastien Bourdais: "Vanaf een zevende plek was het behoorlijk zwaar. De kaarten vielen gelukkig onze kant uit. Bij de herstart beschikte ik over een goede auto. Zodra Hunter Reay mij passeerde wist ik dat ik hem terug kon pakken. Dit werkte.

2013 Dixon Toronto 1
Succesvolle afsluiting van het Toronto-weekend voor Scott Dixon.

Uitslag
1. Scott Dixon Dallara Honda 85 ronden
2. Helio Castroneves Dallara Chevrolet 85 ronden
3. Sebastien Bourdais Dallara Chevrolet 85 ronden
4. Dario Franchitti Dallara Honda 85 ronden
5. EJ Viso Dallara Chevrolet 85 ronden
6. Charlie Kimball Dallara Honda 85 ronden
7. Mike Conway Dallara Honda 85 ronden
8. Justin Wilson Dallara Honda 85 ronden
9. Marco Andretti Dallara Honda 85 ronden
10. Alex Tagliani Dallara Honda 85 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet