NASCAR

NASCAR: Ongenaakbare Kyle Busch wint 58e Nationwide-wedstrijd op Loudon

Ondanks een incidentje in de pitlane wist Kyle Busch afgelopen weekend zijn 58e Nationwide-wedstrijd in Loudon op zijn naam te schrijven. In veertien Nationwide-starts behaalde Busch dit jaar zijn zevende overwinning.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

2013 Burnout Kyle Busch 071313 New Hampshire NNS
Mooi burnout van Kyle Busch in New Hampshire.

Ongenaakbare Kyle Busch wint 58e Nationwide-wedstrijd in Loudon
Met een 58e Nationwide-overwinning op Loudon wist JGR-coureur Kyle Busch zijn persoonlijke Nationwide-record opnieuw te verbeteren. In veertien starts zegevierde de JGR-coureur zevenmaal met zijn Toyota. Brian Vickers eindigde als tweede terwijl kampioenschapkandidaat Austin Dillon met een derde plek bovendien nog eens een extra bonus van U$ 100.000 wist op te strijken. Van de 213 ronden tellende wedstrijd reed Busch er maar liefst 141 op kop. In een wedstrijd die met dertien ronden werd verlengd versloeg Busch Vickers met een verschil van 0.466 secs.

Door op een intelligente manier brandstofbesparend te rijden wist de Busch uiteindelijk de overwinning veilig te stellen. Kyle Busch: "Ik wist dat het brandstofverbruik schaars zou zijn en probeerde mijn banden, remmen en brandstof te besparen, voor het geval er aan het einde niet meer geneutraliseerd zou worden. Ook kwam ik twee ronden later dan Vickers naar binnen. Dit maakte het verschil. Aan de andere kant maakten Brian en Austin Dillon het elkaar nogal moeilijk. Dit hielp natuurlijk ook!"

Een langzame pitstop in de 43e ronde ervoor dat Busch bij een herstart in de 47e ronde naar de zevende plek terugviel. Brian Vickers greep direct de leiding maar Busch wist zich weer terug naar de kop te werken en pakte in de 107e ronde definitief de leiding. De wedstrijd moest zelfs driemaal verlengd worden.
Een crash tussen Joey Logano, Parker Kligerman, Paul Menard en Trevor Bayne zorgde voor een eerste rode vlag situatie die 2 min. 46. secs. duurde. Voor Brian Vickers bleek dit de redding te zijn toen hij de finishlijn naderde. Hij kwam zonder brandstof te staan. "Ik ben NASCAR heel dankbaar voor die rode vlag. Hadden zij het niet gedaan dan zouden veel mensen zonder brandstof gevallen zijn. Zonder neutralisaties hadden wij het zeker niet gehaald"

Ook titelkandidaat Sam Hornish Jr. had er de voorkeur aan gegeven om onder neutralisatie te finishen. Maar bij beide herstarts kwam de Penske-coureur toch weer naar voren. Het puntenverschil tussen Regan Smith en Sam Hornish Jr. bedraagt nog slechts vijf punten.

Uitslag
1. Kyle Busch Toyota 213 ronden
2. Brian Vickers Toyota 213 ronden
3. Austin Dillon Chevrolet 213 ronden
4. Brian Scott Chevrolet 213 ronden
5. Michael Annett Ford 213 ronden
6. Trevor Bayne Ford 213 ronden
7. Sam Hornish Jr. Ford 213 ronden
8. Regan Smith Chevrolet 213 ronden
9. Matt Kenseth Ford 213 ronden
10. Alex Bowman Toyota 213 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet