Clio Cup

Clio Cup: Robert van den Berg leidt van start tot finish

MGP 6565

Robert van den Berg heeft de tweede Clio race gewonnen tijdens het weekend van de RTL GP Masters of formula 3. Na zijn opgeblazen motor van gisteren was dit een fraaie prestatie. Melvin de Groot zat de hele race kort achter Van den Berg, maar wist geen echte aanval in te zetten. Marcel Dekker scoorde goede punten voor het kampioenschap met een derde plek.


Tekst: Maarten Overdijk (twitter: @maartenoverdijk)
Foto's: Chris Schotanus en Justin van Densen

CY7H4218


Het was, zoals al eerder beschreven, de bedoeling van Sebastiaan Bleekemolen om wel mee te doen tijdens de tweede Clio race van het weekend, ondanks zijn Porsche Supercup deelname op de Nürburgring. Door het gewijzigde tijdschema ging dit plan helaas niet door. Jeroen Bleekemolen reed gisteren nog mee tijdens een race van de American Le Mans Series op Lime Rock Park, maar was wél op tijd terug om een vacant stoeltje te vullen in één van de Bleekemolen Clio's. Hij start vanaf de elfde en laatste plaats.

CY7H4247

Van den Berg vanaf pole naar de leiding
Marcel Dekker lijkt vanaf de tweede positie het beste van zijn plek te komen, maar Robert van den Berg weet snel de binnenkant te blokkeren. Melvin de Groot schuift door naar plek drie, voor Jan Muys. In de S-bocht weet De Groot de tweede plek over te nemen van Marcel Dekker. Jeroen Bleekemolen is na twee ronden opgeklommen van de elfde naar de achtste positie.

CY7H4261


Veld blijft bij elkaar in openingsfase
De competitiviteit van het Clio veld wordt wederom tentoon gespreid wanneer na twee ronden het hele veld nog als een treintje achter elkaar aan rijdt. De verschillen zijn ronduit klein. Tot een aanval voor de leiding komt het niet. Jan Muys ligt achter Marcel Dekker op plaats vier en is daarmee halverwege de race de leider in de Olympia Cup.

MGP 6559

Van den Berg neemt afstand
Op tweederde van de race is de sfeer op het circuit redelijk timide. Van den Berg heeft De Groot op een seconde, Dekker zit een seconde daarachter en Muys volgt weer daarachter op gepaste afstand. Jeroen Bleekemolen weet Niels Langeveld te verschalken, wanneer de kampioen van 2012 te dwars gaat door de Hugenholtzbocht. In de strijd voor plek zeven heeft Michael Bleekemolen het aan de stok met Peter Schreurs en Niels Kool.

MGP 6605


Spanning in slotfase
Met nog vier minuten te gaan heeft Melvin de Groot het gat naar Robert van den Berg weer gedicht. Tegelijkertijd zet Niels Kool een fraaie actie in bij Michael Bleekemolen. Hij zit aan de buitenzijde vanaf de Arie Luyendijkbocht en weet zijn aanval pas definitief geslaagd in de Hugenholtzbocht.

Van den Berg pareert de aanvallen van Melvin de Groot en pakt zo de zege. Marcel Dekker finisht op drie, voor Jan Muys (winnaar Olympia Cup) en Jeroen Bleekemolen. Peter Schreurs en Niels Langeveld krijgen kort voor het einde beiden een lekke band en eindigen respectievelijk als tiende en elfde.

Quotes na afloop

BX5C9193

Robert van den Berg (winnaar): "Ik had een hele goede start, pakte de leiding en ik kon het gaatje toen goed staande houden. Melvin was daarna op het ene stuk wat sneller, ik het andere dus zo bleef dat gat ook wel gelijk. Voorin vergt het toch wel heel veel concentratie om geen foutjes te maken en dat was best wel zwaar met deze temperaturen. Ik ben daarnaast ook super tevreden dat ik nu weer een goede motor erin heb na de blow up van gisteren en dat stemt me tevreden voor de komende races.

MGP 6667

Marcel Dekker (derde): "Ik had niet de ultieme snelheid, maar heb wel goede punten gepakt voor het kampioenschap. Ik denk dat de snelheid minder was doordat de baan anders was dit weekend door de formule 3 en FIA GT. Er ligt dan heel veel grip op de baan en het spoelt ook niet weg. De tijden van iedereen waren langzamer ook.

MGP 6559

Jan Muys (winnaar Olympia Cup): "Ik het begin kon ik Marcel goed volgen, misschien was ik iets sneller. Ik begon wel wat te prikken maar dacht toen: 'wat heb ik eraan'? Weg rijden kan ik toch niet van Marcel en beiden hebben we er niks aan omdat we niet om hetzelfde kampioenschap strijden."


Wilbert van den Burg (derde Olympia Cup): "Aan het begin was het banden controleren en met het hoofd racen. Jeroen was gelukkig al snel voorbij, kon die lekker zijn gang gaan. Ik had nog wel last van een dwaze actie van Marcel van de Maat in de S-bocht, die knalde vol bij mij erin. Dan gaat er wel een adrenalineknopje om dus ik was er heel erg op gebrand hem terug te pakken. Toen hij er een rondje later zelf af ging, had ik ineens een groot gat voor me en in de laatste ronden kom ik ineens bij Peter Schreurs en Michael Bleekemolen aan en die kon ik ook nog voorbij. Ik ga weer vrolijk naar huis."

MGP 6713


Uitslag race 2, Dutch Renault Clio Cup
RTL GP Master of Formula 3, Circuit Park Zandvoort, zondag 7 juli 2013
1. Robert van den Berg (Harders Plaza Racing) 15 ronden
2. Melvin de Groot (Team Bleekemolen) + 0.646
3. Marcel Dekker (Dekker Racing) + 2.806
4. Jan Muys (Dekker Racing) + 3.791
5. Jeroen Bleekemolen (Team Bleekemolen) + 4.756
6. Niels Kool (Kool Racing) + 20.792
7. Wilbert van den Burg (Visual Art & Racing) + 22.104
8. Michael Bleekemolen (Team Bleekemolen) + 22.385
9. Marcel van de Maat (BS Energy Racing Team) + 38.152
10. Peter Schreurs (BS Energy Racing Team) + 1 ronde
11. Niels Langeveld (Certainty Racing Team) + 2 ronden

Uitslag Olympia Cup
1. Jan Muys
2. Niels Kool
3. Wilbert van den Burg
4. Marcel van de Maat
5. Peter Schreurs

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet