Formido Swift Cup

Swift Cup: Mossinkoff wint super spannende race voor Rademaker, Sandberg miniem voor De Nooij

BX5C9163

Alain Mossinkoff heeft een enorm enerverende Formido Swift race gewonnen. Van start tot finish moest hij ervoor knokken met als geduchte tegenstander Jeffrey Rademaker. Maurits Sandberg was betrokken bij een crash in de eerste ronde, maar wist bij het vallen van de vlag nog net de laatste podiumpositie af te snoepen van Gerard de Nooij. Pim Speelman was de snelste coureur met een 2011 model Swift.


Tekst: Maarten Overdijk (twitter: @maartenoverdijk)
Foto's: Chris Schotanus en Justin van Densen

CY7H3989


Op zaterdag was er een harde crash voor kampioenschapsleider David Verzijlbergen. De coureur van het Certainty Team die ronduit dominant is dit seizoen, schoot door technisch onfortuin rechtdoor in de Mastersbocht en reed daarmee zijn Swift letterlijk kort. Verzijlbergen rijdt al het hele seizoen in de wetenschap dat hij qua budget erg krap zit en dus is het helaas geen verrassing dat de derde startpositie vandaag leeg blijft.


CY7H4006


Kopstart Rademaker, harde crash Koebolt
Bij het doven van de lichten komt Jeffrey Rademaker goed van zijn plek en pakt de leiding voor Alain Mossinkoff, Benjamin van den Berg schiet door naar plaats drie. Max Koebolt kiest positie richting de Gerlachbocht ten opzichte van Van den Berg en zit aan de binnenzijde.


 T8Q0315


Bij het aanremmen wijkt Koebolt ineens van zijn lijn richting de buitenzijde, maar daar zit Maurits Sandberg die geen kant op kan. Koebolt wordt aangetikt en schiet linksaf de vangrail in. Het is een harde crash voor de debutant, maar hij stapt ongedeerd uit.


 T8Q0342

Vechten in duo's
De safetycar hoeft niet in actie te komen, waardoor de strijd ongestoord verder kan. Rademaker en Mossinkoff strijden om de leiding, Van den Berg en Gerard de Nooij knokken om positie drie. Achterop het circuit weet De Nooij Van den Berg te verschalken, maar de rollen draaien daarna in de Tarzanbocht weer om naar de originele volgorde. Aan kop pakt Mossinkoff de leiding af van Rademaker. In de strijd tussen de 2011 model Swifts, leidt Pim Speelman halverwege de race.

CY7H4110

Stuivertje wisselen
Er tekent zich een patroon af in het gevecht tussen De Nooij en Benjamin van den Berg. De Nooij bestuurt de auto geheel met zijn handen en heeft moeite met het combineren van accelereren en opschakelen bij de Hunzerug, waardoor Van den Berg er daar vaak voorbij kan. De Nooij countert vervolgens achterop het circuit.

Schijnbeweging Rademaker
Aan kop heeft Jeffrey Rademaker de druk er vol op bij Alain Mossinkoff. Bij het ingaan van de tiende ronde lijnt Rademaker op aan de buitenzijde voor het aanremmen, om vervolgens vlak voor de remzone achterlangs naar de binnenzijde te kruisen. De heren rijden zij aan zij, maar Mossinkoff weet in de Hugenholtz de aanval voorlopig af te slaan.

BX5C9172

Fotofinish
Maurits Sandberg weet te profiteren van het bakkeleien tussen De Nooij en Van den Berg. In de laatste ronde weet Van den Berg zijn derde positie niet te behouden. Samen met De Nooij gaat hij door de S-bocht. Van den Berg verliest daarbij veel snelheid en daarvan profiteert Sandberg die binnendoor schiet en daarbij Van den Berg raakt. Van den Berg komt daardoor iets achterop, maar De Nooij en Sandberg komen zij aan zij over de finish. Op de tijdmonitoren komt De Nooij in eerste instantie binnen met een voorsprong van drie duizendsten, maar al snel corrigeert de wedstrijdleiding dit naar een derde plaats voor Sandberg met het verschil van één duizendste op De Nooij. Aan kop weet Mossinkoff te winnen met twee tienden voorsprong op Rademakers. Ongelofelijk spannende finishes dus in de Formido Swift Cup. Pim Speelman wint de race met de 2011 model Swifts.

Quotes na afloop

Alain Mossinkoff: "Ik had een prima start en kon bij de Tarzan aansluiten. Ik zag al snel dat ik een gaatje had naar achteren en heb toen het vizier vol naar voren gericht om Jeffrey aan te vallen. Ik heb geprobeerd druk te zetten en toen maakte hij een klein foutje de Hunzerug omhoog en kon ik hem voorbij. Daarna heeft hij overal aangevallen en het was een onwijs gaaf gevecht. Op zo'n manier winnen is natuurlijk geweldig, zeker bij een evenement als de Masters."

Jeffrey Rademaker (tweede) stond oververhit zijn relaas te doen na afloop. Jeffrey: "Het was super heet. En verder was het erg spannend en leuk. Ik zat goed, maar op een gegeven moment kreeg ik hem niet in de derde versnelling de Hunzerug op en toen kon hij mij voorbij. Ik heb het de hele race geprobeerd, maar dat was tevergeefs, want het was niet gelukt helaas. Gefeliciteerd aan Alain en verder was het erg warm."

Pim Speelman (winnaar 2011 model): "Het was heerlijk weer. Het team heeft fantastisch werk weer geleverd en tot aan zes uur vanochtend doorgewerkt. En als je dan van drie naar één rijdt is dat een fantastisch gevoel."


CY7H4185


Uitslag race 2, Formido Swift Cup
RTL GP Master of Formula 3, Circuit Park Zandvoort, zondag 7 juli 2013
1. Alain Mossinkoff (Certainty Racing team) 12 ronden
2. Jeffrey Rademaker (Coronel racing) + 0.262
3. Maurits Sandberg (Certainty Racing team) + 27.138
4. Gerard de Nooij (Racing Team Welzorg/Team Bleekemolen) + 27.139
5. Benjamin van den Berg (Harders Plaza racing) + 30.001
6. Jos Veldboer (Dekker Racing) + 35.747
7. Pim Speelman (Oak Motorsport) + 42.464
8. Teun van Dam (Dekker Racing) + 54.067
9. Niels Kool (Kool Racing) + 2 ronden

Uitgevallen
10. David Verzijlbergen (Certainty Racing team)
11. Max Koebolt (Day V Tec)

Uitslag 2011 model Swifts
1. Pim Speelman
2. Teun van Dam
3. Niels Kool
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet