Porsche Cups

Porsche Supercup: Rookie Christensen wint op Nürburgring, Sebastiaan Bleekemolen beste Nederlander op P8

070713 christensen

De Deen Michael Christensen heeft zijn poleposition weten om te zetten in een zege waarop niets valt af te dingen. De Porsche Supercup-rookie had een uitstekende start, reed eenvoudig bij zijn achtervolgers weg en kwam geen moment in gevaar. Sebastiaan Bleekemolen startte vanaf een uitzichtloze 15e positie, maar kwam toch als 8e over de finish. Jaap van Lagen maakte ook de nodige plaatsen goed, gestart als 17e werd hij 12e.


Tekst: Marco Antheunisse
Foto's: Racecam.de


In het voorprogramma van de Grand Prix van Duitsland reed de Porsche Supercup haar vierde ronde in het kampioenschap, dat wordt aangevoerd door Sean Edwards. Na twee zeges in de eerste twee races leek de Brit de voornaamste titelkandidaat te zijn, maar tijdens zijn thuisrace op Silverstone kwam hij net naast het podium terecht. Ook in de kwalificatie op de Nürburgring kon Edwards niet overtuigen, een vijfde startplek is niet de positie waarop hij gehoopt had.

Christensen heeft een perfecte start en gaat prima de eerste bocht door. Dat kan niet gezegd worden van Christian Engelhart en Patryk Szcerbinski, die elkaar in de eerste bocht raken en direct uitgeschakeld zijn. Sebastiaan Bleekemolen heeft een goede start en kan, mede door het uitvallen van Engelhart en Szerbinski, in de eerste ronde al vijf plaatsen goedmaken.

 

070713 thiim 480

Nicki Thiim weet Kuba Giermaziak te passeren en sluit aan achter zijn teamgenoot Kevin Estre. Sean Edwards wil ook voorbij aan Giermaziak, die daarvan kennelijk erg nerveus wordt en tegen Edwards aanleunt. Daardoor spint de Pool en verliest hij enkele posities. Even later belandt hij zelfs in de grindbak en is zijn race over.

Achter Christensen strijden teamgenoten Kevin Estre en Nicki Thiim om de tweede plaats, waardoor de raceleider wat afstand kan nemen. Thiim lijkt sneller, maar kan er niet langs en daardoor kan Christensen steeds iets verder weglopen.

Jeroen Mul moet de pits opzoeken, hij heeft een steen door zijn radiator gekregen en valt helaas uit. Ben barker, die ook uitkomt voor Team Bleekemolen, rijdt een sterke race op de vijfde positie, net voor Michael Ammermuller die hem rondenlang onder druk houdt. In de achtste ronde vindt de Duitser een gaatje en steekt hem langs Barker.

In de negende ronde ziet Thiim eindelijk kans om Estre te passeren en direct rijdt hij bij zijn teamgenoot weg, op jacht naar de leider van de race. In de vier nog resterende ronden weet hij het gat nog wel iets kleiner te maken, maar rookie Christensen maakt geen enkele fout, kijkt af en toe even in zijn achteruitkijkspiegel en weet dat hij veilig is.

 

070713 bleekemolen

Sebastiaan Bleekemolen wordt achtste, Jaap van Lagen komt als twaalfde over de finish en Jochen Habets komt als 17e over de finish.

De volgende race in de Porsche Supercup is op 28 juli op de Hungaroring. Sean Edwards gaat na vier races aan de leiding met 68 punten, vier meer dan Nicki Thiim die na zijn zege op Silverstone nu weer vier punten is ingelopen.

Uitslag race Porsche Supercup, GP van Duitsland
Nürburgring, zondag 7 juli 2013
1. Michael Christensen (DEN), DAMS, 13 ronden in 26:46.435
2. Nicki Thiim (DEN), Attempto Racing +1.661
3. Kévin Estre (FRA), Attempto Racing +3.904
4. Sean Edwards (GBR), Team Allyouneed by Project 1 +4.202
5. Michael Ammermüller (GER), Lechner Racing +5.405
6. Ben Barker (GBR), Team Bleekemolen +7.714
7. Robert Lukas (POL), FÖRCH Racing by Lukas MS +13.646
8. Sebastiaan Bleekemolen (NED), Team Bleekemolen +15.656
9. Klaus Bachler (AUT), FÖRCH Racing by Lukas MS +16.659
10. Richie Stanaway (NZL), DAMS +16.860
11. Jean-Karl Vernay (FRA), MRS GT-Racing +17.670
12. Jaap van Lagen (NED), Lechner Racing +17.826
13. Jeffrey Schmidt (SUI), Team Allyouneed by Project 1 +20.053
14. Florian Spengler (GER), Fach Auto Tech +29.884
15. Dylan Derdaele (BEL), MOMO-Megatron +32.280
16. Markus Pommer (GER), Lechner Racing Academy +34.459
17. Jochen Habets (NED), MOMO-Megatron +35.657
18. Roar Lindland (NOR), MRS GT-Racing +36.753
19. Sean Johnston (USA), Team Allyouneed by Project 1 +37.462
20. Esteban Gini (ARG), MRS GT-Racing +44.302

Niet geklassificeerd
Clemens Schmid (AUT), Lechner Racing Academy
Jeroen Mul (NED), Team Bleekemolen
Kuba Giermaziak (POL), VERVA Racing Team
Christian Engelhart (GER), Fach Auto Tech
Patryk Szcerbinski (POL), VERVA Racing Team

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet