Formido Swift Cup

Swift Cup: Jeffrey Rademaker pakt zege voor Alain Mossinkoff

480 rademaker 2337

Jeffrey Rademaker heeft de eerste Formido Swift Cup wedstrijd van de RTL GP Masters op zijn naam geschreven. Vanaf de tweede plaats pakte de regerend kampioen bij de start meteen de leiding om die ondanks aandringen van Alain Mossinkoff ook niet meer af te staan. De race eindigde achter de safetycar nadat in de Mastersbocht de op een derde plaats liggende David Verzijlbergen van de baan raakte en hard in de bandenstapels belandde. Daarmee viel de derde plaats in handen van de in de klasse debuterende Max Koebolt. In de Formido Swift Cup Model 2011 ging de winst naar Niels Kool, met op plaats twee Teun van Dam.


Tekst: Remco Scheelings
Foto's: Chris Schotanus, Justin van Densen en Co van der Gragt

480 start achter 8517

480 start 4852

Na zijn uitstekende kwalificatie mag Alain Mossinkoff de eerste Formido Swift Cup wedstrijd van de RTL GP Masters of Formula 3 vanaf poleposition vertrekken.

480 start koebolt 4855

Op plaats twee regerend kampioen Jeffrey Rademaker, op een zeer fraaie derde startplaats debutant Max Koebolt en pas op vier David Verzijlbergen. Dit viertal wordt op plek vijf gevolgd door Maurits Sandberg en daarachter Benjamin van den Berg, Gerard de Nooij en de leider in de Formido Swift Cup Model 2011 Niels Kool. Jos Veldboer, Teun van Dam (Model 2011) en Pim Speelman (Model 2011) maken de laatste startrijen vol.

480 start 8525

De beste start is voor Rademaker die de leiding neemt, voor Mossinkoff en Verzijlbergen die een minder goed wegkomende Koebolt naar plaats vier verwijst. In de eerste ronde gaat De Nooij iets te hard door het Scheivlak, moet even door het zand maar kan zonder plaatsverlies weer het asfalt op. Aan kop kan Rademaker een paar meter afstand nemen van Mossinkoff die Verzijlbergen in zijn kofferbak heeft. Op plaats vier moet Koebolt zijn positie verdedigen tegen een aandringende Sandberg en Van den Berg.

480 gerard 4861

Daarachter op enige afstand De Nooij gevolgd door Veldboer en met een klein onderling verschil de rijders uit de Formido Swift Cup Model 2011, Kool, Van Dam en Speelman.

480 hunzerug 8539

Na drie ronden weten Mossinkoff en Verzijlbergen aan te sluiten bij de leidende Rademaker. Op vier heeft Koebolt nog steeds Sandberg op zijn bumper maar heeft Van den Berg moeten afhaken. Verder naar achteren is Speelman Van Dam gepasseerd en ligt daarmee tweede in de klasse voor het Model 2011.

Met een onderling verschil van 0,7 seconde gaan Rademaker, Mossinkoff en Verzijlbergen over de baan, waarbij Mossinkoff nu en dan dreigt en Verzijlbergen al bandensparend de kat uit de boom lijkt te kijken. Om plaats vier blijft Sandberg Koebolt schaduwen. Tussen Van den Berg, De Nooij, Veldboer, Kool, Speelman en Van Dam lopen de verschillen langzaam op. In de achtste ronde valt het doek voor Speelman die zijn auto langs de baan moet parkeren.


480 verzijlbergen 9452


In diezelfde achtste ronde gaat het volledig mis bij Verzijlbergen. Achter Rademaker en Mossinkoff gaat de leider in de tussenstand van het kampioenschap in de Mastersbocht van de baan en komt hard in de bandenstapels terecht. Hoewel Verzijlbergen zelf uit zijn auto kruipt, is de klap voor de wedstrijdleiding een voldoende reden om de safetycar de baan op te sturen.

Crash David Verzijlbergen in beeld

Omdat de bandenstapels en de vangrail enige schade hebben opgelopen, blijft de safetycar in de baan en finisht het veld ook op deze manier. Daarmee is de winst voor Rademaker, voor Mossinkoff en Koebolt die door het wegvallen van Verzijlbergen bij zijn allereerste autorace op het podium eindigt. Sandberg wordt zo vierde, voor Van den Berg, De Nooij en Veldboer.

480 kool  4865

Op plaats acht passeert Kool als winnaar van de Formido Swift Cup Model 2011 de finish, gevolgd door Van Dam. Ondanks zijn uitvalbeurt wordt Speelman als derde op het podium gehuldigd.

Rademaker: "De eerste rondjes waren super, maar daarna was het overleven. Ik heb echt op de limiet moeten rijden om de winst binnen te halen." Mossinkoff: "Ik was op het eind sneller en wilde nog aanzetten om de winst te pakken, maar door de crash van David kreeg ik die kans niet meer."


480 koebolt 8608

Koebolt had genoten van zijn eerste autorace. "Die derde plaats in de kwalificatie was al meer dan ik ooit had verwacht en nu bij je eerste race op het podium eindigen is natuurlijk helemaal fantastisch. In het begin blokkeerden mijn wielen een keer en had ik wat minder grip op de voorbanden. Daarna werd dat beter en kon ik wat weglopen bij Maurits Sandberg.


480 koebolt 4943


Kool was blij dat hij de finish gehaald had. "Net bij het podium hield de motor er spontaan mee op, dus we moeten zo eerst gaan kijken wat er aan de hand is."

480 podium 4950


Uitslag race 1 Formido Swift Cup
RTL GP Masters of Formula 3, Circuit Park Zandvoort, zaterdag 6 juli 2013
1. Jeffrey Rademaker (Coronel Racing) 12 ronden in 30.11.350
2. Alain Mossinkoff (Certainty Racing Team) + 0.588
3. Max Koebolt (Day V Tec) + 1.523
4. Maurits Sandberg (Certainty Racing Team) + 2.072
5. Benjamin van den Berg (Harders Plaza) + 2.432
6. Gerard de Nooij (Racing Team Welzorg/Team Bleekemolen) + 2.655
7. Jos Veldboer (Dekker Racing) + 2.906

480 podium 4977

8. Niels Kool (Kool Racing) + 3.605
9. Teun van Dam (Dekker Racing) + 3.612
10. David Verzijlbergen (Certainty Racing Team) + 4 ronden
11. Pim Speelman (Oak Motorsport) + 5 ronden

Uitslag Formido Swift Cup Model 2011
1. Niels Kool
2. Teun van Dam
3. Pim Speelman

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet