Clio Cup

Clio Cup: Marcel Dekker wint spectaculaire strijd om de koppositie

480 dekker blij 4406

Marcel Dekker heeft een uiterst enerverende Dutch Renault Clio Cup race op zijn naam geschreven. Gestart vanaf poleposition moest de leider eerst de vele aanvallen van Niels Langeveld afslaan om vervolgens Melvin de Groot naast zich te zien opduiken. Dekker verdedigde zijn positie echter met verve en greep zo de zege, op de voet gevolgd door Langeveld en De Groot. Bij de strijd om de podiumposities was lange tijd ook Robert van den Berg betrokken, totdat de Harders Plaza-rijder moest opgeven met een motorisch probleem. In de Olympia Cup ging de overwinning naar Jan Muys, voor Niels Kool en Wilbert van den Burg.


Tekst: Remco Scheelings
Foto's: Co van der Gragt


480 groep achter


De eerste Dutch Renault Clio Cup race van de RTL GP Masters of Formula 3 mag Marcel Dekker vanaf poleposition beginnen, gevolgd door regerend kampioen Niels Langeveld, Robert van den Berg, Michael Bleekemolen en Melvin de Groot. Op plaats zes de snelste rijder uit de Olympia Cup Jan Muys, direct gevolgd door Niels Kool. Zoals bekend is Sebastiaan Bleekemolen er wegens verplichtingen in de Porsche Supercup op de Nürburgring niet bij.

480 start 4337

Bij de start is Dekker goed weg en neemt de leiding, voor Langeveld, Van den Berg, Bleekemolen en De Groot. In de eerste ronde nemen Dekker en Langeveld een paar meter afstand van Van den Berg, die op zijn beurt de strijdende teamgenoten De Groot en Bleekemolen op een paar meter heeft.


480 melvin michael 8105

De Groot is duidelijk de snellere van het Team Bleekemolen-duo want hij sluit direct aan bij Van den Berg, terwijl Bleekemolen juist Muys op zijn bumper krijgt.


480 drietal 4355

Aan kop ontwikkelt zich een mooie strijd tussen Dekker en Langeveld, waarbij de leider de aanvallen van de regerend kampioen moet zien te pareren. Het gevolg is dat Van den Berg en De Groot kunnen aansluiten en er een kopgroep van vier ontstaat. Op enige afstand het duo Bleekemolen en Muys, gevolgd door Kool, de nummer twee in de Olympia Cup.

480 viertal 4353

Ronde na ronde gaat het leidende viertal als een treintje over het Zandvoortse asfalt, waarbij Langeveld regelmatig schijnaanvallen doet. Dekker moet daardoor verdedigende lijnen blijven rijden waarbij Van den Berg ook nog eens Langeveld dreigt aan te vallen. In de slipstream van de Harders Plaza-rijder wacht De Groot op fouten van de mannen voor hem. In de strijd om plaats vijf is inmiddels Kool aangesloten bij het duo Bleekemolen, Muys.

480 drietal 4355

Halverwege de race doet De Groot een aanval bij Van den Berg waarbij het duo elkaar licht raakt. Meteen hebben Dekker en Langeveld even lucht, waarvan de laatste gebruik maakt om een poging te doen de leider voor de Tarzanbocht uit te remmen. Het gevolg is duidelijk, het viertal is meteen weer bij elkaar en dus is het treintje weer compleet. Op plaats vijf heeft Bleekemolen nog steeds Muys en Kool in zijn slipstream.

Met nog tien minuten te gaan remt De Groot voor de S-Bocht Van den Berg uit en neemt achter Dekker en Langeveld de derde positie over. Het is meteen de laatste actie van Van den Berg want een paar honderd meter later kondigt een rookwolk het voortijdig einde van de motor van Van den Berg aan. Aan kop gaat de strijd tussen Dekker en Langeveld onverminderd door waardoor De Groot meteen aansluit en zelfs ten koste van Langeveld de tweede plaats kan overnemen.

Terwijl De Groot het tempo van Dekker kan volgen en de leider zelfs weet te bedreigen, heeft Langeveld in de strijd wellicht teveel van zijn banden gevraagd en moet wat meters ruimte laten. Op plaats vier (door het wegvallen van Van den Berg) Bleekemolen met nog steeds Muys en Kool in zijn kofferbak.


480 melvin dekker 9060

Met nog vijf minuten te gaan opent De Groot de aanval op Dekker waarbij het tweetal elkaar zelfs even raakt. Daardoor kan ook Langeveld weer aansluiten en is er weer een drietal aan de leiding. De Groot zoekt duidelijk naar een gaatje, maar Dekker verdedigt zijn positie met verve terwijl Langeveld op zijn kans lijkt te wachten. Opnieuw doet De Groot een poging en bijna een halve ronde rijden Dekker en De Groot naast elkaar waarbij De Groot even de leiding lijkt te nemen. De Team Bleekmolen-rijder komt in de Kumhobocht echter op het vuil, glijdt naar buiten en ziet Langeveld daardoor zelfs binnendoor steken en de tweede plaats overnemen. Zo gaat de zwaarbevochten overwinning naar Dekker, voor Langeveld en De Groot. Bleekemolen weet zijn vierde plaats te behouden terwijl Muys met een vijfde plaats de winst pakt in de Olympia Cup, voor Kool en Wilbert van den Burg (zesde en zevende algemeen).

Na afloop raakten Dekker, Langeveld en De Groot niet uitgepraat over hun fantastische strijd waarvan zij net zo genoten hadden als het publiek.

480 podium 4432

Uitslag race 1 Dutch Renault Clio Cup
RTL GP Masters of Formula 3, Circuit Park Zandvoort, zaterdag 6 juli 2013
1. Marcel Dekker (Dekker Racing) 15 ronden in 30:12.028
2. Niels Langeveld (Certainty Racing) + 0.764
3. Melvin de Groot (Team Bleekemolen) + 1.040
4. Michael Bleekemolen (Team Bleekemolen) + 5.117

480 olympia 4438

5. Jan Muys (Dekker Racing) + 7.822 (1e OC)
6. Niels Kool (Kool Racing) + 10.595 (2e OC)
7. Wilbert van den Burg (Visual Art & Racing) +19.564 (3e OC)
8. Peter Schreurs (BS Energy Racing Team) + 21.599 (4e OC)
9. Marcel van de Maat (BS Energy Racing Team) + 24.225 (5e OC)

Niet geklasseerd
Robert van den Berg (Harders Plaza Racing) + 6 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet