Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
NASCAR

NASCAR: Matt Kenseth wint incidentrijke wedstrijd in Kentucky

Matt Kenseth behaalde in een incidentrijke wedstrijd in Kentucky zijn 28e NASCAR Sprint Cup-overwinning en zijn vierde dit seizoen. Jimmie Johnson leek gedurende lange tijd zijn stempel op de wedstrijd te drukken maar eindigde als negende. Chase-kandidaten Brad Keselowski en Denny Hamlin werden beiden door een crash uitgeschakeld.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

2013 Kentucky 1 Winnaar Kenseth
Prachtige vierde seizoensoverwinning voor Matt Kenseth. JGR Racing nam een gok van één op de duizend, die goed uitpakte.

Matt Kenseth wint incidentrijke wedstrijd in Kentucky
JGR Toyota-coureur Matt Kenseth behaalde in Kentucky zijn 28e NASCAR Sprint Cup overwinning en zijn vierde dit seizoen. In de door regen uitgestelde wedstrijd sloeg Kenseth eigenlijk bij een neutralisatie in de 242e ronde toe. Men besloot bij JGR geen banden te wisselen en de Toyota-coureur buiten te laten. Bij de herstart in de 247e ronde van de 247 ronden tellende wedstrijd spinde Johnson en kwam Kenseth aan de leiding.

Matt Kenseth: "Ergens in mijn achterhoofd dacht ik dat wij slechts vijf procent kans hadden om te winnen. En bij een switch naar twee banden waren wij kansloos tenzij er met hem iets zou gebeuren. Als je terugblikt, was het een uitstekende beslissing van het team. Maar de omstandigheden hielpen ons een beetje met snelle herstarts en dit gaf ons tijd om de banden enigszins af te koelen waardoor bij de tweede herstart toch iets sneller waren. Als je terugblikt, was deze beslissing ook onze enige kans om de wedstrijd te winnen." Achter Kenseth eindigde Jamie McMurray als tweede gevolgd door Clint Bowyer.

Pech voor Jimmie Johnson
Tot aan de 241e ronde domineerde Jimmie Johnson in Kentucky. Een klapband van Brian Vickers veranderde het wedstrijdbeeld volledig. In tegenstelling tot Kenseth ging Johnson voor twee verse Goodyear's naar binnen. Bij de herstart had Johnson het gevoel dat Kenseth in de herstartzone niet snel genoeg was. Bij het naderen van start/finish bevond Johnson zich ineens tussen vier concurrenten die "de luchtstroom" enigszins van zijn bolide wegnam. Het gevolg was dat Johnson spinde en naar de negende plek terugviel. In de stand naar de Chase behield Johnson de leiding met 38 punten voorsprong op Carl Edwards.

Jimmie Johnson: "Ik bevond mij in een behoorlijk onaangename situatie. Wij gingen met drie/vier man tegelijk op de bocht af. Toen gebeurde er iets met "de luchtstroom" en ging ik in de rondte. Gelukkig kon ik goed terugkomen. Maar Kenseth verbrak gewoon de snelheid van de pace-car. Dit verwacht je niet en er worden ook geen sancties genomen. Ik denk dat ik dit in de toekomst ook maar zal proberen. " Kenseth hoorde in Victory Lane pas van Johnson's aantijgingen.

Matt Kenseth: "Ik heb geen idee van wat er met hem gebeurde of wat ik gedaan zou moeten hebben om hem kwaad te maken. Ik was gewoon klaar voor de start. Toen de pacecar de pits indook beschikte ik over dezelfde snelheid. Ik geloof niet dat ik iets verkeerds gedaan heb"

2013 Kentucky 1 Winnaar Kenseth 2
Over de herstartkwestie met Jimmie Johnson is Kenseth zich van geen kwaad bewust.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet