Porsche Carrera Cup Benelux

Porsche GT3 Cup Challenge Benelux: Nederlanders heersen op Circuit Zolder

FMS46051

De Porsche GT3 Cup Challenge Benelux heeft het vijftigjarig bestaan van Circuit Zolder en de Porsche 911 in de verf gezet met drie boeiende wedstrijden. Na het Belgische succes van DVB Racing op TT Circuit Assen, waren het ditmaal de Nederlanders die met de volle pot naar huis gingen. Christiaan Frankenhout en Max van Splunteren wonnen de drie wedstrijden in Zolder, maar kregen toch heel wat tegenstand, onder meer van het duo Jeffrey Van Hooydonk-Hunter Abbott.

De Porsche GT3 Cup Challenge Benelux keerde, na twee Nederlandse afspraken, terug naar België, voor een feestelijk weekend op Circuit Zolder. Samen met het Limburgse circuit vierde de merkencup de vijftigste verjaardag van de 911 en de Vlaamse omloop.

Nieuwe namen
We zagen in Zolder heel wat vertrouwde namen terug in het kampioenschap, maar ook enkele nieuwkomers. Patrick Van Glabeke en Frederic Jonckheere bezochten een tijd geleden de infrastructuur van DVB Racing in Willebroek en besloten om met het Belgische team voor de rest van het seizoen deel te nemen aan de Porsche GT3 Cup Challenge Benelux. Zowel de zon als het publiek waren van de partij en dus mochten we ons opmaken voor drie vermakelijke wedstrijden.

Valse start
Het koersfeit van de eerste manche was zonder meer de valse start van Jeffrey van Hooydonk, die weliswaar de leiding kon nemen, maar even later werd binnen geroepen voor een logische drive through. Max van Splunteren beleefde de valste start van de snelle Belg vanop de eerste rij: "Ik zag meteen hoe Jeffrey van Hooydonk te snel van start ging en ik besloot om in zijn kielzog te blijven hangen en zijn bestraffing af te wachten." De DVB Porsche viel dus vooraan weg, waardoor van Splunteren gemakkelijk naar een nieuwe overwinning kon rijden. "Maar ik moet toegeven dat van Hooydonk inhalen in normale omstandigheden waarschijnlijk toch net te hoog gegrepen zou zijn." De DVB Racing Porsche van Jeffrey van Hooydonk verloor alle hoop op een goed resultaat na een probleem met de gaskabel op de Porsche 997 GT3 Cup.

FMS44305

Duel Heemskerk-Longin

De overwinning in de eerste wedstrijd ging dus naar Max van Splunteren. Achter de jonge Nederlander was het publiek getuige van een fantastische strijd voor de tweede plaats tussen Melroy Heemskerk en Bert Longin. "Ik werd afgeleid door de valse start van Jeffrey Van Hooydonk, en viel bijgevolg terug van de tweede naar de zesde plaats in de eerste ronde. Ik heb toen alles uit de kast gehaald om mijn achterstand goed te maken en ik ben dan ook erg tevreden met deze podiumplaats. Ik was ongeveer één seconde per ronde sneller, maar Melroy Heemskerk verdedigde fantastisch en ik wil hem op deze manier nog eens feliciteren met zijn prestatie en zijn sportieve rijstijl", was de enthousiaste commentaar van Bert Longin.

 

FMS45494

Nieuwe zege voor van Oost in Am
In het AM-klassement ging de zege opnieuw naar Olivier Van Oost, die de eerste wedstrijd van het weekend bovendien kon afsluiten op een knappe vijfde plaats algemeen. Ook Philippe Richard kon een vervolg breiden aan zijn sterke prestaties in Assen, met een nieuw succes in de Club-klasse.


FMS45755

Frankenhout zorgt voor nieuw Nederlands succes
De tweede sprintwedstrijd werd een duel tussen Christiaan Frankenhout en Hunter Abbott, waarbij de Nederlander uiteindelijk zeven tienden overhield op zijn Britse concurrent. Frankenhout nam zo ook meteen de tweede overwinning van het weekend voor Porsche Groep Zuid. "Ik moet zeggen dat Hunter echt een snelle kerel is", gaf de winnaar aan het podium toe. "In de beginfase kon ik een kleine voorsprong nemen, maar Abbott kwam telkens wat dichterbij. Ik hield weliswaar een kleine marge, maar gemakkelijk was het zeker niet." Hunter Abbott kwam dus net tekort voor de overwinning, maar hield nog een troef achter de hand voor de uithoudingswedstrijd. "We besloten om geen nieuwe achterbanden te monteren, met de lange race in het vooruitzicht. Dat heeft ons tijdens deze race waarschijnlijk de das omgedaan. Voor ons is het kampioenschap belangrijker dan één wedstrijd op zich. Ik heb natuurlijk wel aangevallen en geprobeerd om voorbij Christiaan te gaan, maar een klein oponthoud door enkele achterliggers heeft dat verhinderd."

Sterk debuut voor Frederic Jonckheere
De derde man op het podium van de tweede wedstrijd was nieuwkomer Frederic Jonckheere, die zo meteen ook de tweede Porsche van DVB Racing op het podium kon plaatsen. Teamgenoot Patrick van Glabeke was in ieder geval heel trots: "Frederic is mijn instructeur op de track days van Curbstone en hij kon mij overtuigen om aan autosport te gaan doen. De keuze voor de Porsche GT3 Cup Challenge Benelux was een logische beslissing waar we ook erg tevreden over zijn. DVB Racing stelt ons ook in geen geval teleur. Het is een erg professioneel team dat de zaken heel serieus aanpakt. De prestatie van Frederic is fantastisch en ik vermoed dat hij later nog beter zal doen."
In de AM-klasse loste Nicolas van Dierendonck zijn teamgenoot Olivier van Oost af als winnaar, terwijl ook Philippe Richard opnieuw de overwinning greep in de Club-klasse.

 

FMS45553

Nederland boven na 50 minuten
Ook de uithoudingswedstrijd zorgde voor heel wat spektakel in Zolder. Hunter Abbott nam een goede start en nam meteen de maat van Christiaan Frankenhout, maar de Nederlander vocht terug en ging daarna weer voorbij aan de Brit. Het publiek genoot van een schitterend duel, dat echter tot een einde kwam in de vijfde ronde. "Ik kon elke ronde iets later remmen dan Frankenhout, maar opeens raakte ik hem bij het aanremmen van de chicane. De race was over en we doen hier dus absoluut geen goede zaak in het kampioenschap." Hunter Abbott moest in zijn DVB Racing Porsche de handdoek werpen met een doorboorde radiator, maar Christiaan Frankenhout kon zijn weg vervolgen. Samen met Max van Splunteren reed hij naar de derde overwinning in evenveel wedstrijden op Circuit Zolder.

Stop & Go
De wedstrijd kende een erg onverwachte wending, toen de hele top 3 in de slotfase een stop & go aan de broek kreeg. Frankenhout en van Splunteren hadden genoeg voorsprong uitgebouwd om de leiding te behouden, maar voor Heemskerk-Hodenius en Longin-Beliën betekende dit dat ze een plaats moesten prijsgeven aan de Porsche van Langeberg en Rivas. Na de wedstrijd werd echter duidelijk dat er een fout geslopen was in de chronometrage van het circuit, waardoor de uitslag voorlopig opgeschort wordt. De nationale autosportfederatie RACB zal in de komende dagen uitsluitsel geven over het resultaat.

 

FMS44267

Drie op drie
Olivier Van Oost en Nicolas van Dierendonck wonnen de AM-klasse en waren daarmee onverslaanbaar, terwijl ook Philippe Richard onklopbaar was in de Club-categorie.

Saamhorigheid
Voor de gelegenheid werden de rijders en de teams van de Porsche GT3 Cup Challenge Benelux uitgenodigd in het Business Centre van Circuit Zolder, waar het hele weekend lang een gezellige sfeer hing. De rijders besloten ook om samen na de wedstrijd een rondje te karten, wat de goede relatie tussen de piloten nog maar eens benadrukt.

Volgende race
De Porsche GT3 Challenge Benelux staat voor een nieuwe afspraak op Circuit Zolder, over twee maanden. De volgende races worden verreden op 30 en 31 augustus, in het kader van de prestigieuze 24 Uur van Zolder, alvorens het kampioenschap eind september in Zandvoort dit eerste succesvolle seizoen afsluit.

Tussenstand kampioenschap:

Pro:
1. Hunter Abbott (UK) - DVB Racing
2. Jeffrey van Hooydonk - DVB Racing
3. Melroy Heemskerk (NL) - NGT

Am:
1. Olivier Van Oost (B) - THEMS Racing by Powercars
2. Nicolas Vandierendonck (B) - THEMS Racing by Powercars
3. Sven Heyrowsky (DE) - Attempto Racing

Club:
1. Philippe Richard (FR) - Speedlover
2. Jean-Michel Jèrome (B) - Speedlover

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet