WTCC

WTCC: James Nash behaalt tweede seizoenszege met Bamboo-Chevrolet, Coronel opnieuw in de punten

130630 WTCC Porto R2 Nash parc Ferme
Blijdschap bij winnaar James Nash en Bamboo-teambaas Richard Coleman (links)

Voor de tweede keer dit seizoen heeft de Brit James Nash met de Chevrolet Cruze van het Britse team Bamboo Engineering een WTCC-race gewonnen. Evenals medio mei op de Salzburgring won Nash ook in Porto de tweede wedstrijd met 'reversed grid', waarmee hij voor het tweede Chevrolet-succes van de dag zorgde. Regerend wereldkampioen Rob Huff eindigde met de Allinkl.com-SEAT als tweede, Michel Nykjaer reed met de Nika-Chevrolet voor de tweede maal vandaag op het podium. Tom Coronel kwam met de ROAL-BMW in de kleuren van McGregor en DHL als achtste over de eindstreep en scoorde daarmee opnieuw punten.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: FIA WTCC/Photo4


Michelisz en Boardman ontbreken na hun schades in de eerste race op het appèl. Bij de staande start pakt Nash vanaf pole de kop. Oriola komt dramatisch slecht weg, Coronel komt goed weg. Nash leidt voor Huff, Basseng, Thompson, Nykjaer, Chilton, Oriola, Muller, Coronel en Bennani. In de eerste ronde valt Oriola Chilton aan en haalt hem in. Muller gaat in het kielzog van Oriola mee en is daarop zevende, Chilton valt terug naar de tiende plaats achter Coronel en Bennani. Nash leidt na één ronde voor Huff, Basseng, Thompson, Nykjaer, Oriola, Muller, Coronel en Bennani. In de derde ronde rijdt Muller zonder problemen het gat naar Oriola dicht, die als zesde achteraan een groepje met Basseng, Thompson en Nykjaer rijdt. Vooraan zijn Nash en Huff al weg, het verschil tussen de beide Allinkl.com-SEAT-teamgenoten Huff en Basseng is ruim twee seconden.

130630 WTCC Porto R2 Nykjaer
Met twee sterk gereden races, waarin hij beide keren derde werd, scoorde Michel Nykjaer heel wat punten

In de derde ronde haalt Nykjaer met een mooie actie Thompson in en is daarmee vierde. Een halve ronde later probeert Oriola het ook, maar mist daarop zijn rempunt en gaat in de chicane rechtdoor. De gewonnen positie moet hij daarop weer teruggeven aan Thompson. Natuurlijk probeert Muller gelijk mee te gaan, maar Oriola gooit professioneel de deur dicht en sluit direct achter Thompson weer aan. In de vierde ronde herhaalt Nykjaer zijn inhaalactie en haalt op dezelfde plek als een ronde eerder Thompson ditmaal Marc Basseng in. Zo is de Deen, die dit weekeinde ter nagedachtenis van zijn vorige week in Le Mans verongelukte landgenoot Allan Simonsen rijdt, op koers naar zijn tweede podiumplaats van het weekeinde.

Muller probeert ondertussen met alle macht om Oriola in te halen, maar daarvan profiteert Coronel, die het gat naar de Fransman dichtrijdt. Oriola verdedigt vooralsnog zijn zesde plaats echter met verve. Verder naar voren rijdt Nykjaer op de achterbumper van Huff, terwijl de Deen zelf Basseng beeldvullend in zijn achteruitkijkspiegel heeft. Achter Basseng sluiten Oriola, Thompson, Muller en Coronel aan. Oriola haalt in de zevende ronde Thompson in en is daarmee vijfde.

130630 WTCC Porto R2 Muller Coronel
Tom Coronel reed achter Yvan Muller

Vooraan kan Nash meer en meer weglopen: na acht ronden heeft de Brit al een voorsprong van 6,1 seconden. In de tiende ronde verliest Basseng de controle over zijn oversturende auto, waarop Oriola er voorbij gaat en de vierde plek overneemt. Basseng is nog vijfde. Later in de ronde strandt Fredy Barth in de tweede sector: hij parkeert zijn Wiechers-BMW frontaal in de bandenstapels. De laatste ronde levert geen veranderingen meer op en zo wint Nash voor Huff, Nykjaer, Oriola, Basseng, Thompson, Muller, Coronel, Chilton en Bennani.

Uitslag:
1. James Nash (GBr), Chevrolet Cruze, 11 r. in 23:41,247 (gem. 133,57 km/u)
2. Rob Huff (GBr), SEAT Leon WTCC, op 5,624
3. Michel Nykjaer (Den), Chevrolet Cruze, op 6,012
4. Pepe Oriola (Spa), Chevrolet Cruze, op 6,368
5. Marc Basseng (Dui), SEAT Leon WTCC, op 7,946
6. James Thompson (GBr), Lada Granta, op 8,683
7. Yvan Muller (Fra), Chevrolet Cruze, op 9,336
8. Tom Coronel (Ned), BMW 320 TC, op 9,805
9. Tom Chilton (GBr), Chevrolet Cruze, op 10,178
10. Mehdi Bennani (Mar), BMW 320 TC, op 10,669

Stand na 14 van 24 races:
1. Yvan Muller, 282 punten
2. Michel Nykjaer, 160
3. James Nash, 138
4. Rob Huff, 135
5. Gabriele Tarquini, 134
6. Tom Chilton, 111
7. Tom Coronel, 98
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet