WTCC

WTCC: Chevrolet-rijders domineren eerste race Porto, Coronel zevende

130630 WTCC Porto R1 Chevrolets
Ook de eerste race in Porto was weer een Chevrolet-feestje: hier winnaar Yvan Muller voor Chilton en Nykjaer

Onder zomerse omstandigheden bij een temperatuur van ruim boven de 30 graden behaalde Yvan Muller zijn vijfde overwinning van het seizoen. Met de gisteren al behaalde pole-position en de snelste ronde in de race was het een loepzuivere hattrick voor de RML-AON-Chevrolet-rijder, die daarmee zijn voorsprong als leider in de tussenstand vergrootte. Mullers teamgenoot Tom Chilton herhaalde als tweede zijn beste seizoensresultaat, net als in de opening in Monza. Met Michel Nykjaer in de Nika-Chevrolet als derde en Pepe Oriola in de Tuenti-Chevrolet was er een volledige top vier van Cruze-rijders. Tom Coronel eindigde als zevende na in de slotfase op spectaculaire wijze de Duitser Basseng te hebben ingehaald.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: FIA WTCC/Photo4


130630 WTCC Porto R1 Start
Start op het Boavista-circuit

Muller verdedigt bij de start zijn eerste plaats en neemt de leiding voor Chilton, Nykjaer, Tarquini, Michelisz, Oriola en Huff. Bennani schiet na contact met Boardman in de chicane rechtdoor, Coronel wint een plaats en is tiende. Lada-rijder Thompson kan ook het tempo goed bijhouden en is zevende. In de tweede ronde opent Huff de aanval op Michelisz, D'Aste komt onder druk van Nash in de strijd om de elfde plaats. De grieperige Michelisz rijdt met de rechter kant van zijn auto in de vangrails, waarbij hij het rechter voorwiel van zijn Civic verliest. Daarmee is Coronel al negende, maar D'Aste zet hem meteen flink onder druk met Nash, Monteiro en Boardman in zijn kielzog.

Gaandeweg de vierde ronde kunnen Coronel en D'Aste samen een beetje bij het navolgende groepje wegrijden, Vooraan gebeurt er ondertussen wenig: Muller leidt 0,755 seconden voor Chilton, een halve seconde daarachter Nykjaer, dan acht tienden tot Tarquini, daarachter Oriola en Huff, die het gat naar de rijders voor hem zienderogen verkleint. Daarachter rijden Thompson, Basseng, Coronel en D'Aste ter completering van de top tien.

In de achtste ronde strandt Tarquini bij het uitkomen van de chicane. Een grote rookwolk achter zijn Civic duidt op een motorprobleem, zoals dat zich gisteren al bij lokale held Tiago Monteiro voordeed. Daarmee verliest de Italiaan de vierde plaats, de achtervolgende groep onder aanvoering van Oriola schuift een plaats op. Coronel zet ondertussen, met de koplampen van zijn BMW ingeschakeld, Basseng onder druk in de strijd om de zevende plaats. In de tiende ronde gaat Fredy Barth in de rondte, zijn Wiechers-BMW blijft midden op de baan staan en wedstrijdleider Mirek Bartos stuurt de safety-car naar buiten. Ook een bergingsauto komt de baan op om de auto van Tarquini te bergen, maar Franz Engstler, geraakt door SEAT-privérijder Valente, knalt achterin de pick-up, waarbij hij de voorkant van zijn BMW flink vervormt.

130630 WTCC Porto R1 Coronel
Tom Coronel pakt in de laatste ronde nog de SEAT van Marc Basseng

Bij de start van de twaalfde ronde wordt de race weer vrijgegeven. De enige safety-car ronde wordt bij de geplande afstand van elf ronden opgeteld, zodat de totale racelengte twaalf ronden bedraagt. Geen positiewisselingen bij de herstart, maar Boardman verliest de controle over zijn auto bij het uitkomen van de tweede chicane en raakt de vangrails. Coronel kan bij de aanval op Basseng nog net de controle over zijn auto behouden en pakt de Duitser bij het aanremmen van de volgende bocht aan de binnenkant. Basseng mist zijn rempunt en moet ook D'Aste en Monteiro voor zich dulden. Zo luidt de volgorde aan de finish: Muller voor Chilton, Nykjaer, Oriola, Huff, Thompson, Coronel, D'Aste, Monteiro en Basseng.

130630 WTCC R1 Porto Podium
Podium in Porto met vlnr iemand van het winnende team RML, Tom Chilton, Yvan Muller en Michel Nykjaer

Uitslag:
1. Yvan Muller (Fra), Chevrolet Cruze, 12 r. in 27:36,637 (gem. 124,87 km/u)
2. Tom Chilton (GBr), Chevrolet Cruze, op 0,343
3. Michel Nykjaer (Den), Chevrolet Cruze, op 0,665
4. Pepe Oriola (Spa), Chevrolet Cruze, op 1,318
5. Rob Huff (GBr), SEAT Leon WTCC, op 2,493
6. James Thompson (GBr), Lada Granta, op 3,662
7. Tom Coronel (Ned), BMW 320 TC, op 6,333
8. Stefano D'Aste (Ita), BMW 320 TC, op 6,416
9. Tiago Monteiro (Por), Honda Civic WTCC, op 6,977
10. Marc Basseng (Dui) SEAT Leon WTCC, op 7,576

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet