Formule 2

GP2: Topstart Lancaster basis voor zege sprintrace Silverstone, geen geluk voor Nederlanders

C76D0643

Jon Lancaster, de teamgenoot van Robin Frijns bij Hilmer Motorsport, heeft de GP2-sprintrace op Silverstone overtuigend gewonnen. Met een geweldige start vanaf de tweede rij legde de Brit de basis voor een overwinning die geen moment in gevaar kwam. Ster van de race was Felipe Nasr, die vanaf de 25e startplaats opklom naar de zesde plaats. Voor de Nederlanders was er weinig geluk te bespeuren: Frijns viel uit, De Jong werd 18e.


Tekst: Mattijs Diepraam
Foto's: GP2 Series

De meeste sensatie in de sprintrace zat in de openingsronden. Een chaotische eerste ronde, waarin diverse auto's over het gras gingen, werd ingeleid door slechts starts van de twee mannen op de eerste rij, Leal en Haryanto. Vanaf de tweede rij stormde Lancaster rechts langs de Indonesiër om daarna eigenlijk niet meer achterom te kijken. Haryanto herstelde zich door de tweede plaats te behouden, vóór James Calado, die vanaf de vierde rij ook een topstart had. Poleman Leal ging als vierde de eerste bocht in. Daar verremde Stéphane Richelmi zich, waarvan Jolyon Palmer het slachtoffer werd.

Verderop in het veld waren Felipe Nasr en Alexander Rossi de sterren van de eerste ronde. De Braziliaan klom op van de 25e naar de 13e plaats, de Amerikaan van P19 naar P7. Nasr pakte vervolgens ook nog de 12e plaats door met enig contact Robin Frijns te passeren. Usual suspect Cecotto moest intussen de pits in voor een nieuwe voorvleugel.

C76D0890

In de derde ronde kwam de safety car uit, omdat Daniel Abt in Abbey in de rondte was getold en zijn Dallara niet op tijd uit de weg kreeg. Lancaster deerde het niet: met een geweldige herstart opende hij al meteen een gaatje, waarna hij een voorsprong van drie seconden realiseerde via een opeenvolgende reeks snelste ronden van de wedstrijd. Na de herstart zagen we ook het mooiste wapenfeit van Daniël de Jong in de race: met een mooie actie passeerde hij Fabio Leimer in de eerste bocht. Later pakte Leimer hem terug en reed De Jong een eenzame race naar de 18e plaats, alleen plaatsen winnend doordat andere auto's voor hem in de fout gingen of pech hadden.

Zoals zijn landgenoot Robin Frijns, die in de vijfde ronde de pits moest opzoeken met een lekke band. Daarmee was de Limburger nog niet klaar, want hij werd de zoveelste overtreder dit weekend van de regel dat je niet te hard mag rijden in de pitstraat. De penalty was reden genoeg om de pijp dan maar helemaal aan Maarten te geven.

C76D0674

Of zoals Sergio Canamasas, die zijn vleugel al een keer kapot had gereden en met een ronde achterstand in de weg ging rijden bij Jolyon Palmer. De wedstrijdleiding faalde door de Spanjaard geen blauwe vlaggen te geven, maar ook dan had Canamasas moeten weten dat hij een ronde achterstand had. In plaats daarvan schoof het rode waas weer eens voor zijn ogen, met als resultaat dat hij de arme Palmer van de baan af reed.

Aan het slot maakte Felipe Nasr de race nog interessant doordat hij als vanouds zijn banden had gespaard en nu in zijn ritme kwam. Hij haalde Ericsson nog wel in voor de zevende plaats, maar Tom Dillmann (die zijn vijfde plaats even daarvoor had afgestaan aan teamgenoot en titelfavoriet Bird) wist stand te houden.

C76D0650

GP2, Silverstone, race 2, 30 juni 2013

1. Jon Lancaster - Hilmer
2. Rio Haryanto - Addax
3. James Calado - ART
4. Julian Leal - Racing Engineering
5. Sam Bird - Russian Time
6. Tom Dillmann - Russian Time
7. Felipe Nasr - Carlin
8. Marcus Ericsson - DAMS

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet