WTCC

WTCC: Yvan Muller op pole voor race 1, Tom Coronel op pole voor race 2

130629 WTCC Porto Quali Muller portret
Voor de vierde keer op rij was Yvan Muller de snelste in de kwalificatie

Yvan Muller start morgen vanaf de pole-position voor de eerste WTCC-race op het stratencircuit van Porto. Na Monza, Boedapest, Salzburg en Moskou is het al de vijfde pole van het seizoen en de vierde op rij voor Yvan Muller, in totaal de 19e in zijn WTCC-carrière. Zijn AON-RML-Chevrolet-teamgenoot Tom Chilton kwalificeerde zich als tweede, terwijl de Deen Michel Nykjaer er een volledige top drie voor Chevrolet van maakte. Tom Coronel reed in Q2 de tiende tijd, maar daarmee mag hij in de tweede race wel vanaf de pole-position vertrekken.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: FIA WTCC/Photo4


Q1:
Norbert Michelisz voert in de eerste sessie de ranglijst aan met een tijd van 2:06,876 minuten, gevolgd door Yvan Muller op een halve seconde. Daarachter Pepe Oriola, eveneens in een Cruze, en een BMW-trio met Fredy Barth, Mehdi Bennani en Stzefano D'Aste. Coronel wacht de eerste tien minuten even af wat er gebeurt alvorens zelf zijn eerste poging te starten. Alex MacDowall, na tien minuten op de voorlopige twaalfde plaats, rijdt daarna in de vangrails en beschadigt daarbij de voorkant van zijn auto flink. Tom Chilton rijdt de tweede tijd: 2:06,993, waarmee hij nog maar een tiende van de tijd van Michelisz verwijderd is. Coronel rijdt bij zijn eerste serieuze ronde een tijd van 2:08,322 minuten en is daarmee voorlopig negende. Rob Huff rijdt direct daarna naar de vijfde plaats, gevolgd door Tarquini en Thompson. Verrassend: met nog elf minuten op de klok rijdt Marc Basseng in de Allinkl.com-SEAT naar de vierde plaats.

Na een pitstop en bandenwissel stelt Yvan Muller orde op zaken: 2:05,979 minuten, waarmee hij de voorlopige eerste plaats overneemt. Nykjaer rijdt de tweede tijd in zijn slipstream: 2:06,461. Coronel valt steeds verder naar beneden in het klassement, met nog zeven minuten op de klok. Tarquini rijdt naar de derde tijd: 2:06,522. Ook Coronel verbetert zijn positie met een tijd van 2:07,299, waarmee hij voorlopig zesde is, net voor BMW-merkgenoot Franz Engstler, die acht honderdste langzamer is. Muller blijft de snelste, voor Nykjaer, Tarquini, Michelisz, Chilton, Huff, Coronel, Engstler, Basseng, Thompson, Oriola en Bennani. Dat zijn de rijders die het in Q2 nog een keer mogen proberen. Daarachter eindigen Nash, D'Aste, O'Young, Barth, Monteiro, Boardman, Ng, Monje, Valente, MacDowall, Karamyshev en Münnich, die opnieuw 4,3 seconden achterstand op koploper Muller heeft. Ook voor Monteiro is de kwalificatie voor zijn thuisrace niets meer dan een grote teleurstelling.

Q2:
Norbert Michelisz zet opnieuw als eerste een tijd op de klokken, met 2:06,033, maar wordt direct voorbijgestreefd door Muller (2:05,347) en Nykjaer (2:05,977). Dan Michelisz, Huff, Nash, Oriola, Tarquini, Basseng en Chilton. Oriola raakt de bandenstapels met de rechter achterkant van zijn auto, die prompt strandt. Coronel is vijfde met een tijd van 2:06,903, terwijl de wedstrijdleider met nog 8,27 minuten op de klok de rode vlag hanteert vanwege de gestrande auto van Oriola. Thompson staat op dat moment bij de uitgang van de pitstraat om zijn eerste poging te starten, maar zijn Lada wordt door de monteurs teruggeduwd.

130629 WTCC Quali Coronel rechts
Tom Coronel kwalificeerde zich als tiende en start daarmee in race 2 vanaf pole

Coronel stapt na de onderbreking niet meer in, hij lijkt tevreden met zijn voorlopige vijfde plaats. De rangorde met nog vijf minuten te gaan: Muller leidt voor Nykjaer, Michelisz, Huff, Coronel, Nash, Coronel, Nash, Engstler, Oriola, Tarquini, Basseng en Chilton. Alleen Thompson heeft nog geen tijd. Muller lijkt op weg naar een tijdverbetering, het is Tom Chilton die naar de tweede plek rijdt: 2:05,545. Thompson rijdt op zijn eerste ronde de vijfde tijd: 2:06,552, daarachter Tarquini. Coronel is naar de tiende plaats geduikeld, wat de pole voor race twee betekent. De laatste minuut brengt geen positiewisselingen meer en zo start Muller vanaf pole, gevolgd door zijn teamgenoot Chilton, Nykjaer, Michelisz, Thompson, Tarquini, Hiff, Basseng, Nash en Coronel.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet